Hlavní obsah

Neumannová pojede o další titul

PRAHA

Z běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové sotva stačí vyprchat radost z titulu mistryně světa smíšená s únavou ze čtvrteční volné desítky a už ji čeká na tratích v oberstdorfském Riedu další závod o medaile. Životní triumf slavila střídmě, večer po zisku zlata vypila v penzionu jen sklenici šampaňského, a dnes se už šla lehce proběhnout před sobotním startem v kombinaci.

Článek

Večerní vyhlášení vítězů si Neumannová užila podle svých představ. Jen nakonec při hymně nebrečela, jak očekávala. "Bylo to důstojné," komentovala běžkyně ceremoniál. Pořadatelům se povedl úsměvný omyl, Češce předali skleněnou trofej s nápisem 15 km muži. "Podivovala jsem se nad tím, zachovala jsem dekorum a vyměnila si cenu cestou z vyhlášení," řekla Neumannová.

Marně se snažila prohodit pár slov s dcerou Lucií, která je zatím s babičkou na Zadově. "Fandila hop, hop a pak usnula. Volala jsem, ale mluvit se mnou nechtěla. Nejraději telefonuje, když z druhé strany nikdo nemluví," uvedla. Přiznala, že před začátkem šampionátu zažívala zvláštní chvíle. Nemusela se starat o dceru a najednou nevěděla, co s volným časem. "Zvykla jsem si na jiný režim, měla jsem dlouhou chvíli," řekla Neumannová.

Náladu jí zvedl úterní příjezd Pavla Koláře, od kterého dostala po zisku zlata i gratulaci od bývalého prezidenta Václava Havla. "Volal tři minuty po titulu," řekl fyzioterapeut.

Vzduchem létaly špunty z šampaňského

Ve vyhřátém pokoji penzionu večer vyletělo do vzduchu několik špuntů z lahví sektu a realizační tým a přátelé Neumannové si připili na její úspěch. Pak si prý vzala Neumannová slovo s tím, že by ráda cosi předala trenérovi Stanislavu Frühaufovi a podala mu malou krabičku s replikou zlaté vločky. Kouč vystoupil ze stínu místnosti, poděkoval a pak si polaskal v rukách velkou medaili patřící jeho svěřenkyni.

Před odchodem na kutě už se běžkyni vkrádaly na mysl myšlenky na sobotní skiatlon, závod složený z klasické desítky a volné desítky s výměnou lyží mezi oběma úseky. "Jsem psychicky nadšená, ale abych nebyla fyzicky tuhá," obávala se Neumannová. "Teď už to lepší být nemůže, bylo by dobrý takhle skončit," řekla.

Očekává se od ní útok na další medaili. V kombinaci v Pragelatu před měsícem dojela těsně druhá. "Chtěla bych další zlato, ale svůj velký sen jsem si už splnila. Kdyby se povedlo něco navíc, bylo by to nádherné," uvedla dvaatřicetiletá Neumannová.

V Oberstdorfu je šestistupňový mráz

Momentálně je v Oberstdorfu šestistupňový mráz, ale podle předpovědi se má v sobotu oteplit na nulu a sněžit. To jsou podmínky nepříjemné pro přípravu lyží. Frühauf uvažuje o využití takzvaného mikrokontaktu, speciální struktury skluznice bez vosků. "Když se předpověď splní, tak je to na devadesát procent," řekl kouč.

Neumannová očekává, že se příliš dlouho nepojede v balíku, ale brzy se vpředu oddělí skupina. "Klasika je dost těžká, jsou tam dvě stoupání a startovní pole se rozškube," řekla Neumannová. "Nikdo tady nevyhraje náhodou, bude to obtížný závod," mínila.

Frühauf byl rád, že první částí je klasický styl. "Je pro Katku lepší, nebude to tak náročné a skate by mohla do finále uviset," plánoval trenér s předtuchou, že soupeřky nedají Neumannové nic zadarmo. "Bude to od nich velká odveta," uvedl Frühauf.

Reklama