Hlavní obsah

Jsem na tebe hrdá, napsala Zuzulová Dubovské, talentu s česko-slovenskými kořeny

Praha

Dlouho jezdila ve slovenských barvách, slovenština je jejím hlavním jazykem, doma je v Liptovském Mikuláši. Jenže své první tři body ve Světovém poháru vyjela slalomářka Martina Dubovská pro Česko. Jednadvacetiletá lyžařka ve finském Levi daleko za sebou nechala i dlouholetou českou jedničku Šárku Strachovou.

Foto: Sport.cz

Martina Dubovská při slalomu Světového poháru v Levi.

Článek

Jak Dubovská přišla ke svým česko-slovenským kořenům? „Mamka šla studovat vysokou školu do Bratislavy, kde poznala mého otce,“ popisuje. Sama se narodila v Třinci, ale vyrůstala na východ od českých hranic. „V žákyních jsem reprezentovala Slovensko, až před pěti lety jsem začala jezdit za Česko,“ popisuje.

Za lepšími podmínkami

Na rozhodování o zemi, jíž bude reprezentovat, neměla moc vliv. „Takhle to vybral táta, já do toho nemohla moc kecat,“ směje se.

„Ale v Česku byly lepší podmínky, jezdily jsme na společná soustředění, kde byla sranda, celé to líp fungovalo,“ porovnává Dubovská, jíž otec stále trénuje. „Dělal skialpinismus, pak trénoval reprezentaci, byl i v Itálii a teď se věnuje mně,“ líčí lyžařka.

V dobách působení jejího otce u slovenské reprezentace také vzniklo lyžařčino přátelství s Veronikou Zuzulovou, vítězkou dvou závodů SP v minulé sezóně. „Od osmi let jsem s ní chodila na kopec, vždycky jsme měly super vztahy,“ vypráví Dubovská. Zuzulová se vloni vdala za svého francouzského servismana a kondičního kouče Romaina Veleze.

„Na jaře jsme se spolu bavily, že bych potřebovala hodně zlepšit fyzičku. Ona říkala, že se zeptá manžela, jestli bych nemohla přijet a pak jsem u nich byla dvakrát na tři týdny,“ vypráví.

Šest hodin dřiny

„Bylo to úplně něco jiného, než jsem znala. Myslela jsem, že na Slovensku trénuju tvrdě, ale tam jsem dřela šest hodin denně. Byl super zážitek trénovat s třetí nejlepší slalomářkou světa,“ nadšeně popisuje.

Efekt přišel brzy, hned při prvním závodě Světového poháru v Levi. Už po nečekaném postupu z prvního kola s číslem 64 přišla Dubovské smska od její momentálně zraněné kamarádky.

„Psala mi, jak je hrdá, že jsem to dokázala. A radila mi, abych jela i druhé kolo naplno a moc nad tím nepřemýšlela. To úplně nevyšlo, podjela jsem jednu branku, ale i tak jsem měla radost z prvních bodů, ty zkušenosti se budou hodit,“ těšila se z 28. místa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.