Hlavní obsah

Kvitová je odvážná jako Serena a nebojí se riskovat, tvrdí Kukal

PRAHA

Odvaha riskovat v kritických okamžicích a schopnost spoléhat se sama na sebe zdobí podle odborníků tenistku Petru Kvitovou. Jednadvacetiletá hráčka už letos vyhrála tři turnaje, ten poslední v neděli v Madridu a v pondělí se jako šestá Češka v historii dostala do elitní desítky žebříčku WTA.

Foto: ČTK/AP

Petra Kvitová se představí tento týden na pražské Spartě.

Článek

Kvitová má v sezóně bilanci pětadvaceti výher a jen pěti porážek. Tři turnaje jako ona vyhrála už jen současná jednička Caroline Wozniacká z Dánska.

"Petra má svoji hru a je úžasné, s jakou odvahou hraje v rozhodujících chvílích. Tak nyní žádná jiná nehraje. Podobnou povahu riskovat měla Serena," přirovnal Jan Kukal, bývalý daviscupový i fedcupový kapitán, Kvitovou k Sereně Williamsové z USA, bývalé jedničce a třináctinásobné grandslamové vítězce. "Nechci Petru s nikým srovnávat, ale v kritických chvílích spoléhá sama na sebe, nečeká, co udělá soupeřka, a skvěle si dojde pro zakončení," přitakal Petr Pála, současný fedcupový kapitán.

Serena Williamsová.foto: Reuters/Toby Melville

Levou rukou hrající Kvitová soupeřky ničí z forhendu i bekhendu aktivní hrou. O tom vypovídá nedělní finále v Madridu, v kterém porazila Bělorusku Viktorii Azarenkovou z Běloruska a poměr vítězných míčů hovořil pro českou tenistku v jednoznačném poměru 40:10.

Petra překvapila i Hingisovou

Kvalit Kvitové si všimla i bývalá světová jednička Martina Hingisová, která viděla českou hvězdu při vítězném finále v únoru v Paříži proti Belgičance Kim Clijstersové. "Překvapila mě, jak hrála skvěle. Clijstersová nehrála top, ale vyhrát se musí umět a Petra to zvládla výborně," řekla Hingisová před exhibicí na pražské Štvanici. "Petra může být ve špičce dlouho. Jde za svým tenisem a cílem cílevědomě a líbí se mi, když vidím její odhodlání a jak ji to baví," řekla Daniela Bedáňová, kdysi světová šestnáctka.

Ženám chybí lídr 

Už v únoru po triumfu v Paříži se Pála, trenér Kvitové David Kotyza i otec tenistky Jiří Kvita shodli, že by mohla vystoupat možná až na samotný vrchol. "Ženskému tenisu chybí po odchodu Heninové, Dementěvové a při zranění sester Williamsových lídr, což je pro Petru obrovská šance, a myslím, že ona to využije. Do pětky patří, o tom není pochyb a nesmí to brát jako tlak," konstatoval Kukal.

"Má velkou budoucnost," řekl o Kvitové Jan Kodeš a někdejší světová čtyřka Helena Suková řekla Lidovým novinám: "Proč by jednou nemohla být světovou jedničkou? Pracuje na sobě, tenis ji baví a nechybí jí skromnost, což je také důležité."

V Praze příprava na Paříž

Tento týden se Kvitová představí na Spartě na menším turnaji ITF, což jí může pomoci zvyknout si na pomalejší antuku před Roland Garros, protože v Madridu se hrálo na rychlejší antuce. Grandslamový úspěch se ale spíše očekává ve Wimbledonu, kde loni došla do semifinále. "S její hrou je jistě jednou z favoritek Wimbledonu a grandslamový úspěch je možná cennější než žebříček," uvažoval Kukal.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.