Hlavní obsah

Slavia zve do Edenu. Nejstarší český ragbyový klub slaví 90 let od založení

Praha

Ragbyový klub Slavia slaví 90 let od založení. V rámci oslav proběhnou v sobotu 27. května utkání všech věkových kategorií. Program začíná už v devět hodin ráno zápasy nejmladší kategorie do osmi let a pokračuje až do pozdního odpoledne zápasy žen, dospělého mužstva i týmu veteránů. Během celého dne nabídne hřiště v Edenu bohatý doprovodný program pro děti i dospělé.

Foto: slaviarugby.cz

Snímek z ragbyového derby Slavia - Sparta.

Článek

„Ragby Slavie chce ukázat, že se vedle bohaté historie klub především dívá do budoucnosti," vysvětluje předseda Jan Stránský. „Pilíře úspěchu jsou v početné členské základně, zaměření na úspěšné působení všech družstev v jejich soutěžích a rozvoj mládeže," dodává dlouholetý hráč Slavie a několikanásobný reprezentant Stránský.

Vedle sportovního programu si návštěvníci budou moci vyzkoušet základy ragby, pro děti jsou připravené zábavné soutěže nebo malování na obličej.

Nejstarší ragbyový klub v České republice byl založen 13. dubna 1927, kdy průkopníci ragby v Praze svolali ustavující schůzi RC Slavia. Z původního hřiště na Letné se klub stěhoval do Troji, odkud ho vyplavily povodně, aby se usadil v Edenu, do sousedství slavného fotbalového klubu a dalších sportů z velké sportovní rodiny Slavie. Desáté výročí letos slaví i ženský tým RC Slavia Praha.

Třináct mistrovských titulů

Sešívaný dres dnes obléká téměř dvě stě hráčů, zejména v mládežnických kategoriích. Celoroční soutěže hrají družstva všech věkových skupin, od přípravky šestiletých přes mládež až po juniory do osmnácti let, družstvo žen, dvě družstva mužů a veterány. Dalšímu rozvoji klubu brání jen velikost hřiště a zázemí.

Za dobu existence klubu se v červenobílém dresu vystřídalo osm generací hráčů, kteří získali 13 mistrovských titulů mužů a další ocenění v různých mládežnických kategoriích, ale i na mezinárodním poli. RC Slavia je dlouholetým zdrojem hráčů české i dřívější československé reprezentace. Zejména v šedesátých a devadesátých letech pak právě oni patřili k jejím hlavním oporám. Od roku 2007 má Slavia i ženské ragbyové družstvo. Od roku 2005 hrají všechny týmy RC Slavia v pražském Edenu.

Reklama

Související témata: