Hlavní obsah

Podle Hejkové je letošní Final Four nezvykle vyrovnané

Istanbul

Trenérku basketbalistek ZVVZ USK Praha Natálii Hejkovou čeká už jedenácté Final Four Evropské ligy v kariéře, letošní turnaj je podle ní možná nejvyrovnanější ze všech, co zažila. Souhlasí s názorem, že kromě Pražanek, které titul obhajují, mohou na trofej dosáhnout i Jekatěrinburg, Orenburg a domácí Fenerbahce Istanbul.

Foto: David Šváb, ČTK

Za velmi vyrovnané považuje česká basketbalistka Petra Kulichová (na snímku z 13. dubna) letošní Final Four Evropské ligy.

Článek

"Pokaždé je to plné očekávání, ale toto je jedno z nejvyrovnanějších Final Four, jaké si pamatuji. Všichni si myslí, že to může vyhrát kdokoli z nás čtyř. A to nebývalo," řekla Hejková ČTK a ČT sport.

Za hlavního favorita stále považuje semifinálového soupeře Jekatěrinburg. A to i přesto, že se mu zatím povedlo roli favorita využít jen jednou a jinak podobně jako loni zklamal. "I podle toho, co zaznělo na setkání trenérů a hráček, tak Jekatěrinburg je stále největší favorit, i když jim to mockrát nevyšlo," řekla trenérka USK.

Loni ruského giganta s hvězdnými hráčkami dokázala porazit ve finále Euroligy i v následném Superpoháru. "Tyto dvě výhry nám dávají víru v další zázrak. Rivalita tam je, ale cítím od Jekatěrinburgu více respektu než v minulé sezoně. Ty dvě naše výhry jim dodávají i trochu strach. Je to ale pořád největší favorit. I proto je naše pozice lehčí, že se toho od nás tolik nečeká," uvedla Hejková.

Dupreeovou zastoupí Šteinbergaová

K dispozici nakonec nebude mít americkou oporu Candice Dupreeovou, která si v základní skupině proti Gironě vážně poranila ruku a nestihla se zcela uzdravit. V Istanbulu bude jen jako fanoušek. "Candice je ztráta. Je to zkušená hráčka, neměla by z toho takový stres jako třeba Anete Šteinbergaová, která to bude hrát poprvé. Respekt musí být, ale nesmí ho být společně se stresem příliš. Ale věřím, že to Anete zvládne," řekla slovenská expertka, která je s pěti tituly nejúspěšnějším koučem v historii Euroligy.

Právě Lotyška Šteinbergaová přišla na play off místo zraněné Dupreeové a do týmu zapadla velmi dobře. Ve čtvrtfinále patřila k oporám. "Anete proti Jekatěrinburgu hrála několikrát za Vologdu, takže je zná. Play off měla výborné, tak věřím, že ji to ještě nakopne," prohlásila Hejková.

Také věří, že USK bude mít v Istanbulu podporu domácího publika. "Doufám, že to tak bude. I kvůli tomu Janovi Veselému, kterého tu mají rádi. Tak by mohli mít rádi i nás," dodala.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.