Hlavní obsah

České basketbalistky měly na ME statisticky minimálně na medaili

CHIETI

Zatímco české basketbalistky vybojovaly na mistrovství Evropy až páté místo, podle týmových statistik mezinárodní federace FIBA patřily do finále.

Článek

Ve většině měřitelných ukazatelů totiž svěřenkyně Jana Bobrovského a Lubora Blažka figurují v popředí pořadí, dramaticky se jim nevydařila prakticky pouze úspěšnost při střelbě trestných hodů. O osudu českého týmu v Chieti rozhodl hrubě nepovedený výkon ve čtvrtfinále s Běloruskem.

Český celek odehrál devět zápasů na turnaji s nejnižším průměrem inkasovaných bodů, zaznamenal nejvíce doskoků pod soupeřovým košem i bloků soupeřových střel, měl na kontě nejvíc střeleckých pokusů, asistencí i úspěšných trojek. Češky na turnaji nastřílely jen o dva body méně než nejproduktivnější Rusky, v doskakování si celkově lépe vedly také pouze nové evropské šampionky a v úspěšnosti tříbodové střelby byly lepší jen Španělky.

Jen při proměňování trestných hodů patřil český celek k podprůměru, sotva sedmdesátiprocentní úspěšnost jej řadí na deváté místo. Mezi všemi účastníky osmifinále nicméně byly v tomto směru nejhorší ruské basketbalistky.

Zatímco statisticky český tým patřil do boje o přímou účast na olympijských hrách, kterou si zajistil jen mistr Evropy, nakonec byl rád, že získal poslední volné místo alespoň v dodatečném kvalifikačním turnaji. Ten se uskuteční na dosud neurčeném místě od 9. do 15. června a o pět postupových míst do Pekingu se v něm utkají s Češkami ještě Španělsko, Bělorusko, Lotyšsko, Kuba, Brazílie, Argentina, Senegal, Angola, Japonsko, Tchaj-wan a Fidži.

Individuálním statistikám na ME vládla belgická pivotka Ann Wautersová, jež byla nejlepší střelkyní turnaje a třetí nejlépe doskakující hráčkou.

Z českých reprezentantek se ve dvou ze tří základních sledovaných statistik vešla do desítky nejlepší střelkyně týmu Eva Vítečková, jež vedle téměř 15 bodů na zápas přispěla i průměrem 2,6 asistence na utkání. V hodnocení dalších ukazatelů byla pivotka Petra Kulichová nejlépe blokující hráčkou turnaje a Jana Veselá měla na kontě druhý největší počet vypíchnutých míčů.

Individuální statistiky (průměr na utkání):
Body: 1. Wautersová (Belg.) 19,7, 2. Jekabsoneová-Zogotaová (Lot.) 17,2, 3. Valdemorová (Šp.) 15,8, ...5. Vítečková 14,9, 19. Veselá (obě ČR) 10,2.
Doskakování: 1. Stěpanovová (Rus.) 10,0, 2. Fröhlichová (Něm.) 8,7, 3. Wautersová 8,1, ... 7. Kulichová 7,0, 12. Večeřová (obě ČR) 6,0.
Asistence: 1. Lawsonová-Wadeová (Fr.) 4,3, 2. Vardarliová (Tur.) 3,8, 3. Wambeová (Belg.) 3,4, ... 10. Vítečková 2,6, 14. Machová (ČR) 2,3.
Konečné pořadí ME:
1. Rusko, 2. Španělsko, 3. Bělorusko, 4. Lotyšsko, 5. Česká republika, 6. Litva, 7. Belgie, 8. Francie, 9. Itálie a Turecko, 11. Německo a Srbsko, 13. Chorvatsko, Řecko, Izrael a Rumunsko.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.