Hlavní obsah

Kraus vyhrál i druhý závod SP ve skikrosu

KREICHSBERG

Skikrosař Tomáš Kraus vyhrál i druhý závod Světového poháru. Obhájce titulu nenašel přemožitele už při zahajovacím závodu ve francouzském Les Contamines a v pátek si triumf zopakoval v rakouském Kreischbergu. Další český jezdec Stanley Hayer obsadil šesté místo.

Článek

Druhý za Krausem dojel Švýcar Michael Schmid, třetí byl domácí Roman Hofer a čtvrtý jeho krajan Markus Wittner. Úřadující mistr světa prodloužil svou neporazitelnost na pět závodů po sobě. "Výhru ale jako samozřejmost neberu. Každý, kdo zkusí tenhle sport, ví, že se nemůžeš spolehnout na to, že to bude pokaždé stejné," řekl Kraus krátce po finále.

Z českého jezdce ovšem překypuje sebevědomí a soupeři z něj mají respekt. "To hraje velkou roli a bylo vidět, že vědí, že to se mnou budou mít hodně těžké. To je perfektní a jede se líp," řekl Kraus. V Kreischbergu nevyhrál jen páteční kvalifikaci, v níž zajel druhý čas. Ve vyřazovacích bojích ovšem tradičně dominoval na startu, ani jednou nezaváhal a s přehledem vyhrál všechny své jízdy. "Vypadá to, ale moc lehké to nebylo. Trať byla rozbitá, hodně se padalo a jsem rád, že jsem se všemu vyhnul," řekl Kraus.

Bláznivá kvalifikace

Před závodem přitom neklidně spal. Hned v první jízdě totiž měl silné soupeře. "Kvalifikace byla bláznivá a dostal jsem silné parťáky," řekl Kraus. Přesto soupeřům nedal šanci. "Nikoho jsem nemusel předjíždět, takže to klaplo," oddechl si. Na finále si sice vybral horší startovací branku, ale do první brány opět najel z vedoucí pozice. "Zabojoval jsem a dostal se před ně, což bylo dobře, protože za mnou popadali," doplnil.

Pár minut po vítězství v Kreischbergu už myslel na další závod. V pondělí odletí na prestižní X-Games. V Aspenu skončil dvakrát jedenáctý, ale teď chce vyhrát. "To mi jediné chybí, abych si mohl říct, že mi to vyšlo všude," dodal Kraus. Světový pohár ve skikrosu pokračuje 3. února a čeští fanoušci budou mít šanci vidět Krause v Peci pod Sněžkou.

Výsledky:
Muži: 1. Kraus (ČR), 2. Schmid (Švýc.), 3. Hofer, 4. Wittner (oba Rak.), 5. Brugge (Švéd.), 6. Hayer, ...20. Šafář, 29. Kopřiva (všichni ČR).
Ženy: 1. Iljansová (Švéd.), 2. Davidová (Fr.), 3. Huttaryová (Rak.), 4. Kilpinenová (Fin.), 5. Guggerová, 6. Murková (obě Švýc.), ...15. Kacířová (ČR).
Průběžné pořadí SP (po 2 ze 6 závodů):
Muži: 1. Kraus 200 bodů, 2. Schmid 112, 3. Iezza (It.) 106, ...11. Hayer 54. 27. Šafář 11, 35. Kopřiva 2.
Ženy: 1. Iljansová, Huttaryová a Davidová všechny 160.

Reklama