Hlavní obsah

Brňanky ve Valencii ukázaly odolnost a sílu

VALENCIE

Za postupem brněnských basketbalistek přes Valencii do dubnového Final four Euroligy stojí velká psychická odolnost i síla sehraného týmu, který jako první v sezóně uspěl na palubovce španělského mistra.

Článek

Žirková s Whitmoreovou nastřílely v rozhodujícím duelu víc než polovinu bodů, Machová v napínavém závěru uklidnila spoluhráčky a Veselá s Večeřovou pod košem dobře hlídaly domácí hvězdu Miltonovou. Především tyto hráčky vedly Brno k postupu. „Nechci nikoho vyzdvihovat, dobře zahrály všechny holky,“ oceňuje trenér Jan Bobrovský. Za posledních devět let chyběl český mistr ve Final four pouze dvakrát (2002 a 2007); takovou bilancí se nemůže pochlubit žádný jiný klub.

Základ byl v obraně

„Základem úspěchu byla velmi dobrá hra v obraně. Španělky ke konci tlačili diváci, možná i trochu rozhodčí, vytvořily si tlak, ale my to ustály,“ popisuje klíčové chvíle Zuzana Žirková. Závěr byl ale v režii Hany Machové, která podržela míč, došla si i pro faul a za stavu 69:71 proměnila oba trestné hody. „Bylo to z obou stran nervózní, ale my mohly střídat víc holek, kterým se dařilo,“ vykládá hvězda posledních vteřin.

„Možná byla Machová ke konci víc vidět, ale předtím zase proměnila trestné hody Veselá, tohle musejí tak kvalitní hráčky zvládat. Také Whitmoreové to tam padalo, důležité body dala Žirková,“ dává Bobrovský celému týmu stejné zásluhy.

Ve Final four se Brno 11. 4. utká s Bourges. Není vyloučeno, že v domácím prostředí, neboť FIBA nabídla uspořádání turnaje manažeru brněnského týmu Jiřímu Hamzovi. „Jsme ale zatím jedním ze tří uchazečů. Uvidíme, zda dáme dohromady peníze na uspořádání turnaje,“ řekl Hamza.

Valencie - Brno 69:75
Nejvíce bodů: Miltonová a Tornikiduová po 16, Douglasová 14, Aguilarová 13 – Žirková 22, Whitmoreová 21, Veselá 10, Večeřová 9, čtvrtiny 14:21, 13:19, 21:16, 21:19.
Účastníci Final four Euroligy: Brno, Bourges, Jekatěrinburg, Spartak Moskva.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.