Hlavní obsah

Sudová si oddechla, už má lyže. Pomohl by jí kopanec od trenéra

Kreischberg

První dobrá zpráva pro lyžařku v boulích Nikolu Sudovou přišla ještě před nedělním závodem (kvalifikace od 9.20, finále od 14.00 na ČT Sport). Má své lyže! Po sérii závodů v zámoří si totiž cestu na světový šampionát do rakouského Kreischbergu hledaly složitě.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Nikola Sudová při závodě ve Spojených státech.

Článek

Kdy jste se s lyžemi opět shledala?

Ve středu večer dorazily do Prahy, jeden hodný pán je pomohl dostat do Štýrského Hradce a od čtvrtka je mám tady.

Byla jste nervózní z představy, že by nedorazily?

Měla jsem vše náhradní, takže na pokoji to vypadá jako bych se přestěhovala do Kreischbergu. Všechny boty mám dvakrát, snad deset párů, ale naštěstí jsme jeli mikrobusem ve třech lidech, tak snad se tam všechno cestou domů vejde.

Byl by problém, kdybyste musela startovat v náhradních závodních lyžích?

Vezla jsem lyže, které jsem ještě neměla smontované. Kdyby ty původní nepřišly, nechala bych se je tu v Intersportu namontovat. V boulích je to tak, že když lyže začínají být vypráskané a měkké, tak se vymění.

Jak se vám zamlouvá trať v Kreischbergu?

Je strašně lehká. Budou rozhodovat malé chybičky, rychlost a skoky. Bylo by pro mě lepší, kdyby tam byl nějaký technický zádrhel, což není.

S rychlostí dlouhodobě bojujete. Je to ve vašem případě otázka techniky jízdy, nebo spíš odvahy se pustit do trati razantněji?

Mám to v hlavě. Když mě nahoře někdo strčí nebo se mi lyže rozjedou omylem, pak je zvládám a jedu paradoxně líp, než když je mám pod kontrolou. Ale pustit to je složitější.

Takže by vás měl trenér Radek Herot nahoře postrčit?

Říkal mi to už v Deer Valley, že mě asi v Kreischbergu bude muset kopnout. (úsměv)

Budete na lehčí trati zařazovat i svůj nejnáročnější skok D-Spin?

Možností je hodně. Já si ho v tuto chvíli umím představit na horním můstku, pravděpodobně to bude možné i na spodním, akorát to musíme vyzkoušet.

V posledních klasických závodech v zámoří jste byla pátá a čtvrtá. Povzbudily vás tyto výsledky před mistrovstvím světa?

Jsem ráda. Víme, že duální závody nejsou má silná stránka, takže se i tady víc soustředíme na singly. Určitě je lepší startovat s číslem do desítky než po dvacítce. Pořád tam jsou rozhodčí, kteří vidí číslo a i podle toho trošku rozhodují.

Systém hodnocení se před sezónou trochu změnil, větší váhu má technika jízdy. Vyhovuje vám to?

Myslím, že mi to v singlech pomohlo, protože sice jsem jezdila hrozně pomalu, ale rozhodčí mi dávali body za techniku a to mi stačilo, čas už nehrál takovou roli. Zatím mě rozhodčí brali, ale je tady jiná skupina než v Deer Valley a Calgary.

Trať pro jízdu v boulích je tu trochu bokem od ostatních disciplín, které končí v cílovém prostoru…

Je zastrčená, což dokazuje i to, že vstupenky jsou zdarma. Není tam moc prostoru, ve finiši není místo, kam by lidi mohli přijít, takže asi ani nepočítají, že by přišli. Snad budou aspoň podél trati…

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.