Hlavní obsah

Na basketbalisty čekají v boji o ME Poláci

PRAHA

Naražený bok rozehrávače Czudka ani pohmožděný malíček pravé ruky křídla Nečase neoslabí sestavu českých basketbalistů v úvodním zápase kvalifikační skupiny o postup na ME 2005. Reprezentace hostí od 19 hodin v Nymburce Poláky. Trenér Michal Ježdík v duelu hodně spoléhá na podporu domácího publika a rozhodující podle něj bude, jak dokážeme pokrýt klíčové hráče.

Článek

"Ze soupeře jde hrůza, porazil v přípravě doma Rusy o pětadvacet. Jeho hru jsme se snažili pozorně nastudovat z videa, budeme se snažit vysoké hráče dostat víc od koše. Poláci prošli generační výměnou, celá jejich hra se točí kolem rozehrávače Pluty a naturalizovaného Američana Elliotta, které velice dobře doplňuje mladý pivot Lampe," tvrdí Ježdík.

Návrativší se Czudek s Nečasem pak tvoří osu týmu společně se Sokolovským na křídle a pivotem Starostou. "K dobrým výsledkům nás může přivést jen týmová práce a absolutní koncentrace na obrannou činnost. V přípravě, která vrcholila dvěma výhrami nad Portugalci, mě potěšila stoupající forma a hlavně soudržnost týmu i jeho ochota k taktické kázni," uvažuje trenér.

Czudek se cítí připraven

"Úterní trénink v plné zátěži mi dodal optimismus, jen musím věřit, že mě do bolavého místa nikdo netrefí," přiznává ve 32 letech nejzkušenější hráč mužstva Petr Czudek. Radek Nečas už odehrál i obě přípravná střetnutí s Portugalci. "Jsem v rámci možností fit, slíbil jsem odvést stoprocentní výkon."

Národní tým už dříve vinou zranění přišel o dva klíčové hráče, křídlo Bartoně a pivota Zídka. Oba museli na operaci s kolenem. "Možná nám to oslabení nakonec i trochu pomůže, cítím hodně velkou vnitřní sílu mužstva. Víme, že musíme spoléhat na kolektivní výkon a být hlavně pozorní v obraně," soudí Czudek.

Pro Welsche má trenér pochopení

Trenér Michal Ježdík si uvědomuje, že nejen proti Polákům, ale hlavně v dalších soubojích s Francouzi a Slovinci jeho svěřenci nejsou favoritem. "Měl jsem postupové plány v případě, že bychom byli kompletní a mohli počítat i s Welschem. Absence důležitých hráčů ale naše šance snižují. Můžeme však slíbit, že se budeme prát o každou vteřinu a o každý metr hřiště a samozřejmě na palubovku nejdeme s tím, že bychom chtěli prohrát."

Zároveň má pochopení pro Welschovu omluvu: "Že jiní hráče z NBA mají? Buď jsou to takoví, co moc nehrají a je jim jedno, že ohrožují své postavení v klubu, nebo tam naopak plní klíčovou úlohu a můžou si dupnout. Jirka pořád o svou pozici v zámoří bojuje. Reprezentaci jednou všechno vrátí, ale ne v téhle době."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.