Hlavní obsah

Hamzová s reprezentací končí, přemlouvání je zbytečné

PRAHA

Dvě medaile přivezla rodina Hamzova z ME. Stříbro dostala nejen rozehrávačka národního týmu Romana, ale cenný kov získal jako vedoucí výpravy i její manžel Jiří. "Jednu medaili si necháme doma a druhou věnuji svému tatínkovi, který je velký fanda," vyprávěla hned po příletu na ruzyňském letišti basketbalistka Brna.

Foto: DPA/EPA

Česká basketbalistka Romana Hamzová střílí ve finále ME s Ruskem. Přihlíží Jelena Baranovová (vlevo) a Maria Kalmykovová (vpravo)

Článek

Třiatřicetiletá Hamzová se nejvíce nemohla dočkat, až večer po téměř třech týdnech vezme do náruče dvouletou dcerku Elišku. Mezitím všichni naléhali na jejího muže, aby přesvědčil partnerku, že má v reprezentaci pokračovat i na olympiádě. "S přemlouváním začnu hned večer," ujistil s úsměvem Hamza.

Jenže Romana Hamzová má jasno. "V národním týmu jsem skončila, již účast na Evropě bylo něco navíc. Od narození Elišky jsem uvažovala, jestli v reprezentaci pokračovat, a tohle je ideální příležitost napsat po téměř deseti letech tečku. Rodina má před basketem přednost, třeba mohu mít i druhé dítě," uvedla s tím, že nemá dost chuti ani sil na tříměsíční přípravu před hrami v Aténách.

Myslela na dcerku

Týdnů odloučení od dcerky v přípravě i během letošního šampionátu však nelituje. "Ta medaile stála za to, užila jsem si také perfektní partu. Zařekla jsem se, že je to moje poslední reprezentační akce, tak jsem se snažila z basketu radovat. Měla jsem ale v Řecku jeden krizový den, kdy mi dceru babička ani nedala k telefonu, protože malá celý den brečela. To jsem si pak poplakala taky."

Nějaké přemlouvání považuje Hamzová za zbytečné, ani vidina startu na OH ji prý nezviklá. "Říkám už definitivně konec, navíc věřím, že to holky na olympiádě uhrají i beze mne," pravila odhodlaně. "Byl bych rád, kdyby v družstvu zůstala," přál by si trenér Bobrovský. "Nechám to na Romče, ta se sama musí rozhodnout", připustil už vážněji Hamza, který je i manažerem brněnského celku, kde jeho manželka hraje.

Snem je život v domečku se třemi dětmi

"Vím, co všechno musela obětovat, a ani nepřijme úlevy, které bych jí mohl nabídnout. Pro tým je velice platná," říká Hamza o životní partnerce s respektem a ví, že snem Romany je život v domečku za Brnem se třemi dětmi kolem sebe. "Teď máme týden volna, tak vedle regenerace si budou naši holčičku užívat a hlavně musím uklidit barák a po třech měsících obnovit funkčnost rodiny," uzavírá Hamzová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.