Hlavní obsah

Premier League: preview sobotních zápasů

Sobotní program Premier League nabízí souboje gigantů s nováčky, Manchester United přivítá poslední Derby, Chelsea se utká se Sunderlandem. Liverpool hraje v Readingu, dále Everton hostí Fulham a Newcastle Birmingham, celé kolo otevře utkání Aston Villa - Portsmouth.

Článek

Aston Villa - Portsmouth FC  (sobota 13:45)

Souboj Aston Villy s Portsmouthem se stal úvodním zápasem 16. kola. Výkony obou týmu z posledních zápasů slibují atraktivní podívanou, ve které je přeci jen za mírnějšího favorita považována Villa.

Domácí fotbalisté nyní řeší jeden velký problém. Jejich klíčovému obránci Olofu Melbergovi totiž po letošní sezóně končí smlouva a podle předběžných informací by mohl zamířit do Juventusu. Záložník Craig Garden však věří, že švédský stoper zůstane. "Je pro nás hodně důležitý, dokáže totiž hrát ve středu obrany i na jejím pravém kraji. Máme poměrně malý kádr, proto v lednu bude důležité, aby nikdo neodcházel a byl bych rád, kdyby tak učinil i Olof," vzkázal Gardner svému spoluhráči.

Aston Villa je na sedmém místě za Pompey jen díky skóre, to se však můře po tomto zápase změnit. Martin O’Neill totiž bude nejspíš postrádat jen zraněného bulharského záložníka Stiliana Petrova, zatímco Nigel Reo-Coker se vrací zpět po disciplinárním trestu.

Portsmouth nyní drží úctyhodnou sérii, kterou by určitě velmi rád prodloužil i na hřišti Aston Villy. Svěřenci Harryho Redknappa neprohráli již deset zápasů v řadě a vytěžili z nich 22 bodů. Další potěšující zprávou je pro anglického kouče marodka. Mimo hru zůstávají pouze Primus, Craine a Lauren. Naopak do utkání by už mohl zasáhnout nigerijský dlouhán Kanu.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.05 - 3.35

Newcastle ve středeční dohrávce s nožem na krku uhrál kýžený bod proti Arsenalu a tentokrát před ním stojí tříbodová výzva, na St. James Park totiž v sobotu přijede nováček z Birminghamu, který v posledních pěti zápasech venku třikrát prohrál a jen jedinkrát se na hřištích soupeře radoval.

Magpies nakonec mohli klidně doma Arsenal porazit a po Seville se tak stát teprve druhým katem Gunners, to by však svěřenci Sama Allardyce museli v závěrečných minutách utkání proměnit alespoň jednu ze svých mnoha slibných příležitostí. Nicméně i bod je pro trápící se Straky určitě úspěchem. Ve středečním duelu hráči Newcastlu jasně všem ukázali, že se s nimi nadále musí počítat pro boje o pohárové příčky, jelikož odehráli moc dobrých devadesát minut a i "Big Sam" se vyznamenal a ukázal všem skeptikům, že i on může odvést u kormidla Magpies dobrou práci. Nadále mu však jeho plány kříží zranění důležitých borců. Tradičně schází Michael Owen, k němuž jen na tribunu v sobotu přisednou i Carr, Faye a Cacapa. Naopak by se mohlo do akce vrátit levé křídlo Damien Duff, který v týdnu nastoupil za rezervu.

Na lavičce Birminghamu se hbitě zabydluje nový kouč Alex McLeish a už v minulém kole naznačil svůj potenciál – své mužstvo nejen že dobře namotivoval, ale i po taktické stránce dokonale připravil, a proto bylo schopno zvrátit zápas na White Hart Lane ve svůj prospěch. Jak už bylo uvedeno, Birmingham však z posledních pěti utkání venku vyhrál jen jedinkrát a to právě minule, je tedy možné, že to byla jen jakási výjimka, ale také mohlo jít o začátek blýskání na lepší časy. Birmingham je stále o jednu příčku za Newcastlem a i přes případnou výhru by tam také zůstal, momentálně totiž na Straky ztrácí 4 body. Před McLeishovými hochy tak v sobotu stojí obrovská výzva dostat se na dosah první desítce. Do hry by se měl vrátit záložník McSheffrey a útočník O’Connor, zatímco nadále chybí Borja, jenž si zahraje asi až v březnu.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.10

Tip EuroFotbal.cz: 0

více informací

Everton FC - Fulham FC

Po nijak zářivém startu do nové sezóny se Everton v posledních zápasech rozehrál do výborné formy. Neoblíbenou příchuť porážky nepoznal už více jak šest týdnů, a to v anglické Premier League i Poháru UEFA, a proto bude zajímavé sledovat jeho počínání proti nevyzpytatelnému Fulhamu, který potřebuje body jako sůl.

Toffees si navíc po středečním zápase v Poháru UEFA s ruským mistrem z Petrohradu dokonce vychutnali postup do závěrečné části. Trenéra Moyese kvalifikování do dalších bojů těší, on však preferuje výkony v Premier League. "Prioritou je pro mě určitě anglická liga," prozradil.

Everton se před zápasem s Fulhamem nachází na poklidném devátém místě, přičemž na pohárovou šestou pozici ztrácí pouze tři body. Navíc liverpoolští fotbalisté budou určitě ve větším psychickém klidu, jelikož výsledky z poslední doby je musím nadmíru těšit. V minulém domácím zápase dokonce rozstříleli nováčka ze Sunderlandu 7:1. Potěšující zprávou je také, že do utkání nezasáhne pouze zkušený Alan Stubbs a u Josepha Yoba je start nejistý.

Remízový král Fulham měl v posledních třech kolech těžký los. Nejprve zavítal do Liverpoolu, potom hrál doma s Blackburnem a následně se střetnul s Manchesterem United, a tak není divu, že z těchto utkání vytěžil pouhý bod za remízu s týmem Marka Hughese. "Před Vánoci je v Anglii vždy náročný program, který hodně ovlivní další průběh sezóny," řekl trenér hostů Lawrie Sanchez, jehož ovšem v Goodison parku nečeká nic snadného, jelikož se musí vypořádat s rozsáhlou marodkou.

Mimo hru by měl být ruský záložník Alexej Smertin, který stále laboruje se svalovým zraněním, ale také Phillipe Christanval, Kasey Keller, Lee Cook, Ian Pearce, Brian McBride a Jimmy Bullard. Naopak po jednozápasové pauze zapříčiněné problémy bolestmi v rameni by se měl vrátit německý obránce Moritz Volz.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.55 - 5.75

Manchester United - Derby County

Manchester United čeká v sobotu velmi snadné sousto, alespoň se to dá očekávat. Na Old Trafford totiž přivítá beznadějně poslední Derby County, které si podle mnohých jede pro další výprask. Fotbalový David má totiž zatím nálepku týmu, na němž si ostatní vesměs jen vylepšují skóre.

Nicméně Manchester má už letos jednu nepříjemnou zkušenost s papírově o mnoho slabším soupeřem, v předposledním kole podlehl Boltonu. Teď se tak dá očekávat, že se z nedávného výbuchu Fergusonova družina poučí a svého soka bez debat převálcuje.

Jako obvykle Manchester neodstartoval do letošního ročníku zrovna nejlépe, ale teď už opět sbírá body jako na běžícím páse. V předposledním kole však přišel první zádrhel v podobě porážky od slabého Boltonu a minulý víkend další, i když podstatně menší, když se Rudí Ďáblové doma nezvykle trápili v duelu s Fulhamem a nebýt skvělého výkonu Ronalda možná ani v tomto utkání naplno nebodovali.

Zaváhání ManU je velice nepravděpodobné už jen proto, že posledních sedm domácích zápasů vyhrálo, zatímco Derby uhrálo na hřištích soupeřů letos všehovšudy pouhý bod. Marodka Manchesteru zůstává už po několik kol beze změn – nadále ji okupuje dlouhodobě zraněná pětice ve složení: Neville, Park, Foster, Silvestre a Scholes.

Derby je letos zatím naprosto jasným adeptem na sestup už jen proto, že vévodí snad všem záporným statistikám Premier League. Ono nejen že pravidelně inkasuje něco kolem tří gólů, ale také zatím vstřelilo pouhých pět, což je v porovnání právě s ManU naprosté minimum. Přestože to letos Rudým Ďáblům také nikterak zvlášť nestřílí, nasázeli svým soupeřům obstojných 25 branek. A ještě větší kontrast nacházíme v tabulce obdržených gólů. Manchester v tomto případě zdobí skvostné číslo sedm, zatímco Derby inkasovalo již 34krát.

Slušný pokrok však v minulém kole zaznamenala obrana Beranů na Stadium of Light, kde dostala jen jediný gól. Možná vedení nešťastného nováčka našlo ideálního kouče pro Derby – Paula Jewella. Že by konečně blýskání na lepší časy? Derby se narozdíl od jiných tápajících celků nemůže ani vymlouvat na zranění. Chybí totiž jen Edworthy, který by si dokonce na Old Trafford už mohl zahrát, a Todd.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.12 - 7.00 - 16.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Chelsea FC - Sunderland AFC

Stejně jako pro Manchester United tak i Chelsea nepřipravilo 16. kolo žádný oříšek. Na Stamford Bridge totiž přijede 15. Sunderland, který poslední 4 venkovní střetnutí prohrál.

Manažer "Blues" Avram Grant zavřel ústa všem pochybovačům již krátce po vstoupení do funkce hlavního trenéra Chelsea, díky skvělým výsledkům mužstva. Dokonce i začal plnit své předsevzetí, že vnese do hry Blues atraktivitu. Chelsea vynesl až na 3. místo jen šest bodů za lídra soutěže Arsenal.

Klub si ale stanovil hlavní cíl prorazit v Evropě, přestože určitě chce titul jako každý jiný. Zajímavé je, že přitom marodka Blues patří k nejrozrostlejším v Anglii. Skví se na nich hned šest jmen, a to jmen takového formátu jako jsou Drogba, Malouda, Čech, Ballack, Carvalho či Ferreira. Navíc nenastoupí ani suspendovaný záložník Essien. I přes tyto problémy je domácí celek jasným favoritem.

Sunderland se po nečekaném debaklu od Evertonu 1:7 v předposledním kole minulý víkend oklepal a vyhrál 1:0 nad Derby. Teď však nemůže počítat s nějakým zázrakem, vždyť venku letos nevyhrál ani jednou a navíc se představí na samotném Stamford Bridge, které nebylo dobyto již předlouhé tři roky. Sunderlandu bude i v Londýně nadále chybět čtveřice hráčů – Nosworthy, Anderson, Varga a Richardson. Nově pak na marodku přibylo jméno křídelníka Carlose Edwardse, jenž si z vítězného zápasu s Derby odnesl zlomeninu nohy.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.50 - 13.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reading - Liverpool FC

Liverpool poslední dobou poráží své soupeře rozdílem třídy. V posledních pěti zápasech nastřílel celkem 21 branek a pouze jednu dostal. Navíc v Premier League vyhrál už tři zápasy v řadě a svou sérii bude chtít určitě protáhnout i v zápase s Readingem.

Domácím fotbalistům se proti Readingu daří. V minulé sezóně se s ním střetl dvakrát a pokaždé se radoval ze zisku tří bodů. Podle výsledků z letošní sezóny zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo něco změnit. Royals jsou týmem, který inkasuje velké množství branek a hlavně proto mají na svém kontě tak málo bodů. To se však v nejbližší době změní, alespoň tohoto názoru je hostující obránce Ibrahim Sonko.

"Inkasovali jsme hodně branek, ale nyní toužíme udržet čisté konto. Byly to pro nás těžké časy. Všechno se točí okolo důvěry. Jestliže jste útočník a nestřílíte branky, tak se neustále zabýváte, kdy vám to tam konečně padne a jestliže jste obránce a stále dostáváte góly, přemýšlíte, co se stane příště?" prohlásil Sonko. "Víme, že nejsme ve špatném postavení, ovšem mohlo to být lepší," dodal.

Reading bude pro toto utkání postrádat zraněného obránce Johna Ostera, jehož stále trápí zraněný kotník, podobně je na tom také Glen Little. Naopak Michael Duberry se už po zranění žeber vrátil zpět do tréninku, na hřišti jej však zatím ještě neuvidíme.

Trenér Liverpoolu Rafael Benítez díky téměř neomezeným možnostem stále není rozhodnutý, které útočníky pošle na hřiště od začátku. Předpokládá se však, že Reds nastoupí se dvojicí Torres – Crouch, což jsou hráči s nejlepší aktuální formou. Mladý španělský kanonýr nastřílel v 17 zápasech úctyhodných jedenáct branek a poslední dobou přímo září. Naposledy se trefil v minulém zápase proti Boltonu.

"Proti Readingu to bude hodně těžké, jelikož je to kvalitní tým, především po fyzické stránce. Nebude to snadné pro všechny mé hráče, ovšem nejtěžší práce čeká na útočníky," předpovídá Benítez, jenž se musí vypořádat s absencí Aggera, Pennanta a Alonsa.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.35 - 1.65 Tip EuroFotbal.cz: 2 více informací

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.