Hlavní obsah

Lébl je popáté volejbalistou roku, Spalová vyhrála podruhé

PRAHA

Martin Lébl a Milada Spalová se po třech letech vrátili na pozici nejlepších českých volejbalistů. Opory reprezentace vyhrály svazovou anketu, jejíž výsledky v pátek funkcionáři vyhlásili v Praze. Lébl získal titul už popáté, Spalová je nejlepší hráčkou roku podruhé v kariéře.

Foto: FIVB

Martin Lébl v utkání volejbalového MS proti USA

Článek

V mužské kategorii tak trvá nadvláda blokařů, kterou zahájil Léblův první triumf v roce 2001. Sedmadvacetiletý syn předsedy Českého volejbalového svazu pak vyhrál hlasování ještě třikrát, pokaždé jako hráč Perugie, z níž loni v létě odešel do Maceraty. V letech 2005 a 2006 zvítězil v anketě jeho reprezentační spoluhráč a soupeř z italské ligy Michal Rak, který byl nyní třetí ještě za nejlepším hráčem domácí extraligy Davidem Konečným z Ostravy.

Osmadvacetiletá blokařka Spalová rovněž navázala na své prvenství z roku 2004. Tehdy ještě hrála ve francouzské lize za Villebon, nyní nastupuje v dresu polského mistra Winiary Kalisz. Kapitánka reprezentace loni pomohla českému výběru k devátému místu na mistrovství Evropy, není však jisté, zda bude v národním týmu pokračovat. Další dvě místa obsadily vítězky předchozích dvou ročníků Tereza Matuszková a Aneta Havlíčková.

Nejlepšími trenéry roku byli zvoleni kouč mužské reprezentace Zdeněk Haník a trenér brněnských mistryň republiky Miroslav Čada.

Výsledky ankety:
Muži:
1. Lébl (Macerata/It.), 2. Konečný (Ostrava), 3. Rak (Taranto/It.), 4. Novák (Paříž/Fr.), 5. Popelka (Toulouse/Fr.), 6. Pláteník (Padova/It.).
Nejlepší smečař: Novák, blokař: Lébl, univerzál: Konečný, nahrávač: Ticháček (Friedrichshafen/Něm.), libero: Kryštof (Liberec).
Nejlepší trenéři: 1. Haník (reprezentace), 2. Brom (Č. Budějovice), 3. Tomáš (Ostrava).
Ženy:
1. Spalová (Kalisz/Pol.), 2. Matuszková (Řím/It.), 3. Havlíčková (Olymp Praha), 4. Tomanová (Brno), 5. Šimánková (Olympiakos Pireus/Řec.), 6. Šenková (Milán/It.).
Nejlepší smečařka: Havelková (Sassuolo/It.), blokařka: Spalová, univerzálka: Havlíčková, nahrávačka: Šimánková, libero: Tomanová.
Nejlepší trenéři: 1. Čada (Brno), 2. Krempaská (reprezentace, Prostějov), 3. Mitáč (Olymp).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.