Hlavní obsah

Američanka Hardyová smí po sporném trestu za doping plavat na olympiádě

NEW YORK

Světová rekordmanka v plavání Američanka Jessica Hardyová smí po sporném trestu za doping startovat na olympijských hrách v Londýně, pokud se na ně kvalifikuje. Mezinárodní olympijský výbor mohl uplatnit pravidlo, které zakazuje start pod pěti kruhy sportovcům, kteří si odpykali minimálně půlroční trest za doping, ale neudělal to.

Foto: John Froschauer, ČTK/AP

Americká plavkyně Jessika Hardyová.

Článek

Čtyřiadvacetiletá prsařka měla pozitivní test na clenbuterol na americkém šampionátu v roce 2008. Místo tradičního dvouletého zákazu startů si odpykala jen poloviční, neboť uspěla s obhajobou, že ji výrobce léků ujistil o jeho nezávadnosti. Proto se mohla už před dvěma lety vrátit do bazénu a vytvořila světové rekordy na 50 a 100 metrů. Její olympijská budoucnost však byla nejistá.

Neobvyklé okolnosti případu

Hardyové právník Howard Jacobs nicméně ve čtvrtek zveřejnil, že ke startu na OH příští rok v Londýně dostala svolení s ohledem na neobvyklé okolnosti případu. "To jí uvolnilo cestu do americké olympijské kvalifikace, kde předpokládáme, že uspěje, a bude moci startovat v Londýně," uvedl Jacobs.

Konec spletité kauzy hlavně přivítala samotná plavkyně. "Konečně mám za sebou poslední překážku a můžu se plně soustředit na přípravu a reprezentaci své země na londýnské olympiádě. Tam si splním celoživotní sen, který mi sebrali před hrami v Pekingu," uvedla Američanka.

Reklama