Hlavní obsah

Finálová účast je pro nás historickým mezníkem, říká děčínský kouč Budínský

Děčín

Sezónu jako z říše snů prožívají basketbalisté BK Děčín. Prakticky už od října minulého roku si drží výbornou formu, díky níž se prosazují v obou nejdůležitějších soutěžích na českých palubovkách. Po účasti ve finále poháru absolvují dokonalý vrchol - finále play-off Kooperativa Národní basketbalové ligy proti týmu Nymburka.

Foto: Josef Pešout, Sport.cz

Děčínský trenér Pavel Budínský.

Článek

A hned úvodní díly finálové série jsou pro děčínské hráče, vedení klubu i fanoušky výjimečnou událostí. Po vůbec prvním duelu Děčína ve finále v historii - ve středu 13. května na soupeřově půdě - následuje odveta v pondělí 18. května. A to na děčínském zimním stadiónu, kde najde severočeské družstvo svoje domácí prostředí. Jde o unikátní záležitost, protože obvykle se ligové zápasy hrají ve sportovních halách.

„Pokud mám hodnotit sportovní stránku našeho týmu, tak všichni hráči zaslouží absolutní respekt za to, jak zvládají náročnou sezónu. Ta je svým způsobem výjimečná, jelikož dostat se do finále je nesmírně obtížné," podotkl děčínský trenér Pavel Budínský.

Nymburk je tradičním mistrem, v posledních pěti letech narazil ve finále pokaždé na Prostějov. „Obsazení dvojice pro boje o titul tak bude mít naší zásluhou jinou podobu, než bylo běžné. Tenhle fakt je pro nás vyznamenáním," pokračoval Budínský, jenž systematickou prací vybudoval v Děčíně společně s klubovým managementem stabilní a přední klub českého basketbalu.

Severočechům bude chybět Tucker

Děčínský kouč si uvědomuje sílu i celkovou prioritu finálového soupeře v prostředí českého basketbalu. „Zatímco už samotná možnost zahrát si o zlato je pro náš klub historickým mezníkem, Nymburk je v úplné jiné pozici. Přes celou dekádu si drží výsadní postavení v rámci ligy a finále je pro něj rutinní záležitostí a v podstatě povinností," srovnal Budínský oba finálové aktéry.

Severočechům bude bohužel chybět americký rozehrávač Anthony Tucker, který kvůli zdravotním problémům už odletěl do USA.

Emotivně závěr ligové sezóny prožívá i děčínský kapitán Jakub Houška, který je v týmu už jedenáct let. Vystřídala se vedle něj řada skvělých spoluhráčů, ale až letošní kádr dospěl k finálovému úspěchu. Jistota stříbrné medaile může děčínské hráče motivovat k co nejlepším výkonům bez stresu a napětí. „Těšíme se na zápas na zimním stadiónu. Budeme chtít soupeře potrápit," nechal se slyšet Jakub Houška.

Finále je ojedinělou událostí i z toho důvodu, že za Nymburk nastupují tři bývalí děčínští hráči - Luboš Bartoň, Pavel Houška a Tomáš Pomikálek. Luboš Bartoň v Děčíně začínal svou hvězdnou kariéru a už v roce 1998 se jako osmnáctiletý podílel na tehdejším třetím místě týmu v lize. Pavel Houška s Pomikálkem přestoupili ze severních Čech do nejlepšího českého klubu před několika lety.

Reklama

Související témata: