Hlavní obsah

Bauer byl v Kuusamu po kolizi před cílem jedenáctý, vyhrál Nor Sundby

Kuusamo

Běžec na lyžích Lukáš Bauer obsadil v konečném hodnocení třídílného miniseriálu ve finském Kuusamu jedenácté místo. V nedělním stíhacím závodu na 15 km volně ztratil 13,8 sekundy na vítězného Nora Martina Johnsruda Sundbyho, který triumfoval ve finiši před dvojicí Rusů Maximem Vylegžaninem a Alexandrem Legkovem.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Lukáš Bauer po triumfu v závodě SP v Kuusamu.

Článek

Do stíhačky nenastoupil vedoucí muž průběžného hodnocení miniseriálu Nor Edgar Rönning, Bauer tak po vítězství v sobotní druhé etapě na 10 km klasickou technikou vybíhal na trať jako třetí. Čelo se rychle sjelo a český lyžař se ve skupině bez problémů držel v popředí.

"Čekal jsem, že se pole brzo sjede a pojede se rychle. První tři kola se jelo svižné tempo, pak se trochu začalo taktizovat. Hlídal jsem si umístění vepředu a snažil se vyvarovat kolizí," řekl Bauer.

Velmi aktivní v pelotonu byl Sundby, občas se v čele objevil i Bauer. Za polovinou závodu se vytvořila skupina třinácti závodníků, z níž odpadl Rus Dmitrij Japarov, který při neúčasti Rönninga vyjel na trať jako první.

Northug odpadl

Tempo se začalo stupňovat a ze skupiny odpadl loňský vítěz miniseriálu Nor Petter Northug. Na špici se čím dál častěji objevovali Legkov s Vylegžaninem, Sundbymu pomáhal držet tempo krajan Chris Andre Jespersen. V té době už Bauer nejlepším nestačil.

"Celý závod se mi dařilo držet dobrou pozici. Při sjezdu do posledního kola jsem za Legkovem trochu vyčkával, takže jsem se v tom stoupání trochu propadl, nebylo tam místo na předjíždění, tam se to roztrhlo. Podařilo se mi je trochu dojet, jenže Jespersen málem upadl, takže já ho musel objíždět a zdržel jsem se," popisoval klíčovou situaci závodu Bauer.

Kilometr a půl před cílem v prudkém stoupání Legkov rozjel zběsilé tempo, které udržel pouze jeho krajan a Sundby. Ten si chtěl udělat náskok v závěrečném stoupání, což se mu nepodařilo, ale své soupeře zdolal ve finiši. "Bylo to strašlivě rychlé, navíc byla zima, bylo to hodně těžké," uvedl v cíli vítěz. "Rusové dnes byli hodně rychlí. Chtěl jsem být před finišem první, nakonec to vyšlo," radoval se Sundby, který právě v Kuusamu vybojoval před pěti lety první ze svých dvou dosavadních individuálních prvenství v SP.

V cílové rovince Bauer finišoval se Švédem Marcusem Hellnerem, nakonec sedmým, ale okolo jedoucí rychlejší Rus Sergej Usťjugov mu přišlápl hůlku. "A já jsem se pěkně rozplácl," uvedl Bauer. "Je to trochu k naštvání, protože závod jsem odjel slušně. Ale nakonec spokojenost, je vidět, že na tom nejsem vůbec špatně," dodal český lyžař, který je v SP jedenáctý. Za 24. místo dnes získal body i Aleš Razým a Jiří Magál bodoval zásluhou 17. nejlepšího času dne. Seriál vede Sundby před Vylegžaninem.

Závody SP v běhu na lyžích v Kuusamu (Finsko):
Muži - stíhací závod na 15 km volně:
1. Sundby (Nor.)36:50,6
2. Vylegžanin-0,1
3. Legkov (oba Rus.) -0,6, 4. Manificat (Fr.)-4,0
5. Usťjugov (Rus.)-4,5
6. Halfvarsson-4,8
7. Hellner (oba Švéd.)-11,2
8. Jespersen (Nor.)-11,7
9. Hoffman (USA)-12,2
10. Bessměrtnych (Rus.)-12,7
11. Bauer-13,8
...
24. Razým-1:15,9
45. Magál-1:39,8
59. Horyna-2:29,0
85. Kožíšek (všichni ČR)-5:03,6.
Průběžné pořadí SP (po 4 z 28 závodů):
1. Sundby255
2. Vylegžanin220
3. Legkov183
4. Manificat160
5. Usťjugov156
6. Halfvarsson144
...
11. Bauer107
41. Magál14
42. Razým14

Reklama