Hlavní obsah

Finále volejbalistů se vrací do Liberce za stavu 2:2

KLADNO

Extraligové finále mezi volejbalisty Kladna a Liberce se vrací na sever Čech za vyrovnaného stavu 2:2 na zápasy. Jestliže v neděli byl servis hlavní zbraní kladenských hráčů, v pondělí se o něj mohla opřít Dukla a vyhrála 3:1. Popáté se oba týmy utkají ve čtvrtek, nový mistr může být znám nejdříve v neděli.

Článek

"Podařilo se mi nabudit bojovou atmosféru a především, aby se kluci nebáli 'mastit' servis. Domácí si tak dobře nepřihrávali jako včera, ne náhodou jsme byli tak úspěšní na bloku," řekl liberecký trenér Petr Brom. Podáním hledali jeho hráči především Januška i střídajícího Ogurčáka a ti si dnes na příjmu zcela jistí nebyli.

I Bromův kolega Jan Svoboda konstatoval, že servis byl dnes klíčem k úspěchu. "Zejména ve zlomových momentech zápasu, kdy se v koncovce rozhodovalo kdo s koho," uvedl kladenský kouč, který zaexperimentoval a od začátku poslal na blok Fokta. "Šance se však trochu zalekl a musel jsem střídat," připomněl Svoboda.

Kladnu vůbec nevyšel začátek a počáteční čtyřbodovou ztrátu definitivně vymazalo až za stavu 22:22. Jenže v závěru exceloval liberecký "veterán" Bican, který vystřídal Bízu - dvakrát zakončil útok a mezitím zablokoval Rybníčka.

Druhou sadu začala znovu lépe Dukla, Kladno však trpělivě stahovalo a tentokrát si v koncovce poradilo lépe. Dvěma bloky v závěru zastavilo hostující útok, při setbolu dokonce o 15 cm menší Masný sám zablokoval Rejlka a bylo vyrovnáno.

Nástup Liberce ve třetí sadě se zastavil při Bicanově servisu až na stavu 7:0, teprve když hostující smečař zkazil, pohnuli se Kladenští z místa. Jenže Dukla v náporu díky výbornému servisu pokračovala a v závěru dokonce vyhnala na lavičku kapitána Pakostu i Rybníčka.

Kladenští hráči zbytek setu vypustili, třetí úsek skončil jejich debaklem 13:25. Jenže rychle jej hodili za hlavu a čtvrtá kapitola ligového finále byla znovu neúprosnou bitvou. Jeslínek chytrým útokem zajistil Dukle první mečbol a ta jej využila.

Ve hře není pro oba týmy jen titul, ale po roční pauze znovu i místo v prestižní Lize mistrů. Semifinálovou účastí v Klubovém poháru ho vybojoval Liberec, ale pokud ještě dvakrát nevyhraje, právo hrát evropskou soutěž bude mít jeho kladenský soupeř. "Nezbývá, než abychom potvrdili sebedůvěru i doma," burcoval liberecký univerzál Rejlek.

Volejbal - finále extraligy mužů:
Kladno - Liberec 1:3 (-23, 22, -13, -23)
Rozhodčí: Labašta, Fink. Čas: 106 min. Diváci: 1000 (vyprodáno). Stav série: 2:2.
Kladno: Masný, Janušek, Fokt, Rybníček, Skladaný, Pakosta, libero Polanský - Novák, Holubec, Ogurčák, Marel.
Liberec: Zadražil, Ticháček, Jeslínek, Dittrich, Rejlek, Bíza, libero Kryštof - Bican, Vencovský, Čermák.

Reklama

Související témata: