Hlavní obsah

České lyžování na trávě má nový objev. Juniorka porazila světovou legendu

Víkendový závod FIS ve švýcarském Bömmeli nabídnul teprve druhé letošní srovnání nejlepších světových lyžařů na trávě. Sešla se kompletní světová špička kromě českého vládce Jana Němce, který si musí kvůli zranění v koleni vybírat své starty. Češi i bez něho vybojovali čtyři cenná druhá místa. Z nich vyniká zejména slalomové stříbro juniorky Magdalény Kotyzové, která porazila o 34 let starší legendu Ingrid Hirschhoferovou z Rakouska.

Článek

„Trať byla po třítýdenních deštích extrémně nasáklá, což dělalo závodníkům problémy, protože téměř všichni se připravovali na suchých a tvrdých svazích," říkal po návratu reprezentační kouč Daniel Mačát.

Hned první den a po prvním kole obřího slalomu, které postavil domácí trenér Caderas to pro Čechy vypadalo poměrně slušně. Lukáš Kolouch (Slovan Moravská Třebová) se usadil na výborném třetím místě a do první patnáctky se vešli ještě Martin Soltík (Sokol Předklášteří) a jeho oddílový kolega Václav Jerošek. Také s druhým kolem, které vytyčil rakouský trenér, si dokázali poradit a potvrdili své pozice.

Kolouch vylepšil své postavení a skončil na výborném druhém místě, když jej od vítězného Švýcara Hüppiho, dělilo jen 31 setin. Soltík skončil pátý a Jerošek sedmý. Naše děvčata si neporadila s kluzkým povrchem a závod nedokončila.

V odpolední superkombinaci viděli diváci opět vyrovnané výkony. V závodě žen se prosadila Italka Sommavilaová, která zvítězila těsně před překvapením víkendového programu, nejmladší českou juniorskou, teprve 15letou Kotyzovou ze Sokola Předkláštěří. „Předvedla vyzrálý výkon především ve slalomové části," chválil ji kouč Mačát. Výborně zajely i další – 4. Kettnerová (Olešnice), 5. Ivánková (Předkláštěří) a 9. Dudíková (Ski klub Vaňkův kopec).

Mezi travařskou elitu se výborným výkonem v obou částech kombinace prodral Martin Štěpánek a odváží si stříbro za italským šampionem Frauem. Do první pětky se dokázali vklínit ještě čtvrtý Jerošek a pátý Vojta.

Vytrvalý déšť přinutil jury přemýšlet o zrušení nedělního slalomu. Start se posunul o hodinu, ale kluzký povrch se vymstil Soltíkovi, Vojtovi i Ivánkové.

Čest našich slalomářů ale zachránili Kotyzová se Štěpánkem. V souboji generací se radovala česká juniorka o 95 setin. Skvělý výkon v obou kolech předvedla i Dudíková, která byla 4. necelé dvě vteřiny za Rakušankou. Štěpánek mezi muži dojel třetí a Kolouch mu sekundoval na čtvrté příčce.

Za dva týdny startuje světový pohár v italském Terstu dvěma sprint slalomy.

Kompletní výsledky jsou na www.fis-ski.com

TN

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.