Hlavní obsah

Bauer se těší na lyžařskou pouť Ski Street v Liberci, která zahájí olympijskou sezónu

Liberec

Nad Ještědem už se stahují naducaná mračna, ochlazuje se. Lyžaři se tu vydají na závodní tratě už v pátek přímo v centru města. I když zatím jen na kolečkových lyžích. K tomu se představí v akci legendy, můžete nakoupit vybavení na sníh, vyhrát v tombole, zahraje muzika. Zkrátka lyžařská pouť startuje olympijskou zimu.

Foto: SLČR

Lukáš Bauer.

Článek

„Moc se těším. Dva roky jsem tady vinou zranění a nemocí nestartoval, ale teď se chystám na výbornou závodní atmosféru," říká Lukáš Bauer, připravující se na svoji poslední olympijskou sezónu.

Program je bohatý. V pátek od 15 až do 19 hodin proběhnou na Soukenném náměstí v Liberci závody dětí na koloběžkách, autogramiády hvězd i ostrý souboj dvojic, v němž se představí reprezentační běžci i sdruženáři.

Pořadatelé chystají také neobvyklý souboj čtyř slavných medailových štafet. Žen z mistrovství světa ve Falunu 1974, olympiády v Sarajevu 1984 a mužů z olympijského Calgary 1988 i Vancouveru 2010. Přijde i Stanislav Henych, anebo Kateřina Neumannová, tedy kompletní vybraná společnost českého běhu na lyžích. A moderovat bude nynější spolukomentátor České televize, bývalý reprezentant Martin Petrásek.

V sobotu v 11:30 se pokračuje v nedalekých jabloneckých Břízkách mistrovstvím ČR v běhu na kolečkových lyžích na 15, resp. 10 (ženy) km. Závodníci si vylosují lyže jedné značky, aby měli co nejvyrovnanější podmínky. A v neděli závodní trojboj vrcholí tradičním výběhem do 6,5 km dlouhých krpálů z Pilínkova na Ještěd.

Ideální podmínky v přípravě

Běžecký reprezentační tým sedmi mužů a čtyř žen má za sebou třítýdenní kemp ve vysokohorském prostředí v Livignu. „Běhali jsme a jezdili na kolečkových lyžích, k tomu doplňkově kolo. Odtrénovali jsme všechno, co jsme potřebovali, všichni jsou zdraví," hlásí potěšeně trenér národního družstva mužů Miroslav Petrásek. „A jak Livigno nemám v zimě rád, na letní přípravu jsme tu nalezli hned napoprvé ideální podmínky."

Někteří lehce odpočívali, Bauer okamžitě po návratu navázal tréninkem v domácích podmínkách. „Tohle období je pro mě náročnější. Jsem zvědavý, co teď předvedu já i ostatní. Ale podle toho ještě hodnotit léto nebudeme," předpokládá. Trenér Petrásek souhlasí: „Nijak jsme neladili formu, ale doufám, že všichni potvrdí, že jsou dobře připraveni."

Jakš už překonal pauzu s letními antibiotiky, Bauer se pomalu zbavuje bolesti po jarní operaci paty. „Oproti dvěma předchozím sezonám mě noha limituje míň než dřív. Cítím ji, ale to nejhorší mám za sebou, rozdrážděná kost se uklidnila. Někdy pobolívá při běhání, ale jezdím i klasiku bez problémů. A jsem pod dohledem Pavla Koláře. Jestli to tam někde nahoře je napsaný, do Soči se dožiju," vtipkuje.

Magál zářil na Dolomitenmannovi

Už páteční závod dvojic slibuje napínavý souboj Kožíška s Razýmem, osmým z mistrovství světa, proti klasikům Bauerovi s Jakšem, kteří ještě do velké vřavy na vrcholném podniku v této sestavě nevyrazili. „Snad to Jakšikovi moc nezkazím," vtipkuje (ne)sprinter Bauer. A co předvede Dvořák, Churavý a spol.?

Nedělní Ještěd pak nabídne bitvu loňského vítěze Martina Jakše s rekordmanem Bauerem a Jiřím Magálem, který poslední víkend z plného tréninku zaběhl výborně svůj part na Dolomitenmannovi (12 km s více než 2000 metrů převýšením), prestižním podniku extrémních štafet v Lienzu. Šestým časem zde porazil africké běžce i české atlety, specialisty Fejfara, Havlíčka nebo Skalského.

„Slavnostním a zábavnějším podnikem chceme lidem připomenout to, na co jsme hrdi a pozvat je, aby nám přáli i do olympijské zimy," dodal Čestmír Skrbek, sportovní ředitel Úseku běžeckého lyžování a místopředseda SLČR.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.