Hlavní obsah

Kvitová v osmifinále! Kirilenkové dala kanára, Ruska pak vzdala. Teď ji čeká Ivanovičová

MELBOURNE

Tenistka Petra Kvitová se stala třetím českým zástupcem v osmifinále dvouhry na grandslamovém Australian Open. Nejlepší česká sportovkyně uplynulého roku vedla ve 3. kole nad Marií Kirilenkovou 6:0 a 1:0 a za tohoto stavu ruská tenistka zápas vzdala kvůli potížím s levým stehenním svalem. Rodačka z Bílovce si tak stejně jako Tomáš Berdych a Iveta Benešová zahraje v Melbourne o postup do čtvrtfinále. Čeká ji 21. nasazená a bývalá světová jednička Ana Ivanovičová ze Srbska.

Foto: Toby Melville , Reuters

Petra Kvitová v zápase s Marií Kirilenkovou.

Článek

Kvitová v zápase v Rod Laver Areně proti sedmadvacáté nasazené Rusce s výjimkou vyrovnané první hry jasně dominovala.

Kirilenková nedokázala s favoritkou držet krok a za stavu 5:0 si vyžádala ošetření a opustila kurt. Na něj se po několika minutách vrátila se zabandážovaným stehnem.  Jedenadvacetiletá Češka se však nenechala delší pauzou rozhodit a čistou hrou při svém servisu vyhrála první set 6:0. Ruska si na úvod druhé sady prohrála podání a následně zápas vzdala.

Marii Kirilenkové nepomohlo ani ošetření od turnajové lékařky.foto: Reuters/Toby Melville

"Naposledy se mi stalo, že by soupeřka vzdala, při utkání v Tokiu se Šarapovovou, ale její zranění kotníku bylo určitě vážnější než Kirilenkové," řekla Kvitová.

Opět často hledala očima trenéra Davida Kotyzu v hledišti. "Cítím, že tam je tým, který mě podporuje. Je to většinou automatické," usmála se Kvitová.

Sprška úderů od první minuty

Ta od první výměny zasypala ruskou tenistku sprškou tvrdých úderů. Kirilenková se ale bránila a první game trval dlouhých deset minut. Na jeho konci využila Kvitová čtvrtý brejkbol a zaťatou pěstí oslavila zisk soupeřčina podání.

Za dalších deset minut už wimbledonská vítězka vedla nad Kirilenkovou 4:0 a stejně jako ve finále Fed Cupu na kurtu dominovala. "Prvních pět her jsem hrála skvěle, z toho jsem měla opravdu radost," uvedla Kvitová. Češka hrála soustředěně, přesně a Kirilenková se často stihla po míči jen ohlédnout.

Petra Kvitová zahalená v ručníku čeká až se Maria Kirilenková vrátí po ošetření na kurt.foto: Reuters/Toby Melville

Za stavu 5:0 si nechala Kirilenková ošetřit levý stehenní sval v útrobách stadiónu. Kvitová se o pauze na lavičce zahalila do ručníků. Set pak doservírovala zcela přesvědčivě bez ztráty fiftýnu a ukončila esem.

"Nebyla jsem tak hektická"

"Snažila jsem se o pauze na ošetření maximálně soustředit a hrát pak se stejnou intenzitou, nedělat chyby a chodit do míčů," řekla Kvitová. "Někdy totiž bývá složité se po pěti minutách dostat zpět do zápasu, do rytmu, v jakém jsem hrála předtím."

Po prohrané první hře druhé sady Kirilenková zápas vzdala. Kvitová se tak zdržela na kurtu jen 38 minut, během kterých trefila 20 vítězných úderů a udělala dvě chyby.

"Proti předchozímu zápasu jsem určitě nebyla tak hektická, cítila jsem se dobře. Taky k tomu přispěla skutečnost, že se hrálo v Rod Laver Aréně, kde je jiná atmosféra," porovnávala Kvitová duel s Kirilenkovou s druhým kolem, ve kterém měla v Hisense Aréně problémy a Španělku Carlu Suárezovou porazila až 2:1.

Velká výzva pro Srbku

Příští soupeřku Ivanovičovou ve třech vzájemných zápasech Kvitová ještě neporazila, ale předešlé duely se hrály v letech 2008 a 2009, kdy byla Srbka na vrcholu a Češka se s okruhem WTA teprve seznamovala.  "Petra je nyní jednou z nejnebezpečnějších na okruhu a jsem ráda, že se střetneme. Bude to pro mě velká výzva," řekla Ivanovičová.

Srbka Ana Ivanovičová, příští soupeřka Petry Kvitové.foto: ČTK/AP/Rick Rycroft

Zvonarevová a Bartoliová skončily

Do osmifinále hladce prošla i Ruska Maria Šarapovová, která s Kvitovou, Dánkou Caroline Wozniackou a Běloruskou Viktorií Azarenkovou bojuje o post jedničky. S turnajem se naopak rozloučily nasazená sedmička Věra Zvonarevová z Ruska a devítka Marion Bartoliová z Francie.

Obhájce titul Srb Novak Djokovič nezaváhal, s Francouzem Nicolasem Mahutem ztratil jen dva gamy.

Dohrál i česko-slovinský debl

Nejvýše nasazené tenistky ve čtyřhře Květa Peschkeová a Katarina Srebotnniková skončily na Australian Open již v druhém kole. Česko-slovinský pár v sobotu odstoupil z utkání proti Ruskám Alle Kudrjavcevové a Jekatěrině Makarovové za stavu 2:3 kvůli zranění kyčle Srebotnikové.

Peschkeová se Srebotnikovou vyhrály před úvodním grandslamovým turnajem generálku v Sydney a patřily v Melbourne k nevětším favoritkám. Srebotnikovou ale trápila bolavá kyčel a po zásahu fyzioterapeutky turnaje se její stav ještě zhoršil.

Masérka jí sval ještě zhoršila

"Katarina měla zraněný kyčelní sval. Nebylo to tak hrozné, ale turnajová masérka jí ho v pátek ještě zhoršila. Jsem z toho hrozně otrávená," řekla Peschkeová deníku Sport. Loni Peschkeová se Srebotnikovou došly v Melbourne do semifinále.

Šestatřicetiletá Peschkeová má šanci na Australian Open ještě uspět ve smíšené čtyřhře, v které je rovněž nejvýše nasazenou. O premiérový grandslamový titul v mixu bude usilovat s Američanem Mikem Bryanem, světovou jedničkou v mužském deblu. V prvním kole se utkají s Italy Robertou Vinciovou a Danielem Braccialim.

Trochu překvapivě se mezi nejlepších 16 při svém 16. startu na Australian Open dostala domácí hvězda Lleyton Hewitt, jenž porazil 4:6, 6:3, 7:6 a 6:3 nejlepšího nováčka minulého roku Milose Raonice z Kanady. Bývalá světová jednička Hewitt startuje v Melbourne na divokou kartu, protože je v současnosti až 181. hráčem žebříčku.

Výsledky tenisového Australian Open
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Mahut (Fr.) 6:0, 6:1, 6:1, Ferrer (5-Šp.) - Chela (27-Arg.) 7:5, 6:2, 6:1, Tsonga (6-Fr.) - Gil (Port.) 6:2, 6:2, 6:2, Gasquet (17-Fr) - Tipsarevič (9-Srb.) 6:3, 6:3, 6:1, Kukuškin (Kaz.) - Monfils (14-Fr.) 6:2, 7:5, 5:7, 1:6, 6:4, Nišikori (24-Jap.) - Benneteau (Fr.) 4:6, 7:6 (7:3), 7:6 (7:4), 6:3, Murray (4-Brit.) - Llodra (Fr.) 6:4, 6:2, 6:0, Hewitt (Austr.) - Raonic (23-Kan.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:5), 6:3.
Čtyřhra - 2. kolo:
Čermák, Polášek (11-ČR/SR) - E. Kudrjavcev, A. Kudrjavcev (Rus.) 4:6, 6:4, 7:5.
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (2-ČR) - Kirilenková (27-Rus.) 6:0, 1:0 skreč., Šarapovová (4-Rus.) - Kerberová (30-Něm.) 6:1, 6:2, Makarovová (Rus.) - Zvonarevová (7-Rus.) 7:6 (9:7), 6:1, Čeng Ťie (Čína) - Bartoliová (9-Fr.) 6:3, 6:3, Lisická (14-Něm.) - Kuzněcovová (18-Rus.) 2:6, 6:4, 6:2, Ivanovičová (21-Srb.) - Kingová (USA) 6:3, 6:4, Erraniová (It.) - Cirsteaová (Rum.) 6:7 (6:8), 6:0, 6:2,  S. Williamsová (12-USA) - Arnová (Maď.) 6:1, 6:1.
Čtyřhra - 2. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) - Cetkovská, Foretzová (ČR/Fr.) 7:5, 6:3, Kudrjavcevová, Makarovová (Rus.) - Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) 3:2 skreč, Mirzaová, Vesninová (6-Ind./Rus.) - Birnerová, Briantiová (ČR/It.) 7:5, 7:5, Beguová, Niculescuová (Rum.) - Uhlířová, Grandinová (9-ČR/JAR) 6:1, 4:6, 6:3, Fudžiwaraová, Moritaová (Jap.) - Benešová, Záhlavová-Strýcová (10-ČR) 6:4, 3:6, 7:5.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Uhlířová, Lipsky (ČR/USA) - Hercogová, Cabal (Slovin./Kol.) 7:6 (7:4), 7:5, Matteková-Sandsová, Tecau (8-USA/Rum.) - Hradecká, Čermák (ČR) 4:6, 6:3, 10:6.

Reklama

  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.