Hlavní obsah

Basketbalistky USK v Eurolize vyzvou obhájce titulu Galatasaray

Mnichov
Aktualizováno

Basketbalistky ZVVZ USK Praha se v Evropské lize utkají ve skupině A s obhájcem titulu Galatasarayem Istanbul, Jekatěrinburgem či Košicemi. Na druhý český klub IMOS Brno čekají ve skupině B poslední finalista Fenerbahce Istanbul, Bourges či Salamanca. Rozhodl o tom dnešní los v Mnichově.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kateřina Elhotová z USK Praha (vpravo) a Tereza Pecková z Brna

Článek

S Galatasarayem se české mistryně potkají v základní skupině už popáté za sebou. V minulé sezóně ho dvakrát porazily a i díky tomu svou skupinu vyhrály. Galatasaray však pak lépe zvládl závěrečný turnaj a celou soutěž vyhrál.

Skupinu A doplňují další favorit a vítěz Euroligy z roku 2013 Jekatěrinburg, Good Angels Košice, poslední finalista Eurocupu Dynamo Kursk, Wisla Krakov, Montpellier a nováček soutěže Alba Iulia, semifinalista rumunské ligy.

"Opět nám los nepřál, zvláště když se podívám na složení druhé skupiny. U nás je pět až šest kandidátů na první čtyři příčky a vybojovat postup bude hodně těžké," řekl manažer USK Marek Kučera. "Galatasaray dostáváme pravidelně stejně jako Jekatěrinburg a teď se nám sešly ve skupině oba. Ale lepší Galatasaray než Fenerbahce, alespoň je to v Istanbulu blíže na letiště," dodal.

Pokud se však USK podaří posedmé za sebou postoupit do play off, může mít o to snadnější čtvrtfinále. "Těžší skupina by mohla být výhodou, až se v play off půjde křížem," řekl Kučera. K tomu je ale třeba skončit na prvních třech místech ve skupině, aby nedošlo na souboj s vítězem skupiny B, kterým by mělo být Fenerbahce.

Ve skupině B se kromě Brna, Fenerbahce, Bourges a Salamancy představí také Schio, Energa Toruň, Orenburg a Kayserispor.

Evropská liga má jen 16 účastníků, tedy o čtyři méně než v minulé sezóně. "A jelikož hráčky budou mít snahu v Eurolize zůstat, tak i v minulosti méně úspěšné týmy mohou získat hráčky, které by dříve asi nezískaly. Proto budou nebezpečné i tyto týmy," dodal Kučera.

Týmy byly rozděleny do dvou skupin po osmi a hrát budou každý s každým dvakrát. Následně čtyři nejlepší z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále, ve kterém se bude hrát o postup na závěrečný turnaj Final Four. Sezóna začíná 5. listopadu.

Los základních skupin Evropské ligy basketbalistek:
Skupina A:
ZVVZ USK Praha
Galatasaray Istanbul
Jekatěrinburg
Good Angels Košice
Dynamo Kursk
Wisla Krakov
Montpellier
Alba Iulia
Skupina B:
IMOS Brno
Fenerbahce Istanbul
Bourges
Salamanka
Schio
Energa Toruň
Naděžda Orenburg
Kayserispor

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.