Hlavní obsah

Cesta do finále Davis Cupu vede přes srbský balvan

PRAHA

Chorvaty ve splitské svatyni o víkendu rozprášili 4:1 a doufají, že Davis Cup letos dostane jejich tenisovou pečeť. V září se srbskou sílu pokusí zkrotit český tým. Nač se může těšit a co bude hrát klíčovou roli?

Foto: , Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič v objetí svých spoluhráčů a členů daviscupového týmu po postupu přes Chorvatsko.

Článek

DJOKOVIČ. Nepřítel číslo 1 a momentálně druhý tenista světa. Při letošním Wimbledonu si proti Tomáši Berdychovi musel připadat jako učedník. Ale doma a s diváky v zádech to bude jiná káva. „Vím, že mám velkou zodpovědnost za naše výsledky, ale nesvazuje mě to,“ prohlásil ve vítězné splitské vřavě třiadvacetiletý „Nole“.

KÁDR. Srbové jsou vyrovnanější. Viktor Troicki (44. na ATP) loni porazil Berdycha, Janko Tipsarevič (46.) před časem získal skalp Radka Štěpánka. „Češi mají svůj tým postavený na dvou jménech. Já můžu poslat na kurt kohokoli,“ rozohnil se podle Daviscup.com srbský kapitán Bogdan Obradovič. Nejspíš už zapomněl, že na Troického už vyzrál i znovuzrozený hrdina z Chile Ivo Minář.

Srbskou výhodou je ale fakt, že ve čtyřhře může po boku Djokoviče nebo Tipsareviče nastoupit první deblista světového žebříčku Nenad Zimonjič. „Věřím, že budeme kompletní, to znamená s Berdychem i Štěpánkem a popereme se o finále,“ tvrdil český kapitán Jaroslav Navrátil.

DIVOKÉ PROSTŘEDÍ. Nejpravděpodobnějším místem konání se jeví bělehradská Arena, kam se na tenisový zápas nasouká i 20 tisíc diváků! „Ještě uvidíme, ale dá se tušit, že to bude v Bělehradě,“ připustil Obradovič. „Co nás čeká? Peklo,“ uvědomil si Navrátil. „Lepší bylo hrát doma s Chorvatskem...“

EUFORIE. Srbové se momentálně vezou na podobné vlně jako v loňském roce český tým. Semifinále si zahrají po devatenácti letech, kdy ještě pod hlavičkou Jugoslávie ve Sportovní hale porazili Československo 4:1. A byl u toho i současný srbský svazový prezident Slobodan Živojinovič.

FORMA A POVRCH. Hraje se víkend po US Open, kde si dělají velké plány jak Djokovič, tak Berdych. Dost dobře je možné, že oba lídři se vrátí z New Yorku unavení a rozhodovat tak budou bitvy týmových dvojek. Dá se také očekávat, že hrát se bude na tvrdém povrchu. „Poradíme se a uvidíme. Moji chlapci ovšem umějí zahrát na čemkoli,“ řekl Obradovič.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.