Hlavní obsah

Jdeme za svým cílem, říká asistent trenéra volejbalové reprezentace Nekola před kvalifikací

Jablonec nad Nisou

Za vrchol svojí dosavadní trenérské kariéry považuje volejbalový kouč Michal Nekola současné působení u české mužské reprezentace, kde je asistentem hlavního trenéra a španělského odborníka Falascy. Někdejší extraligový hráč a bývalý reprezentant se snaží i v nové roli využít zkušenosti z minulých dvou sezón, kdy přivedl k mistrovskému titulu v extralize Duklu Liberec a dál zůstává jejím trenérem.

Článek

„Jsem rád, že jsem takovou příležitost u národního týmu dostal. Spolupráce s trenérem funguje, konzultujeme všechno společně a s komunikací nejsou problémy. Tvoříme trenérský trojlístek, v němž jsou kromě mě kouč Falasca a jeho španělský krajan coby druhý asistent," líčí Nekola.

O společné práci mají trenéři jasno. „Jdeme za svým cílem, a tím je postup na mistrovství Evropy. Španělští trenéři umí anglicky a italsky. S hráči mluví anglicky a já se s trenérskými kolegy dorozumívám někdy i italsky. Falasca totiž vede Monzu v italské Serii A," přibližuje asistent zajímavosti ohledně spolupráce. Znalost italštiny je pro něj velkou výhodou. „Můj otec (Miroslav Nekola - někdejší hráč a trenér reprezentace, pozn. red.) hrál kdysi v Itálii a od té doby se taky domluvím italsky. Teď mám možnost si italštinu oprášit. Beru to jako plus pro trenérskou práci," tvrdí Nekola.

Příprava české reprezentace na kvalifikaci o mistrovství Evropy probíhá podle plánu. „Od počátku srpna jsme byli na soustředění v Jablonci, kde jsme v prvním oficiálním zápase porazili Švédsko 3:2. Absolvujeme i přípravné duely v Německu. V týmu panuje výborný duch, kluci tvrdě trénují a dřou. Vycházíme ze Světové ligy, v níž jsme pětkrát vyhráli z devíti zápasů, což bylo velice dobré. Klíčový je ale podzimní reprezentační blok," přibližuje asistent dění v týmu.

Někteří reprezentanti změnili během léta klubovou příslušnost. „Přesun se týká Džavoronoka, který jde z VK Karlovarsko do italské Monzy, kam si ho vybral právě reprezentační kouč Falasca. Nebude to mít určitě jednoduché, ale italská liga ho může posunout dál v kariéře. Na druhou stranu se jeho odchodem oslabí extraliga, která je ale od toho, aby připravovala talenty pro cestu do světa. Hadrava a Adam Bartoš jdou z Francie do Polska, konkrétně do Olštýna, resp. Bielsko-Biale. Tudíž do soutěže, která je jednou z nejlepších v Evropě," říká Nekola.

Kvalifikace o postup na ME se blíží. „Ze dvou turnajů v Rumunsku 16. - 18. září a u nás v Jablonci o týden později postupuje přímo jen vítěz po součtu všech šesti zápasů každého týmu ve čtyřčlenné skupině, druhý musí ještě do baráže. Předpokládám, že bychom si to mohli rozdat s Estonskem o první příčku, přičemž nepodceňujeme ani Rumunsko a Makedonii," dodává Nekola směrem k náročnému programu.

Reklama