Hlavní obsah

Lébl s Bízou zahájili MS vítězstvím, volejbalistky neuspěly

GSTAAD

Čeští plážoví volejbalisté Michal Bíza a Martin Lébl vstoupili do mistrovství světa v Gstaadu překvapivým vítězstvím nad favorizovaným ruským párem Dmitrij Barsuk, Igor Kolodinskij. Proti šestým nasazeným, kteří letos skončili dvakrát třetí na turnajích Světového okruhu, lépe zvládli koncovky obou setů a vyhráli dvakrát 21:19.

Foto: FIVB

Martin Lébl

Článek

Nejtěžší překážka na úvod základní skupiny čekala také ženský pár Eva Ryšavá, Tereza Petrová, které se čtvrtými nasazenými Číňankami Süe Čchen a Čang Si prohrály za 34 minut 0:2 na sety. V první sadě ještě Češky se soupeřkami, které jsou zaměstnankyněmi čínské armády, celkem dokázaly držet krok, ve druhé ale získaly pouhých devět bodů.

Prvnímu dnu šampionátu ve švýcarských Alpách nepřálo počasí, od rána panoval chlad a převážně i déšť. "Počasí je hrozné, dvanáct stupňů, prší. Pro nás ale bylo důležité, že nefoukalo," popsal podmínky Lébl. Rusové byli favority, českým hráčům však dnešní zápas vyloženě sedl. Dařil se jim servis a od začátku se drželi ve vedení.

"Rusové mají jedno z nejlepších podání, ale nemohli se do něj dostat. Nám oběma naopak sedlo dobře," řekl ČTK Lébl, elitní světový blokař v šestkovém volejbalu a bývalý kapitán reprezentace. Soupeři podle něj nebyli v nejlepší formě. "Už v prvním setu jsme hodně vedli, oni dotáhli, ale v klidu jsme si uhráli koncovku. Ve druhém setu jsme měli mečbol na ztrátu a hned první proměnili," dodal.

V dalším utkání nastoupí Lébl s Bízou ve středu proti Estoncům Kristjanu Kaisovi a Rivu Vesikovi, kteří v červnu překvapili vítězstvím na turnaji Světového okruhu v Záhřebu. Posledními soupeři ve skupině budou o den později Italové Riccardo Lione a Matteo Varnier. "Je to těžká skupina, ale zatím se nám hraje dobře," uvedl Lébl. Protože nemá na písku tolik natrénováno jako ostatní specialisté, může mu přijít vhod i systém jen jednoho zápasu denně.

Zato Ryšavé s Petrovou, jejíž stálá partnerka Hana Klapalová nemůže hrát kvůli poraněnému kolenu, úvodní zápas nevyšel. Doplatily na vlastní chyby v útoku. "Skóre ve druhém setu je hrozivé, ale nemuselo být. Číňanky hrály silově, a i když jsme je vyčapaly, tak jsme udělaly chybu. Míč se třeba zastavil o pásku, byla to škoda. Zápas nám vyloženě nevyšel," řekla ČTK Ryšavá, která startuje už na pátém mistrovství světa. Na sehrání s Petrovou měla jen pár dní, ale pro výsledek dnešního duelu to nebylo podstatné. "Rozhodly naše individuální chyby," dodala.

Příštími soupeřkamy Češek jsou Kubánky

Ryšavá s Petrovou narazí ve středu na Kubánky Imaru Estevesovou-Ribaltovou a Milagros Victorii M. Crespovou. Boje ve skupinách skončí ve čtvrtek, jistotu startu ve vyřazovací fázi budou mít dva týmy z každé z dvanácti skupin a osmička nejlepších ze třetích míst. Play off se hraje netradičně jen na jednu porážku, na ostatních světových turnajích mívají hráči ještě jednu šanci v opravách.

Úspěšně vstoupili do mistrovství brazilští favorité a dvě nejvýše nasazené dvojice mužského turnaje Ricardo, Emanuel i Franco, Cunha a také hlavní hvězdy ženského pole Američanky Walshová s Mayovou-Treanorovou, které se v Gstaadu snaží o třetí titul za sebou.

Výsledky:
Muži:
Skupina S:
Bíza, Lébl (ČR) - Barsuk, Kolodinskij (Rus.) 2:0 (19, 19)
Kr. Kais, Vesik (19-Est.) - Lione, Varnier (30-It.) 2:1 (-17, 15, 8)
Ženy:
Skupina D:
Süe Čchen, Čang Si (Čína) - Ryšavá, Petrová (ČR) 2:0 (15, 9),
Estevesová-Ribaltová, Crespová - Fernandezová-Grassetová, Larreaová-Perazaová (všechny Kuba) 2:0 (14, 19).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.