Hlavní obsah

Čtvrtfinále Davis Cupu rozehraje v Japonsku Štěpánek s Item, do druhého utkání nastoupí Rosol

Aktualizováno

Nejzkušenější hráč českého výběru Radek Štěpánek zahájí v pátek čtvrtfinále tenistů v Davisově poháru proti Japonsku. Štěpánek, který bude v zemi vycházejícího slunce při absenci Tomáše Berdycha českým tahounem, se utká od 6 hodin SELČ s Tacumo Item. V druhé dvouhře na tvrdém povrchu v tokijském Ariake Coliseu nastoupí Lukáš Rosol a Taro Daniel. O pořadí zápasů rozhodl dnešní los. Oba páteční duely můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nehrající kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil (vlevo) s Radkem Štěpánkem.

Článek

Oba týmu se musí obejít bez svých nejlepších hráčů. Zatímco pátý hráč světa Tomáš Berdych avizoval svoji neúčast dopředu, Japonci přišli o světovou osmnáctku Kei Nišikoriho až těsně před zápasem kvůli zraněnému levému tříslu.

Tým bez Berdycha dokázal loni vyhrát čtvrtfinále v Kazachstánu a uspět by měl po odstoupení Nišikoriho i v Japonsku. Štěpánek je totiž 47. hráčem žebříčku dvouhry ATP a Rosol čtyřicátým, zatímco Ito až 146. a náhradník Daniel 190. Náhradní jedničkou Japonska měl být Go Soeda (134.), ale ten dostal horečku.

"Je jedno, kdo s kým hraje. Musíme se koncentrovat na vlastní výkony i hru a získat tři body, proto jsme sem přijeli. V Davisově poháru se žebříček nepočítá, je to specifická soutěž," řekl český kapitán Jaroslav Navrátil na webu Davis Cupu.

Podruhé v kariéře je jedničkou českého týmu Rosol. Tuto roli už zvládl loni v Kazachstánu, kde vyhrál obě dvouhry. "Přijeli jsme sem v roli outsiderů, ale teď jsme favority a v neděli chceme mít tři body," řekl Rosol po losu. "Japonci přišli o své dva nejlepší hráče, ale pořád musíme být ve střehu," doplil Štěpánek.

Japonci nemají co ztratit

Štěpánek se s Item střetl jednou a předloni na Světovém poháru v Düsseldorfu ve třech setech prohrál. "Budu nervózní, ale budu připraven hrát co nejlépe. Chci být agresivní a hrát útočně," plánoval Ito před soubojem se Štěpánkem. Rosol se s Danielem, který byl povolán narychlo za Nišikoriho, dosud neutkal.

"Ještě se nezačalo hrát a už se v tomhle zápase událo tolik podstatného," komentoval japonský kapitán Minoru Ueda vynucené změny ve své nominaci. "Ito a Daniel mají velkou šanci se ukázat a nemají co ztratit," doplnil.

Do čtyřhry jsou na české straně nahlášeni Štěpánek s Jiřím Veselým, Japonci nominovali Ita s Jasutakou Učijamou. Sestavy se ale můžou změnit. S Japonskem mají Češi vyrovnanou bilanci 1:1, ale oba zápasy hrané v Praze se uskutečnily ještě před druhou světovou válkou.

Češi vyhráli Davisův pohár v uplynulých dvou sezónách a letos v lednu si v prvním kole poradili díky Berdychovi v Ostravě s Nizozemci 3:2. Japonci v čele s Nišikorim postoupili poprvé do daviscupového čtvrtfinále po výhře nad Kanadou 4:1.

Vítěz utkání se v zářijovém semifinále utká s vítězem duelu Francie - Německo. Češi by v obou případech opět cestovali na soupeřovu půdu.

Los čtvrtfinále DC Japonsko - ČR (Tokio, Ariake Coliseu - tvrdý povrch):
Pátek (6:00 SELČ):
Ito (146. ATP) - Štěpánek (47.)
Daniel (190.) - Rosol (40.)
Sobota (6:00):
Ito, Učijama - Štěpánek, Veselý
Neděle: (6:00):
Ito - Rosol
Daniel - Štěpánek

Reklama

Související témata: