Hlavní obsah

Strachová pustila k tlačítku kozorožce. A tak si na startu počká

Svatý Mořic

Medailová bitva elitních slalomářek se ve Svatém Mořici spustí až v sobotu v 9.45, ale všechny favoritky se fanouškům předvedly už v předvečer závodu. Na náměstíčku Kulm Platz pod sjezdovkami proběhlo losování startovních čísel a mělo nezvyklou podobu.

Los slalomu se Šárkou StrachovouVideo: Michal Osoba, Sport.cz

 
Článek

Organizátoři se snaží formální akt ozvláštnit i při závodech Světového poháru, do losování zapojují děti, osobnosti uměleckého i společenského života, či dokonce zvířata. Ve Svatém Mořici byl hlavní postavou zhruba půlhodinové show kozorožec. Přesněji řečeno maskot šampionátu Moritz, který má podobu jednoho z alpských živočichů.

Maskot tančil i losoval

Závodnice přiváděl na pódium a podle jejich nálady s nimi dováděl. S Američankou Resi Stieglerovou předvedl taneční kreaci, s Kanaďankou Marie-Michele Gagnonovou prostřednictvím moderátora vtipkoval o plánech na večer, zatímco třeba slovenská spolufavoritka Veronika Velez-Zuzulová volila mnohem odměřenější konverzaci.

Po krátkém úvodu následoval samotný los, slalomářky z elitní patnáctky stiskly tlačítko a na obří soše lyžaře vedle pódia se rozsvítilo jejich startovní číslo. To pak museli diváci zakřičet, na pódium přišlo dítě s vylosovaným číslem na dresu a následovalo focení.

Na čtyřnásobnou medailistku z mistrovství světa Strachovou přišla řada až jako na předposlední. Dobře naladěná slalomářka se stisk „losovacího“ tlačítka rozhodla přenechat maskotu Moritzovi a ten jí přisoudil šestku.

Na trať se tak Strachová vydá jako předposlední z elitní losované sedmičky, zatímco hlavní favoritka a obhájkyně zlata Mikaela Shiffrinová vyrazí hned jako první.

Radši čokoládu než sýr

Na dotaz moderátora, jestli preferuje sýr nebo čokoládu s odkazem na jejího hlavního sponzora Strachová odvětila, že čokoládu, ale z pódia si stejně jako všechny jako všechny její soupeřky odnesla dárkovou tašku se švýcarským raclettem.

Ze sobotního slalomu by si však ráda odvezla mnohem cennější suvenýr, z předloňského šampionátu v Beaver Creeku obhajuje bronz.

Reklama