Hlavní obsah

Pierceová se o titul na US Open utká s Clijstersovou

NEW YORK

Mary Pierceová si ve třiceti letech zahraje poprvé v životě o titul na US Open. Francouzská tenistka porazila v pátečním semifinále loňskou finalistku Jelenu Dementěvovou z Ruska ve třech setech a v sobotu večer si v New Yorku zahraje své letošní druhé grandslamové finále. V něm se střetne s bývalou světovou jedničkou Kim Clijstersovou.

Foto: DPA/EPA

Mary Pierceová

Článek

Na antuce v Paříži ji začátkem června porazila Justine Heninová-Hardenneová.

Pierceová přitom nevstoupila do utkání dobře, s o sedm let mladší Dementěvovou prohrála první set 3:6, což byla její první ztráta sady na turnaji. Poté se však nechala téměř čtvrt hodiny přímo na centrálním dvorci Arthura Ashe ošetřovat, což byl zlom v utkání.

"Je to úplně jednoduché," snažila se Pierceová vysvětlit svůj comeback. "Když jsem prohrála první set, vzpomněla jsem si na svou dobrou kamarádku Pat, která leží doma nemocná. Ona mi dala sílu dnes hrát a vyhrát," řekla Pierceová, které turnajová lékařka ošetřovala záda a stehno.

Ruska kvůli pauze úplně vypadla z tempa a zkušená francouzská hráčka na kurtu dominovala. Další sady vyhrála shodně 6:2 a ve třetím vzájemném utkání Dementěvovou poprvé porazila. Jako první Francouzka v historii si tak zahraje finále US Open a díky newyorskému tažení se vrátí po třech letech znovu do první desítky světového žebříčku.

Šarapovová se vrátí do čela žebříčku

Soupeřkou Mary Pierceové bude Kim Clijstersová. Belgická tenistka porazila v druhém semifinále nejvýše nasazenou Rusku Marii Šarapovovou po setech 6:2, 6:7, 6:3 a po dvou letech si znovu v New Yorku zahraje o titul. Šarapovovou ale ani páteční porážka nepřipraví příští týden o návrat do čela světového žebříčku.

Clijstersová zdolala mladou Rusku počtvrté ve čtvrtém vzájemném duelu a může doufat ve svůj premiérový grandslamový titul. Navíc jako nejúspěšnější hráčka na amerických turnajích před US Open by ve Flushing Meadows získala dvojnásobnou dotaci 2,2 miliónu dolarů.

Utkání mohla ukončit už v druhé sadě, jenže ve dvanácté hře jí nestačilo ani vedení 40:0. Šarapovová neztratila nervy, třemi dravými útoky vyrovnala a následně odvrátila i čtvrtý a pátý mečbol. V třetím setu si ale Clijstersová záhy zajistila bezpečný náskok a její soupeřka zakončila více než dvouhodinový duel forhendem do sítě.

Finálový zápas ženské dvouhry začne v New Yorku v neděli v 2:00 SELČ.

Ženy: Dvouhra - semifinále:
Pierceová (12-Fr.) - Dementěvová (6-Rus.) 3:6, 6:2, 6:2, Clijstersová (4-Belg.) - Šarapovová (1-Rus.) 6:2, 6:7 (4:7), 6:3.

Reklama

  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.