Hlavní obsah

České drama pro sebe rozhodl Štěpánek

MELBOURNE

Tenista Radek Štěpánek vyšel vítězně z českého duelu druhého kola na grandslamovém Australian Open. V napínavém klání v Melbourne ovšem potřeboval skoro čtyři hodiny, než v pěti setech vyřadil Jana Hernycha. Štěpánek vyhrál první dva sety a zdálo se, že má utkání pod kontrolou. Jenomže Hernych zpřesnil hru a dokázal srovnat poměr setů i krok.

Článek

"Že to nakonec skončilo v pěti? To je grandslam. Musí se hrát až do konce. Honza se chytl a já jsem rád, že jsem ho v pátém setu zlomil a postoupil dál," řekl unavený Štěpánek novinářům po pátém setu, v kterém soupeři nadělil "kanára".

Hernych odcházel do šaten se svěšenou hlavou. Kurt číslo třináct mu štěstí nepřinesl. "Z prohry jsem zklamaný, ale se začátkem sezóny jsem spokojený. Budu nejlíp na žebříčku, co jsem kdy byl," řekl Hernych, jenž před Australian Open figuroval ve světovém pořadí na 72. místě.

Ze začátku opatrná hra

Nervozita vítězila nad oběma českými protagonisty v prvním setu. "Pro diváky to muselo být nezáživné," připustil Hernych. Se Štěpánkem se dobře znají a těžko na sebe něco vymýšleli. "A proto to bylo opatrné z obou stran," doplnil Štěpánek, který pak vyhrál zkrácenou hru. "Setřepal jsem to ze sebe dřív," řekl.

Jak si povede Štěpánek proti Caňasovi?
Hlasujte na konci článku!

Ve druhém setu hrál Štěpánek prim. Nastřílel jedenáct ze svých 46 vítězných míčů a Hernychovi povolil pouze jednu hru. "Nechytl jsem začátek a už se vezl," řekl k tomu Hernych.

Na začátku třetí sady konečně spadla nervozita i z něj a začal předvádět, proč byl minulý týden v aucklandském semifinále. "Uvolnil jsem se a najedou to šlo dobře," řekl pětadvacetiletý Hernych, který získal třetí set hladce a čtvrtý v tie-breaku.

Hernychovi došly síly

Rozhodující pátou sadu výrazně ovlivnily první dvě hry. "Ty byly klíčové," uvedl Štěpánek. Hráči se přetahovali o každý fiftýn a nakonec byl šťastnější Štěpánek. "Rozhodovaly jeden dva míče. Já ty gamy ztratil a to mě položilo. Došly mi psychické i fyzické síly a už jsem nebyl schopný průběh otočit," řekl Hernych.

Pátý set byl podle Štěpánka po čtyřech hodinách na kurtu o morálně volních vlastnostech a o kondici. "Já se fyzicky cítím velice dobře, udělal jsem hodně práce v přípravě a strach z tak dlouhých zápasů nemám," řekl Štěpánek. "Cítím na sobě dlouhý zápas, ale nejsem na tom tak, že bych nemohl chodit," uvedl.

V dalším kole proti Caňasovi

Šestadvacetiletý Štěpánek postoupil do třetího kola na Australian Open podruhé v kariéře a jeho příštím soupeřem bude šestý nasazený Argentinec Guillermo Caňas. "Když budu chtít, budou dlouhé výměny od základní čáry, když ne, tak můžou být kratší," smál se. Ví, že ho zřejmě čeká další dlouhý zápas. "On bude favorit, ale já chci vyhrát a uvidíme, jak to dopadne," řekl Štěpánek.

Reklama

  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.