Hlavní obsah

Zíb změří po roce síly s favorizovaným Djokovičem

Jako „lucky loser“ postoupil z kvalifikace do hlavního soutěže ve Vídni český tenista Tomáš Zíb. V prvním kole si navíc překvapivě v pohodě poradil s Florianem Mayerem a dnes se tak střetne se světovou trojkou - Novakem Djokovičem.

Článek

Nebude to však poprvé, kdy se 31letý Zíb potká na dvorci se srbským mladíkem. Loni spolu totiž sehráli dva vzájemné duely, když Djokovič nejdříve vyhrál v Amersfoortu a následně také shodou okolností ve Vídni.

Letos má tak rodák z Písku, co napravovat, když by rozhodně chtěl 20letému Djokovičovi vrátit loňské vyřazená v hlavní rakouské metropoli. Statistiky však říkají, že to bude mít nesmírně těžké. Český tenista má už totiž svá nejlepší léta za sebou, a ani v době kdy byl na vrcholu, by těžko na v současné formě hrajícího Djokoviče stačil. Letos na okruhu ATP odehrál pouhých 6 zápasů, když přesně polovinu vyhrál, přesto je jasné, že na výraznější úspěch nedosáhl.

To se nedá tvrdit o jeho účastech na challangerech. Finále si totiž 177cm vysoký Zíb zahrál v polské Wroclawi a také slovenské Trnavě. O kolo dříve se loučil s turnajem v německém Heilbronnu a mezi nejlepší osmičkou nechyběl v Oberstaufenu. Shodou okolností se mu tak daří převážně blízko českých hranic a momentálně tomu není jinak. Ve vídeňské kvalifikaci sice prohrál s Italem Galvanim, ale po odstoupení Francouze Gasqueta, postoupil do hlavní fáze turnaje jako šťastný poražený. Tuto šanci následně proměnil v účast ve druhém kole, i přes to, že v zápase s Florianem Mayerem nebyl favoritem.

To rozhodně není ani dnes, ba naopak. Srb Novak Djokovič si v uplynulém roce vydobyl opravdu obrovské jméno. Po delší době se totiž našel hráč, který je schopný konkurovat duu Federer - Nadal. Svou kvalitu rodák z Bělehradu letos potvrdil ziskem čtyř turnajových trofejí, když přemožitele nenašel v Adelaide, Miami, Estoril a Montrealu. Na posledně jmenovaném podniku dokonce porazil ve finále světovou jedničku Rogera Federera, tak úspěšný už nebyl na US Open, kde mu švýcarský fenomén porážku s přehledem vrátil.

Přesto může být Djokovič se svým letošním účinkováním na okruhu ATP spokojen. Do finále se kromě Flushing Meadows probojoval také v Indian Wells. Mezi nejlepší čtyřkou navíc nechyběl v Rotterdamu a také na grandslamech v Paříži a Wimbledonu. Dnes se na kurty vrací po měsíční pauze a ve Vídni by si jistě chtěl připsat pátý letošní titul.

Myslím si, že se můžeme těšit na opravdu zajímavé utkání, oba hráči si jistě nic nedarují a moc dobře vědí, že postoupit dále může jenom jeden z nich. Podle bookmakerů společnosti bwin je jasným favoritem srbský mladíček, na kterého si můžete vsadit s nejmenším možným kursem 1.01. Kurs na českého tenistu má hodnotu 8.27.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.