Hlavní obsah

Rakouští sjezdaři zažili nejhorší OH od druhé světové války

WHISTLER

Naprostým výbuchem skončily olympijské hry pro tým rakouských sjezdařů. Poprvé v poválečném období vyšli mužští reprezentanti tradiční alpské velmoci ze všech závodů bez medaile a stali se terčem škodolibých vtipů.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Benjamin Raich byl k medaili blízko

Článek

Před čtyřmi lety přitom Rakušané alpské disciplíny naprosto ovládli, získali celkem čtrnáct medailí, z toho osm měli na svědomí muži. Letos bilanci zachraňovaly ženy, které si odvezou jednu zlatou, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile.

"Je to frustrující, protože jsme přijeli s opravdu dobrou sestavou," prohlásil šéftrenér rakouské reprezentace Toni Giger a poukázal na to, že Benjaminu Raichovi a Marcelu Hirscherovi jen těsně unikly stupně vítězů v sobotním slalomu. "Ale nakonec jsme bez medaile a musíme uznat, že ostatní byli rychlejší," poznamenal.

Jediná olympiáda v historii, kdy Rakušané nezískali žádnou medaili v alpském lyžování, byla ta v Garmisch-Parterkircehnu v roce 1936. Tehdy ovšem do jediného závodu, kterým byla superkombinace, nevyslali žádného lyžaře. Nejhorším výkonem od konce druhé světové války byla jediná medaile z domácích her v Innsbrucku z roku 1976.

"Uděláme si analýzu a zjistíme, co do budoucna budeme muset udělat," naznačil šéf národního lyžařského svazu Peter Schröcksnadel, že po sezoně možná dojde ke změnám v realizačním týmu, který se po odchodu Hermanna Maiera a Fritze Strobla vyrovnává s generační výměnou.

Reprezentanti alpské velmoci si opakování podobných neúspěchů nemohou dovolit. Hed v sobotu, kdy se jejich nelichotivá bilance završila, se stali terčem vtipů. Američan Ted Ligety, který vyšel ve Vancouveru medailově rovněž naprázdno, například na síti Twitter napsal: "Možná jsem neměl zrovna nejlepší olympiádu, ale alespoň jsem vyhrál stejně medailí jako celý rakouský tým."

Reklama

Související témata: