Hlavní obsah

V kině přišly české basketbalistky na jiné myšlenky a hned to bylo znát i v zápase

BRNO

Ani stopa po psychickém vyčerpání ze základní skupiny, najednou působily české basketbalistky v pondělí daleko sebevědoměji a odnesla to Korea. Nejlepší výkon domácí reprezentace na mistrovství světa v Brně přišel po dnu volna, což zřejmě nebyla náhoda.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Česká basketbalistka Hana Horáková v utkání proti Korejské republice.

Článek

„Hrozně nám nedělní odpočinek pomohl, především ta návštěva kina. Viděly jsme Román pro muže, který nás přivedl na jiné myšlenky. V šatně už znějí hlášky z filmu, konečně máme i odlišný zážitek než jen basket,“ líčila Ivana Večeřová.

„Holky už potřebovaly jiné téma, než se pořád jen bavit o chybách, ztrátách a pokažených střelách. Viděl jsem hned, že si tím kinem vyčistily hlavu a najednou i v zápase s Koreou ten tým dýchal úplně jinak. Daleko víc si věřil a po závěrečním hvizdu bylo i na všech znát, že konečně máme skutečně ten vítězný pocit,“ přiznal trenér Lubor Blažek.

Vítečková si zařvala radostí

Důležité bylo probuzení střelkyně Evy Vítečkové, která zaznamenala 27 bodů. „Opravdu se mi ulevilo, po první z těch pěti trojek jsem si snad i zařvala radostí. Předchozí dvě utkání mi tam totiž nespadlo skoro nic a sama jsem nebyla schopná přijít na to proč. Asi na mě až moc leželo, že hrajeme šampionát doma a body tady ode mne každý čeká. Už jsem si zakázala přemýšlet o tom, co bylo,  takže se mi opravdu ulevilo. Děkuju, že mi spoluhráčky vytvořily pozice, z nichž jsem trefovala koš,“ mínila Vítečková.

„Konečně to byla naše hra, už jsme nebyly tak statické a Korejkám nedaly šanci nás uběhat, hlavně díky pestrému zakončení,“ tvrdila Večeřová. „Zahrály jsme velmi dobře v obraně a hned v první čtvrtině protrhly to trápení se střelbou, to pak všechno jde lépe," řekla Hana Horáková.

"Korejky sice jezdily jako motorové myši, ale my jsme je dokázaly přestřílet,“ dolnila kapitánka, která však do šatny odkulhala. „V poslední čtvrtině mě píchlo mě v pravém kotníku, ale snad to neoteče a budu dobrá,“ říkala odhodlaně. „Trochu v každé z nás hrklo, když se jí to stalo. Doktor se ale tvářil, že o nic vážného nepůjde,“ doplnila Večeřová. "Snad to nebude stín nad výhrou, kterou jsme tak nutně potřebovali. Na hráčkách bylo znát, že si ji užily," líčil Blažek.

Reklama

Související témata: