Hlavní obsah

Na basketbalový šampionát dorazily i největší hvězdy WNBA

BRNO

Celkem 22 basketbalistek, které se letos objevily v zámořské WNBA, bude k vidění v Česku na mistrovství světa. Dorazily i největší hvězdy světového basketu a zmíněné soutěže Američanky Diana Taurasiová, Tamika Catchingsová, Sue Birdová, Swin Cashová či Australanka Lauren Jacksonová.

Foto: Anthony Bolante, Reuters

Americká basketbalistka Sue Birdová (vpravo) v dresu Seattlu

Článek

Na brněnské palubovce se objeví sedm hráček ze zámořské ligy. Z vítězného Seattlu dorazila vedle naší Veselé i Ruska Abrosimovová. „My dvě jsme byly v Evropě asi první a ten den, dva náskoku se při aklimatizaci hodil,“ řákala Jana Veselá. Z kádru poražených finalistek letošního ročníku Atlanty přijely Brazilky Castro Marquesová s De Souzaovou a Španělka Lyttleová. Naturalizovaná Američanka v ruském dresu Hammonová, která hrála letní soutěž za San Antonio, také na šampionátu nechybí a z působení v brněnském mistrovském klubu dobře známá Maiga Baová z Mali oblékala dres Minnesoty.

Američanky odehrají základní část turnaje v Ostravě a z 12 hráček na jejich soupisce nastupovaly letos WNBA všechny kromě nejmladší Mooreové, jenž hrála za univerzitu Connecticut. "Sezona WNBA trvá hodně dlouho a neumožnila nám tolik společných tréninků jako některým jiným reprezentacím. Snažili jsme se zbylý čas využít co nejefektivněji a hráčky, které k dispozici máme, vyladit do co nejlepší formy. Po stránce dostatku času jsme asi v nevýhodě, ale zase máme jedny z nej hráček na světě a to doufám ty nevýhody dorovná," říká trenér USA Geno Auriemma.

„Přijely jsme pro titul, i když je mně jasné, že to takhle cítí víc týmů. Australanky přijely obhajovat zlato, nelze brát na lehkou váhu ani Rusky nebo Brazilky,“ tvrdí kapitánka Sue Birdová, která spolu s Cashovou patří do sestavy vítězek WNBA ze Seattlu. „Není to jako před dvaceti lety, kdy jsme prošli lehce turnajem a pak si jen vybírali, co si obléct na stupně vítězů při udělování zlatých medailí. Je jiná doba, soupeřky se hodně zlepšily. Náš cíl se ale nezměnil,“ míní americký kouč.

Mezi šampiónkami v Seattlu byly i Australanky Jacksonová s Bishopovou a jejich krajanka Bevilaquová hájila barvy Indiany. Finále pak za Atlantu hrála Běloruska Levčenkovová a stihla se k družstvu připojit doslova pár hodin před úvodním zápasem.

Při prohlídce 192 jmen na soupiskách účastníků šampionátu narazíte i na hráčky působící v české lize nebo s ní kdysi spojené. Ze současného kádru USK Praha tu jsou Američanka Whalenová a Řekyně Maltsiová a z brněnského Friska australská pivotka Grimaová. Záznam o působení v české nejvyšší soutěži mají v rejstříku hráčské kariéry i Američanka Cashová, Brazilka Castro Marquesová, už zmíněná Maiga Baová a Ruska Stěpanovová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.