Hlavní obsah

Tenista Cash umí wimbledonské finále s Lendlem pořád nazpaměť

PRAHA

Svůj triumf ve finále Wimbledonu má pevně zakotvený v hlavě. Bývalý australský tenista Pat Cash by snad dokázal minutu po minutě vyprávět, jak před 22 lety porazil na londýnské trávě v All England Clubu českého rodáka Ivana Lendla.

Článek

"Hodně jsem si před zápasem věřil, protože jsem ho porazil o šest měsíců dříve na trávě v Austrálii. Hrál jsem dobrý tenis a navíc byl horký den, míče létaly hodně rychle," vzpomínal dnes Cash na Štvanici, kam přijel na nedělní exhibici v rámci turnaje žen ECM Prague Open.

O finále Wimbledonu mluvil přes tři minuty a dokázal si vybavit i detaily. Třeba prohraného podání na začátku třetí sady. "Zkazil jsem tam snadný volej, ale už jsem byl na koni. Věděl jsem, co dělám, a chtěl vyhrát Wimbledon strašně moc, tak jako každý," doplnil Cash.

Věděl, že se za tehdejších podmínek bude muset Lendl tlačit k síti. "Nešlo stát vzadu na čáře. Connors to zkusil a prohrál," řekl Cash. Lendl sice měl dobrý servis a uměl náběhy k síti, ale kovaným útočným tenistou jako Cash nebyl. "Nejdůležitější bylo hrát mu těžké voleje a on navíc nepodával stoprocentně, čehož jsem využil," prohlásil.

Bývalý čtvrtý hráč světa Cash, vítěz sedmi turnajů ve dvouhře a dvanácti ve čtyřhře, se s tenisem rozloučil v roce 1996. Nikdy ale bílý sport neopustil. "Teď už je to víc legrace, protože už není takový tlak. Chci se tenisem jen bavit," řekl před exhibicí.

Stále hraje veteránské turnaje, na kterých se potkává s bývalými soupeři. "Jsme jako Rolling Stones, vypadáme staře, ale hrajeme pořád dobře," přirovnal.

Cash, který byl poradcem při natáčení romantické komedie Wimbledon, poznal v roce 2001 na vlastní kůži, že světovému tenisu roste nová hvězda. Tehdy si na Mallorce zahrál exhibici s patnáctiletým Rafaelem Nadalem. "Nebral jsem to vážně, ale on hrál neuvěřitelně a ostatní se mi smáli," vzpomínal Cash na setkání se španělským tenistou.

Nadal musí být opatrný

Nedokázal předpovědět, jak dlouho ještě vydrží Nadal, kterého trápí problémy s koleny, jezdit po okruhu ATP. "Nevím, jaké má přesně problémy, ale nemusí to být pro jeho kariéru taková tragédie. Musí být opatrný a dávat si třeba na měsíc volno," uvažoval Cash a Nadala přirovnal k Ferrari. "Hraje hodně tvrdě a občas exploduje."

Po své kariéře Cash trénoval hráče s podobným útočným stylem - Grega Rusedského a Marka Philippoussise. A podle jeho slov má hra servis-volej v tenisu pořád své místo a v posledních letech se tak trochu vrací. "Už nejde být jen výhradně útočný, ale k síti se tenisté tlačí, protože pro velkého a rychlého hráče je to velká výhoda, díky které vytvoří na soupeře tlak," uvedl Cash.

Po skončení kariéry Cash přiznal, že léčil deprese, což napsal v knize s názvem "Otevřeně". Do Prahy ale přijel ve výborné náladě, s tradičně o něco delšími vlasy a s náušnicí v levém uchu.

Chybělo mu jen jedno jediné, co k němu patří. Neměl kytaru. "Měl jsem si ji vzít, přivezu ji příště," omlouval se tenisový rocker. Jako kytarista si na pódiu zahrál při koncertech takových kapel, jako jsou například Iron Maiden, The Cult nebo Pretenders. "Já mám rád Spice Girls, miluji je," vtipkoval Cash v české metropoli.

Dva z jeho tří synů hrají tenis. On strávil cestováním po turnajích ATP čtrnáct profesionálních let a moc si nepřeje, aby šli v jeho šlépějích. "Mužský tenis je hodně hodně tvrdý a těžký. Fyzicky i mentálně musíte být hodně silný a je to drahý," mínil Cash.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.