Hlavní obsah

Ani kanadská vláda neprosadila skoky žen na olympiádu

VANCOUVER

Mezinárodní olympijský výbor trvá na svém rozhodnutí nezařadit skoky na lyžích žen do programu olympijských her ve Vancouveru. Zástupci MOV se brání nařčení, že by šlo o diskriminaci žen. Hlavním důvodem je prý nesplnění technických kritérií.

Článek

Kanadská vláda se sice na základě stížnosti kanadské komise pro lidská práva snažila prosadit ženské skoky do programu her, u MOV ale nepochodila. "Chápeme velkou touhu kanadských skokanek reprezentovat ve Vancouveru. V tomto sportu však soutěží příliš málo závodnic. V době, kdy bude zbývat do začátku olympiády rok, navíc nebudou mít za sebou jediný světový šampionát," stojí v prohlášení MOV.

Ke splnění základních kritérií pro zařazení mezi olympijské sporty se musí v nové disciplíně uskutečnit alespoň dva světové šampionáty. Skoky žen budou mít v tomto ohledu premiéru až v Liberci v roce 2009. Proti ženským skokům navíc mluví fakt, že se o začlenění nového sportu musí rozhodnout více než čtyři roky před konáním her.

Zastánci skoku na lyžích žen naopak argumentují tím, že tento sport má více závodnic než například nové olympijské disciplíny žen jako snowboardcross, skikros či boby. V české reprezentaci se netradičnímu odvětví věnují čtyři mladé skokanky, z nichž nejlepších výsledků v Kontinentálním poháru dosahuje patnáctiletá Vladěna Pustková.

Reklama