Hlavní obsah

Boulařům se nelíbí superfinále, podepisují proti němu petici

Praha

Akrobatičtí lyžaři v boulích podepisují petici za zrušení superfinále. Mezinárodní federace FIS zavedla tříkolový formát závodů před uplynulou sezonou, ale jezdci ho označují za příliš náročný, a proto nebezpečný.

Foto: Sean Kilpatrick, ČTK/AP

Boulařka Nikola Sudová

Článek

Petice za zrušení superfinále v akrobatických závodech v jízdě v boulích už se podepisovala při finále Světového poháru v Megéve. Ve Francii podepsali všichni finalisté, včetně Nikoly Sudové, třetí ženy konečného hodnocení SP.

V současnosti je možné petici podepsat rovněž na internetu, na kterém se stejně jako ve Francii podepsala suverénka sezony Američanka Hannah Kearneyová a dalších 130 lidí. Očekává se, že právě olympijští vítězové z Vancouveru Kearneyová a Kanaďan Alexandre Bilodeau ji předají zástupcům FIS.

Jde o zdraví lyžařů

"V první řadě jde o bezpečnost. Je to strašně náročné a časem bude přibývat zranění," řekl  trenér Sudové Radek Herot. "Je to snaha, aby FIS, která často pouští závody na hranici regulérnosti, brala v potaz hlas závodníků."

Boulaři nově jezdili místo dřívějších dvou soutěžních kol celkem tři jízdy. Z kvalifikace se postupovalo do finále a z toho vzešla čtveřice pro superfinále. "Od začátku se to nikomu moc nelíbilo, ale bylo to nařízeno," uvedl Herot.

Vedení FIS se snažilo zavedením superfinále disciplínu zatraktivnit. Podle jezdců i trenérů ale přišel opačný efekt. "Superfinále není posunem dopředu, zklamalo, protože se zhoršuje kvalita jízdy kvůli únavě, špatné trati i počasí a není v zájmu jezdců, aby se používalo. Dvoukolový formát byl dobrý," stojí v petici.

Kvůli tříkolovému závodu rostla hlavně únava závodníků, protože soutěžní den byl delší. "Holky vstávaly již v půl šesté ráno, aby se vše stihlo, a když jela Nikola superfinále, tak byla na kopci do šesti. V případě, že se jely druhý den dualy, tak nestačila zregenerovat. Bylo jasné, že z toho vzejde revolta," řekl Herot.

Reklama