Hlavní obsah

V Novém Městě na Moravě vyrobili sněhovou oázu, dorazí sprinterská esa i Kowalczyková

Praha

I když je sníh na českém území v těchto dnech silně nedostatkovým zbožím, organizátorům víkendových závodů Světového poháru v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě se podařilo připravit okruhy pro závody ve sprintu i týmovém sprintu volnou technikou.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vysočina Aréna v Novém Městě na Moravě. Kvůli vysokým teplotám se vedle tratí objevují velké louže z rozpuštěného sněhu.

Článek
Fotogalerie

Na tradiční Zlatou lyži tak dorazí sprinterská elita i čtyřnásobná vítězka SP Justyna Kowalczyková z Polska. Představí se s výjimkou Lukáše Bauera a Jiřího Magála také česká špička v čele s úspěšnými účastníky Tour de Ski Evou Vrabcovou-Nývltovou a Martinem Jakšem.

Obavy jen z teplých dešťů

Pořadatelé při přípravách okruhu, který měří přes 1600 metrů pro muže a 1300 metrů pro ženy, využili infrastrukturu vybudovanou před loňským mistrovstvím světa v biatlonu.

„Ve čtyřech dnech, kdy mrzlo, jsme nastříkali necelých 20 tisíc kubíků sněhu, z nichž těžíme. Už před měsícem jsme věděli, že závody uspořádáme, máme zkušený tým,“ říkal předseda organizačního výboru Jiří Hamza. „Využili jsme 24 zasněžovacích děl a tyčí, kdykoliv to šlo. Pomohla nám i inverze, ohrožení by znamenaly jen teplé deště, naštěstí nepřišly,“ dodal.

O víkendu si trať vyzkoušeli lyžaři v rámci Slavic Cupu. „Na ty aktuální podmínky je výborně připravená, sněhu dostatek. Někde byl při teplotách nad nulou měkčí a sypal se, ale kameny žádné. Oproti Oberhofu a Asiagu o několik tříd lepší,“ srovnával s etapami Tour de Ski Dušan Kožíšek, jenž spolu s Alešem Razýmem patří mezi nejlepší české sprintery.

Program závodů Světového poháru
Sobota: 14.00 kvalifikace sprintu mužů a žen. 16.00 finále sprintů mužů a žen.
Neděle: 9.40 semifinále týmového sprintu žen, 10.24 semifinále týmového sprintu mužů, 11.40 finále týmového sprintu žen, 12.15 finále týmového sprintu mužů.
Finálové závody vysílá živě ČT Sport.

Reklama

Související témata: