Hlavní obsah

Krizovka i beznaděj jsou pryč! Samková s kamerou na helmě v kvalifikaci rozdrtila soupeřky

Krasnaja Poljana

V souboj o druhé místo proměnila kvalifikaci snowboardkrosařek Eva Samková. Famózní jízdou vyhrála o 79 setin a to ještě svoji rychlost usměrňovala! Vyřazovací bitvy o olympijské zlato začínají v 10.15.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Česká snowboardkrosařka Eva Samková byla v kvalifikaci suverénní.

Článek

Ulevilo se vám? V tréninku jste jezdila až moc rychle a padala...

Super, konečně! I když to taky nebylo ideální, málem jsem na těch čtyřech boulích spadla. Před klopenkou jsem si radši trochu přibrzdila, protože je taková divoká, ale lepší než první den. V sobotu jsem měla trochu krizovku, protože jsem dvakrát spadla, až poslední jsem dala. Zatím je to nejtěžší závod, jaký jsem kdy jela, i když trochu změnili skoky. Sedí mi to líp, už nemusím tolik přibržďovat.

Je pravda, že i prkno jste radši mazali tak, aby nejelo až příliš rychle?

První den ho namazali na závod, abych si zvykla na největší rychlost, ale jak to prosolili, jelo to strašně rychle, ještě víc než klukům. To jsem padala dost a byla naštvaná, v sobotu už jsem byla beznadějná. Už jsem si říkala, že nevím, co mám dělat. Ale povedlo se. Na první jízdu jsme urychlovače nedali, pomalu přidáváme do rychlosti.

V tréninku jste si navíc vyhodila rameno, které vás dlouhodobě zlobí.

Moje kravina. Skočila jsem cílovej skok, bylo to měkké a vlny na dopadu a jak jsem jela velkou rychlostí, spadla jsem, jela po břiše a vypadlo mi. Ale hned se vrátilo zpátky, takže klasika.

Je pro vás důležité, že si jako vítězka kvalifikace si budete moct ve všech jízdách vybírat startovní pozici jako první?

Tady to není zase tak důležité, protože je tu docela dlouhá rovinka. Samozřejmě ale budeme vybírat pozici víc vpravo.

Co bude ve finálových jízdách nejdůležitější?

Asi bych jim radši odjela. Doufám, že se mi to povede, dělám větší sešlapy, líp mi to vychází. Včera jsme koukali a holky brzdily tam, kde já nebrzdím. Je to těžší trať, takže pro mě lepší, hraje mi to víc do karet. V normální trati jsou jedna, dvě věci, které dělám jinak, na kterých můžu zrychlit, ale tady jich je dvacet.

Trať je poměrně dlouhá.

Je taková delší. První svěťák byl asi 56 vteřin, tady minuta dvacet.

Na helmě máte kameru, z níž běží záběry na obrazovce na stadiónu. Nebrzdí vás?

Je od pořadatelů, je super, že můžou běžet záběry živě. Navíc je to docela aerodynamické, tak jsem si kameru nechala. Necháme ji i na závody, pořadatelé chtějí, aby to bylo zajímavější, když se bude předjíždět.

Pokud pojedete stejně jako v kvalifikaci, moc zajímavých záběrů předjíždění diváci asi neuvidí...

Já bych radši, aby ty závody byly nezajímavé. (úsměv)

Reklama

Související témata: