Hlavní obsah

Kluby NBA opět zamíří trénovat do Evropy

LAS VEGAS

Basketbalová NBA se opět vrátí do Evropy. Tréninkové kempy a exhibiční utkání mají před příští sezónou do Istanbulu, Říma, Trevisa, Malagy a Londýna naplánovány celky Bostonu Celtics, Memphisu Grizzlies, Minnesoty Timberwolves a Toronta Raptors. Agentuře Reuters to řekl komisionář soutěže David Stern a dodal, že na ligové zápasy zámořských celků v Evropě si budou muset fanoušci ještě počkat.

Článek

Podle Sterna je důvodem návratu NBA na Starý kontinent úspěch loňských exhibičních duelů Philadelphie, San Antonia, Los Angeles a Phoenixu, které do hledišť přilákaly 115.000 příznivců a v televizi jejich zápasy vidělo přes 36 miliónů diváků.

"V tomhle případě ani nejde o peníze. Sice rádi vyděláme pár dolarů navíc, ale na loňském turné po Evropě jsme neprodělali, ani nevydělali," řekl Stern. "Spíš jde o to se ukázat evropským fanoušků a dát jim najevo, že o nich víme," dodal funkcionář.

V rámci akce NBA Europe Live 2007 se v nové londýnské hale O2 v exhibičním utkání představí 6. října basketbalisté Bostonu a Minnesoty. Celkem odehrají zámořské celky sedm přípravných utkání, většinou s evropskou klubovou špičkou.

Kdy se v Evropě odehrají první zápasy základní části NBA, podle Sterna závisí na tom, kdy tu budou haly kapacitou srovnatelné s těmi v zámoří. "Je to otázka peněz. Abychom mohli nějaký zápas přesunout do Evropy, musíme ho v podstatě koupit od týmu, který by za normálních okolností hrál doma. A s kapacitami hal, které jsou v Evropě, bychom na tom dost prodělali," řekl Stern.

"Ale uvidíme. V Londýně je nová aréna a v Berlíně další staví. Třeba po letošních zkušenostech přijdeme na to, že jsme připraveni jít hrát do Evropy," dodal.

Ligové zápasy NBA už viděli fanoušci v Mexiku a Japonsku.

Reklama