Hlavní obsah

Paříž uvidí souboj finalistů z minulého týdne

Do skvělé formy se s blížícím se koncem sezony dostal finský tenista Jarkko Nieminen. V Basileji se probil až do finále a ve spanilé jízdě pokračuje i v Paříži, kde v prvním kole bez větších problémů porazil Argentince Monaka. Nyní ho ovšem čeká mnohem těžší soupeř: Andy Murray.

Článek

Trvalo to více než rok, než se Nieminen dostal znovu až do finále turnaje ATP. Loni se mu vydařil závěr roku, když ve Stockholmu podlehl v boji o celkové vítězství Američanu Blakeovi. Ani novou sezonu nezačal Fin úplně špatně, v únoru vyřadil v marseillské hale tři domácí tenisty, aby v semifinále podlehl Marcosu Baghdatisovi. Dál se mu ale dlouho nedařilo dostat na žádném z povrchů. Často prohrával ve vyrovnaných soubojích s hráči úplné světové špičky, i to se ale minulý týden v Basileji zlomilo. V prvních dvou kolech musel Nieminen obracet zápasy s Gineprim a Canasem, aby ve třetích sadách zvítězil pokaždé 7-5. Po těchto výhrách jako by se šestadvacetiletému Finovi vrátila sebedůvěra; ve čtvrtfinále vyřadil ve dvou setech Fernanda Gonzaleze a v dalším kole oplatil Baghdatisovi dvě letošní porážky a porazil ho 7-6 6-2. Bohužel pro Nieminena proti němu ve finále nestál nikdo jiný než Roger Federer, s nímž prohrál 3-6 4-6. To se na něm ale rozhodně nijak nepodepsalo: hned další den si v prvním kole podniku v Paříži ve dvou setech poradil s Juanem Monacem dvakrát 6-4.

Rychlý koberec ale určitě není nejsilnější Monacův povrch. Ve středu už Nieminen narazí na soupeře, který jeho formu opravdu prověří. Ve druhém kole ho totiž čeká Andy Murray, teprve dvacetiletý mladík ze Skotska. Ten už loni dokazoval na seniorských turnajích svůj výjimečný talent. Také letos se zdálo, že mu v jeho postupu mezi absolutní světovou elitu nic nezabrání: v San Jose získal svůj druhý titul v kariéře a v Memphisu, Indian Wells a Miami se pokaždé dostal do semifinále. Jeho sezona se ale značně zkomplikovala v Hamburku, kde musel v prvním kole vzdát zápas kvůli zraněnému zápěstí. To ho vyřadilo ze hry na dlouhé tři měsíce, i tak se ale dostal až na 8. místo světového žebříčku. Po svém návratu na kurty nebyl nijak suverénní, ovšem v posledních týdnech se rozehrál do vynikající formy. V Métách prohrál až ve finále s Robredem, s Moskvou a Madridem se sice rozloučil poměrně brzy, ovšem vše si vynahradil před týdnem v Petrohradě: dvakrát byl sice blízko vyřazení, zápasy s Tursunovem a Južnym ale zvládl a ve finále si se Španělem Verdaskem poradil 6-2 6-3.

V souboji dvou tenistů, kteří mají za sebou vynikající minulý týden, věří bookmakeři jednoznačně Murraymu, na kterého vypsali kurs 1.30. Myslíte si, že Nieminen si poradí s dalším silným soupeřem? Pak si vsaďte na Fina, kurs na něj je 2.92.

Reklama