Hlavní obsah

Volejbalistky prohrály v olympijské kvalifikaci s Nizozemskem 0:3

EINDHOVEN

České volejbalistky vstoupily do olympijské kvalifikace v Eindhovenu středeční prohrou 0:3 s domácím Nizozemskem. Značně si tak zkomplikovaly vyhlídky na postup do další kvalifikační fáze, poněvadž z pětičlenného turnaje projde dál pouze nejlepší celek a právě Nizozemky jsou velkými favoritkami.

Článek

Český tým dokázal letošní vítězky prestižní světové soutěže Grand Prix zaskočit jen v úvodu, kdy vedl 6:2 a pak ještě 11:6. Domácím hráčkám se ale vyplatilo trpělivé čekání na soupeřovy chyby, ztrátu záhy zlikvidovaly a od stavu 18:17 už koncovka patřila jednoznačně jim.

V dalších sadách si pak už Nizozemky úvodní zaváhání odpustily a rozdíl skóre bleskurychle rostl hned od počátku. Domácí volejbalistky těžily především z lepšího servisu, kterým mířily nejčastěji na Matuszkovou, jež ve svém italském klubu hraje na jiném postu a nemusí přihrávat.

Svěřenkyně trenérky Táni Krempaské neměly rozjetého protivníka čím zastavit, nepomohlo ani střídání či přesun Matuszkové na post univerzálky. V nástupu do třetího setu dokonce už Nizozemsko vedlo 11:2 a fanoušci halasně aplaudovali zejména neomylně přesným útokům domácí hvězdy Flierové. Za hodinu a pět minut bylo po zápase, který stejně jako na zářijovém mistrovství Evropy v Belgii skončil hladkou českou prohrou 0:3.

Ve čtvrtek mají Češky volno

Ve čtvrtek budou mít české volejbalistky volný den, poté se střetnou s Ukrajinou, Ázerbájdžánem a Maďarskem.

Vítěz z Eindhovenu postoupí do lednového turnaje v Německu, kde ho teprve čekají souboje s evropskou elitou včetně úřadujících mistryň světa z Ruska o jedno místo v Pekingu. Teoretická šance pokračovat v kvalifikaci zůstane i druhému týmu konečného pořadí, pokud si ze současně konaného Světového poháru v Japonsku zajistí přímý postup na OH některý z evropských celků.

Výsledky:
Nizozemsko - Česko 3:0 (20, 14, 13)
Rozhodčí: Debarre (Fr.), Christensen (Dán.). Čas: 65 min. Diváci: 2000.
Sestava ČR: Šimánková, Spalová, Kallistová, Matuszková, Horká, Jamborová, libero Tomanová - Jelínková, Havlíčková, Kučerová, Pastulová, Havelková.
Ukrajina - Maďarsko 3:0 (15, 20, 16).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.