Hlavní obsah

Murray chce sesadit alespoň Federera. Mrzí ho, že body za zlato z olympiády moc nepomohly

Londýn

Na první velký letošní titul nedosáhl a cesta k vysněnému trůnu světové jedničky zůstává stále dost dlouhá. Andy Murray vstřebává smutek z finálové porážky z Australian Open a další start na turnaji plánuje až za déle než měsíc.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Naštvaný Andy Murray ve finále Australian Open.

Článek

Murray triumfoval na loňském US Open, v Melbourne pronikl do finále, když kolo předtím zdolal světovou dvojku Rogera Federera. Jenže v aktuálním vydání žebříčku ATP Britovi stále patří až třetí pozice s poměrně velkým odstupem necelých 1800 bodů na Federera.

Právě na jeho místo by rád zaútočil během následujících měsíců, protože až do French Open obhajuje na své poměry relativně málo bodů.

„Mým příštím cílem je předvést dobrý tenis v Indian Wells. Loni jsem si uvědomil, že když si dávám krátkodobější cíle, pak hraji lépe. Dříve jsem po každém Grand Slamu myslel už na ten následující a na ostatní turnaje jsem se tolik nesoustředil," přiznal Murray.

Na antuce může sbírat body

Loni na zmíněném americkém turnaji prohrál hned první zápas s Guillermem Garcíou-Lópezem. „Indian Wells pro mě nebylo loni vůbec dobré a až do French Open se mi ani moc nedařilo na antuce. Takže teď je tu určitý potenciál, že bych mohl nasbírat hodně bodů," plánuje si rodák z Glasgow.

Loňská antuková sezóna pro něj neskončila žádnou slávou - čtvrtfinále v Monte Carlu, čtvrtfinále v Barceloně, osmifinále v Římě a čtvrfinále v Roland Garros.

„O French Open musím pořád přemýšlet. Myslím, že jsem schopen na tomhle turnaji zahrát dobře, i když mi to dá vždy v tréninku hodně zabrat, abych si na antuku zvykl. Každopádně vím, že se mi i tam může zadařit," prohlásil pětadvacetiletý Skot.

Málo bodů za zlato

Jeho rankingu na ATP moc nepomohl ani fakt, že za olympijské zlato bral relativně málo bodů. Za triumf v Londýně si jich připsal 750, což je o 250 méně než za titul například v Indian Wells a o 1250 méně než na Grand Slamu.

„Kdybych porazil Novaka ve finále v Melbourne, měl bych dva grandslamové tituly za sebou a olympijské zlato navrch. I tak bych však byl v žebříčku o velký kus za ním," mrzí Murrayho.

„Před nedávnem se neustále řešilo, že Caroline Wozniacká byla světovou jedničkou, aniž by vyhrála Grand Slam. U nás je realita taková, že při současné vyrovnanosti výkonů Novaka a blížícím se Rafově návratu, bude pro mě cesta na první místo žebříčku ještě mnohem těžší," uvědomuje si aktuální světová trojka.

V pondělním vydání žebříčku se fanouškům naskytl nevídaný jev. Dlouhodobě absentující Nadal vypadl z elitní čtyřky, kde ho vystřídal krajan David Ferrer. Nicméně jeho návrat se alespoň podle informací z jeho tábora blíží.

Pokud se opravdu vrátí do profesionálního tenisu na antukových podnicích v Jižní Americe, není vyloučeno, že do obhajoby titulu z French Open bude zpět ve staré formě a znovu začne míchat pořadím na předních příčkách.

Reklama

  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.