Hlavní obsah

Samková po deseti měsících už zase vítězí. Sportovec roku? Určitě nevyhraju, myslí si

Pitztal/Praha

Poprvé od zlatého finále v Soči se postavila na start závodu a opět vyhrála. Sice to byl „jen“ mezinárodní rakouský šampionát, ale v kvalitní konkrenci a snowboardkrosařka Eva Samková při svém návratu ovládla každou jízdu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Olympijská vítězka Eva Samková.

Článek
Fotogalerie

Jak vám bylo po deseti měsících zase na nejvyšším stupínku?

(úsměv) Super, i když na vyhlášení jsme zůstaly nakonec jen dvě, protože třetí mezitím předčasně odjela domů. Vážně mě to dneska bavilo.

Nové prkno, které jste pojmenovala Čupsík, tedy v prvním závodě obstálo?

Jelo skvěle. Náš servisák nám mazal do šesti ráno, tak jsme ho pak ani nebrali na svah. Urychlovače jsem dala až na poslední dvě jízdy, nechtěla jsem to hrotit.

Na kotník, který jste si od olympiády dvakrát poranila, jste si ani nevzpomněla?

Naštěstí už dlouho ne. Občas je unavenější třeba spíš po běhání, ale ježdění je úplně v klidu.

Cítila jste před svým návratem k závodům větší nervy? Byť konkurence asi byla nižší.

Jak nám první závod svěťáku odložili, kromě několika Kanaďanek a Američanek přijely všechny nejlepší. Byla jsem nervózní tak nějak normálně, spíš jsem si říkala, abych udělala všechno tak, jak jsem chtěla.

Ještě na své jízdě pozorujete hodně rezerv?

Tady to bylo docela dobré, ale pořád je co zlepšovat. Musím se vyjezdit, nezlepší se to z jízdy na jízdu. Pořád mi pár měsíců na svahu oproti olympijské sezóně chybí. Ve čtvrtek tu jedeme ještě Evropský pohár, tak asi zkusím startovat později, abych si vyzkoušela předjíždění, protože trať je tu hodně na rovině, dá se vyvézt v aerodynamické poloze.

Už jste někdy schválně startovala později?

Na mezinárodních závodech asi ne, jen jednou jsem to zkusila v Rejdicích.

Nebojíte se, aby si to někdo nevyložil jako nesportovní gesto?

Tím samozřejmě nechci dávat najevo, že jsou horší, jen to beru jako trénink a potřebuju si vyzkoušet předjíždění, protože mi moc nejde a je dost důležité. Tenhle start mi vyhovuje, dokážu se na něm dostat dopředu, tak zkusím na jízdu chvíli počkat.

Do prvního závodu Světového poháru pak zůstáváte v Rakousku?

Po závodě odjíždíme a vracíme se na Pitztal příští úterý, pak přejedeme do Montafonu, kde se má jet ten odložený svěťák 17. až 19. prosince. Ale pořád se neví, jestli se pojede…

Pak vás čeká vyhlášení Sportovce roku. Jaké si dáváte šance na vítězství?

Myslím, že určitě nevyhraju, mám jen jednu olympijskou medaili, Martina Sáblíková dvě, Petra Kvitová Wimbledon i Fed Cup. Ale ani mi nevadí, když nevyhraju. Bude to příjemná akce, potkám lidi z jiných sportů a pro mě jsou důležitější výsledky a hlavně dobrý pocit z ježdění.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.