Hlavní obsah

Koukalová ladí bytové zařízení a formu na postup do třicítky

PRAHA

Nevděčná role připadla české tenistce Kláře Koukalové při letošních utkáních ve Fed cupu. V dubnu proti Japonsku ani během minulého víkendu proti Itálii se na kurt nedostala ani k jednomu duelu. Přesto si nezoufá a věří, že s českým týmem může dosáhnout velkého úspěchu.

Foto: ČTK/AP

Klára Koukalová

Článek

"Samozřejmě mě mrzí, že jsem nehrála, ale jde o rozhodnutí kapitána, které musím respektovat. Myslím, že bychom si zasloužily hrát všechny, ale to nejde," usmívá se třiadvacetiletá rodačka z Prahy.

"Na lavičce jsou to hrozné nervy. Moc to neznám, na kurtu je to jiné. Takhle se cítím bezmocná a jsem strašně moc nervózní," líčí Koukalová, jak zápasy z pozice náhradnice prožívá.

"Ale i tak mě těší, že mohu v týmu být. Myslím, že se můžeme ve Fed cupu dostat daleko. Máme mladý tým, perspektivní. Tomáš Petera mluvil o finále, a když nám to půjde, tak to není nereálné," přemítá aktuálně čtyřicátá hráčka světa.

Na Štvanici nebyla v nejlepší pohodě

Při dubnovém souboji s Japonskem nenastoupila jako jediná z nominovaného kvarteta, které tvořila ještě s Vaidišovou, Peschkeovou a Benešovou. "Na Štvanici jsem nebyla v nejlepší pohodě. Necítila jsem se a kapitánovi to řekla," vzpomíná.

Proti Italkám už to bylo lepší. Důvod je prostý. V červnu se totiž radovala z premiérového titulu na WTA Tour, když vyhrála turnaj na trávě v Hertogenboschi. "Nechci tvrdit, že od té doby jsem jiná hráčka, ale mám víc sebevědomí," přesvědčuje, že ji první turnajový triumf posunul dál. Dočkala se až na šestý pokus. Ve finále v Antverpách 2001, v Casablance 2002, v Sopotech 2003 a 2004, stejně tak jako v Hertogenboschi 2004 prohrála.

"Jsem ráda, že jsem to zlomila. Neumím si představit, že bych rupla pošesté. To by mi rozhodně nepomohlo." Odměnou za vítězství jí byla nejen finanční prémie, ale i mobilní telefon, v nichž má mladá tenistka zvláštní zálibu. "Je pravda, že jednou jsem jich za rok vystřídala snad deset," culí se. "Ale není to tak, že bych je hromadila doma. Tam nemám žádný. Když si pořídím nový, tak ten starý nedávám do šuplíku, ale přes známého do bazaru k prodeji," vykládá Koukalová.

Zapomínat na zklamání bude v Modeně

Na zklamání z neúspěšné bitvy ve Fed cupu o první světovou skupinu měla zapomínat zápasy v Modeně, ale dopřála si týden volna. Mimo trénink se však rozhodně nenudí. Zařizuje totiž byt. "Dva roky jsem na něj čekala. Hrozně jsem se těšila," přiznává. "Moc mě baví vymýšlet nejrůznější kombinace, jak by vše mělo být zařízené, aby to ladilo. Zrovna vybavuji kuchyň a obývák," líčí nejčerstvější náplň.

Nevylučuje, že se jednou pustí i do stavby domu. "Nebála bych se toho. Ale to až budu mít rodinu. Zatím jsme s přítelem ve dvou, takže je ideální byt. Jeho zařizování je vlastně taková generálka," usmívá se hráčka Sparty.

Občas ji můžete potkat na Ladronce, jak se prohání na in-line bruslích. "Jsou tam nové dráhy, fajn si tam zabruslím. Je to trošku riskantní, ale mám chrániče, takže se zranění, které by ohrozilo starty na turnajích, nebojím. Navíc nejezdím rychle nebo nějak nebezpečně," usmívá se Koukalová. Jeden nepříjemný pád před lety ale zažila. "Sedřela jsem si dlaně a pět dnů nemohla držet raketu," vypráví.

V plánu je postup do první třicítky žebříčku

Od neděle už ji však čekají tenisové povinnosti. Odlétá na turnaj do Palerma. "Předpokládám, že tam budou nějaké Italky z Fed cupu. Budu mít dvojnásobnou motivaci," plánuje mstu za vyřazení českého týmu.

Pro zbytek sezóny má pak do tréninku i zápasů jasnou motivaci. "Ráda bych se na žebříčku dostala do třicítky. Bude to těžké, protože obhajuji spoustu bodů, ale věřím, že to vyjde."

Reklama

  6 : 3, 2 : 5 Townsendová - B. Fruhvirtová 6 : 3, 2 : 5 probíhá Živě
20240508T13 : 55:00+0200
Townsendová vs. B. Fruhvirtová
Townsendová vs. B. Fruhvirtová
Townsendová
B. Fruhvirtová
  Siniaková - Brancacciová probíhá
20240508T14 : 00:00+0200
Siniaková vs. Brancacciová
Siniaková vs. Brancacciová
Siniaková
Brancacciová
  3 : 6, 2 : 6 Menšík - Hanfmann 3 : 6, 2 : 6 konec
20240508T11 : 05:00+0200
Menšík vs. Hanfmann
Menšík vs. Hanfmann
Menšík
Hanfmann
  7 : 6, 3 : 6, 6 : 2 Mariaová - L. Fruhvirtová 7 : 6, 3 : 6, 6 : 2 konec
20240508T11 : 10:00+0200
Mariaová vs. L. Fruhvirtová
Mariaová vs. L. Fruhvirtová
Mariaová
L. Fruhvirtová
  Siniaková - Brancacciová dnes 15 : 40
20240508T15 : 40:00+0200
Siniaková vs. Brancacciová
Siniaková vs. Brancacciová
Siniaková
Brancacciová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.