Hlavní obsah

Paralympioniky čeká v Aténách na 700 dopingových testů

ATÉNY

Sportovci budou muset na paralympijských hrách v Aténách absolvovat přibližně 700 dopingových testů. Zvláštní pozornost chtějí komisaři věnovat atletice, cyklistice a vzpírání, v nichž bývá největší počet hříšníků.

Článek

"Budeme testovat všechny medailisty, ale velký počet kontrol, které provedeme, bude namátkových," řekl předseda antidopingové komise Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) José Antonio Pascual. IPC se při dopingových kontrolách řídí pravidly Světové antidopingové agentury WADA a za závazný považuje stejný seznam zakázaných látek, který platí pro sportovce bez handicapu například na olympijských hrách.

Předseda IPC Phil Craven se už několikrát nechal slyšet, že v Aténách budou funkcionáři postupovat v případech dopingu s "nulovou tolerancí". Paralympiáda začne dnes večer slavnostním zahájením, kontroly sportovců se v řecké metropoli rozběhly už 10. září.

Před čtyřmi lety v Sydney bylo na paralympiádě přistiženo při dopingu deset vzpěračů. "Nyní doufáme, že nebudeme mít žádné pozitivní testy, ale člověk nikdy neví," řekl Pascual.

Zatímco přímo v Řecku nebyl zatím žádný hříšník odhalen, první dopingový případ už paralympiáda má. Kanadský sprinter Earle Connor, jenž se jako jedna z největších hvězd chystal obhajovat zlato ve sprintu na 100 metrů, faxem oznámil, že v srpnu měl pozitivní mimosoutěžní test na nandrolon a testosteron. V Aténách tak závodit nebude.

Reklama