Hlavní obsah

Serie A: Klopýtne některý z favoritů?

Favority italské Serie A dnes čekají samá povinná vítězství. Vedoucí Inter hostí FC Turín, AS Řím jede do Livorna, Juventus přivítá Bergamo a Milán čeká to, co mu v této sezóně jde o poznání lépe než domácí zápasy - utkání venku, konkrétně v Reggině.

Článek

Udinese Calcio - Sampdoria Janov  (neděle 15:00)

Čtvrté Udinese bude favoritem v klání proti sedmému Janovu. Udinese z šesti zápasů na domácím stadionu čtyřikrát vyhrálo a pouze jednou prohrálo. Naproti tomu Janov dokázal vyhrát ze sedmi utkání na hříštích soupeřů pouze dvě.

Udinese moc dobře ví, že si bude muset dát pozor hlavně na výborné protiútoky soupeře, Janov se totiž může pyšnit skvělou přechodovou fází a útočit do rozhozené obrany je mu vlastní. Při absenci Dosseny se na levé Udinese postaví Alexandre Lukovič a Viktor Boudianski do středu zálohy. Navrátilec Mesto se postaví na pravé křídlo, chybět budou tři hráči – Andrea Dossena, Giampiero Pinzi a Gaetano D'Agostino.

Trenér Sampdorie Walter Novellino doufá, že jeho tým dokáže předvést stejně dobrý výkon jako v utkání před týdnem proti Reggině, kdy Janov jasně dominoval a vyhrál 3:0. Bude se ale muset obejít bez zraněných Gennara Delvecchia a Vincenza Montelly. Do týmu tedy povolal Andreu Caracciola a Emiliana Bonazzoliho, kteří by měli hlavně podporovat Cassana a Bellucciho na hrotu.

Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:

Handanovic; Coda, Felipe, Zapata; Mesto, Boudianski, Inler, Lukovic; Pepe, Quagliarella, Di Natale

Sampdoria Janov - pravděpodobná sestava:

Castellazzi; Campagnaro, Sala, Gastaldello; Maggio, Palombo, Volpi, Pieri; Bellucci, Cassano; Bonazzoli

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.90 - 4.35

Tip EuroFotbal.cz: 1

Inter Milán - FC Turín

V 15. kole na Stadion Giuseppe Meazzi, známý jako San Siro, přijede FC Turín. Domácí Inter zatím vévodí Serii A, a tak se očekává jeho jasná výhra. Inter získal z posledních pěti zápasů 13 bodů a porazil i takové celky jako Fiorentina či Lazio. Naopak Turín čtyřikrát remizoval a naposledy prohrál s Udine.

Ačkoliv je Inter suverénním lídrem Serie A, tak trenér Roberto Mancini trvá na tom, že jeho tým má před sebou ještě hodně práce. "Navzdory nepříjemnostem jako jsou například zranění, které nás potkaly, si vedeme dobře," řekl Mancini. "Musíme se stále zlepšovat a pokračovat v dobrých výkonech jak v lize, tak i v Lize mistrů."

Manciniho zmínka o zraněních nebyla prostoduchým prohlášením, protože už na tak dlouhý list přibyl i stoper Walter Samuel, který bude muset zítřejší utkání sledovat z tribuny. Připojil se tak k Vieirovi, Stankovičovi, Toldovi, Figovi, Adrianovi a Dacourtovi. Domácí se ale mohou radovat z návratu Marca Materazziho, který se vrací po dlouhém zranění, a nahradí tak ve stoperské dvojici Samuela.

I přes početnou marodku domácích si je turínský brankář Sereni vědom síly Interu a ví, že jeho tým nečeká nic lehkého. "Víme o síle Interu, o jejich hvězdné sestavě a jejich taktické a psychické vyspělosti," řekl Sereni pro klubové stránky. "Určitě se budeme snažit zastavit rozjetý Inter, ale víme, že to nebude lehké. Přesto se pokusíme přivést nějaké body. Pomoci by nám v tom určitě mohli Recoba s Ventolou, kteří nastoupí proti svému bývalému klubu a budou se chtít ukázat," dodal Sereni. Trenér hostů Novellino nebude moci počítat pouze se zraněným Matteem Rubinem.

Inter Milán - pravděpodobná sestava:

Julio Cesar; Maicon, Cordoba, Samuel, Chivu; Zanetti, Cambiasso, Stankovic; Jimenez; Ibrahimovic, Cruz

FC Turín - pravděpodobná sestava:

Sereni; Comotto, Natali, Dellafiore, Lanna; Motta, Grella, Corini, Barone; Rosina, Ventola

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 4.70 - 11.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Juventus Turín - Atalanta Bergamo

Šestá Atalanta zavítá v 15. kole do Turína, kde se utká se třetím Juventusem. Stará Dáma se určitě bude chtít vrátit na vítěznou vlnu poté, co během týdne prohrála v Coppa Italia s Empoli. Vítězství by určitě domácí potřebovali, alespoň pokud nechtějí ztratit kontakt s vedoucím Interem a druhým AS. Už teď ztrácí Stará Dáma 5 bodů a případná porážka by mohla znamenat vyřazení z bojů o titul.

Pro Juventus to ale určitě nebude lehké utkání, protože hosté jsou ve výborné formě a skvělé šesté místo potvrdili nedávným vítězstvím nad Neapolí v poměru 5:1. Nerazzurri ztratili všechny body v posledních sedmi utkáních pouze jednou – a to s Interem. Díky výborné bilanci jsou tak na 6. příčce, pět bodů za dnešním soupeřem.

Atalanta ale bude bez své hvězdy Riccarda Zampaniho, kterého trenér Del Neri k zápasu nenominoval kvůli údajnému nevhodnému chování při tréninku. "S ním i bez něho hrajeme dobře," řekl Del Neri po utkání s Neapolí. "S výkony svých svěřenců jsem spokojen. Svou práci odvádějí skvěle a sbírají vítězství. Je to tým, který si věří a hraje dobrý fotbal. Doufám, že v tom budeme pokračovat." Del Nerimu budou scházet Jose Talamonti a Claudio Rivalta a Francisco Costinha, kteří jsou zraněni.

Trenér Juventusu Claudio Ranieri nejspíše udělá v sestavě několik změn, protože určitě nechce podobný výsledek jako ten poslední s Empoli. "Je to část mé strategie," říká bývalý lodivod Chelsea. "Většinou věci měním. Nejsem ten trenér, který pracuje s 10 nebo dvanácti hráči. Chci dát šanci všem." Domácím bude chybět stále ještě nezotavený Mauro Camoranesi a dlouhodobě zraněný Jorge Andrade.

Juventus Turín - pravděpodobná sestava:

Buffon; Zebina, Legrottaglie, Chiellini, Molinaro; Nocerino, Zanetti, Nedved; Del Piero; Trezeguet, Iaquinta

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:

Coppola: Belleri, Carrozzieri, Capelli, Bellini; Ferreira Pinto, De Ascentis, Tissone, Langella; Doni; Floccari

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 8.00

Tip EuroFotbal.cz: 10

AS Livorno - AS Řím

Na stadion Armando Picchi v Livornu přijede vicemistr Itálie AS Řím. V současnosti druhé AS je jednoznačným favoritem a jede si do Toskánska pro povinné vítězství.

Livorno na tom totiž není zrovna nejlépe a patří mu až 16. příčka, navíc Giallorossi mají skvělou formu a budou chtít držet krok s vedoucím Interem. Římané jsou asi jediní, kdo s ním v současné době dokáže držet krok. Oba týmy se totiž odtrhly od zbytku tabulky a začíná se rýsovat stejný scénář jako minulou sezónu. AS na Inter ztrácí pouhé tři body.

Livorno se v poslední době oklepalo z mizerného startu do sezóny. Pod novým trenérem Giancarlem Camolesem se zvedlo z posledního místa a v posledních pěti zápasech nasbíralo jedenáct bodů (!), což je slušný varovný signál pro hostující celek. Velkou mírou se na zvednutí Livorna ze dna podílel nejlepší střelec týmu Francesco Tavano. Jako projev úcty obdržel Tavano tento týden dres s číslem 10. Darovala mu jej střelecká legenda klubu Igor Protti při ceremoniálu. "Cítím, že mi to číslo patří, ale ne natolik, abych jej nemohl vidět na hřišti," řekl čtyřicetiletý Protti. "Nyní už jen musím dokázat, že jsem si ho zasloužil," odvětil šťastný Tavano.

Chorvatský obránce ve službách toskánského klubu Dario Kněževič je suspendován, tak si s největší pravděpodobností zahraje Simone Pavan. Antonio Filippini je zraněný.

Fanoušci Giallorossi měli tento týden ve středu obrovský důvod k radosti. V zápase proti Cagliari totiž proběhl jeden velký comeback, kapitán AS Řím Francesco Totti se konečně objevil na hřišti a pomohl týmu k vítězství 2:0. Ve středu hrál Totti zatím jen hodinu, ale proti Livornu se očekává, že odehraje celých 90 minut. Navíc se v zápase proti Cagliari zodpověděla trenéru Lucianu Spallettimu velká hádanka. Může Totti hrát spolu s Vučiničem? Ano a klape to. "Byla to radost vidět našeho kapitána zpět na hřišti a navíc při nádherné spolupráci s Vučiničem," neskrýval své nadšení sportovní ředitel AS Rosella Sensi. "Francesco se potřebuje dostat do zápasového rytmu, aby hrál ještě lépe. Totti je základ Říma," doplnil trenér Spaletti.

"Věřím, že bude hrát ještě hodně dlouho. I po oslavení 34. narozenin. Ovšem nevím, zda budu mít šanci trénovat jej po zbytek jeho kariéry, ale bylo by to krásné," zakončil Spaletti. Řím dosud venku neprohrál a navíc bude chtít zlomit prokletí na stadionu Armanda Picchiho, kde ještě nikdy nezvítězil. S týmem neodcestuje duo záložníků Simone Perotta a Alberto Aquilani. Oba jsou vyřazeni kvůli zranění. Otazník navíc visí nad startem obránce Marka Cassettiho.

AS Livorno - pravděpodobná sestava:Marco Amelia - Alessandro Grandoni, Simone Pavan, Fabio Galante - David Balleri, Nico Pulzetti, Daniele De Vezze, Martin Bergvold, Giovanni Pasquale - Francesco Tavano, Diego Tristán AS Řím - pravděpodobná sestava:Alexander Doni - Cristian Panucci, Philippe Mexes, Juan, Max Tonetto - Daniele De Rossi, David Cortes Pizarro - Rodrigo Taddei, Francesco Totti, Alessandro Mancini - Mirko Vučinič Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 3.10 - 1.65 Tip EuroFotbal.cz: 2 více informací

Empoli FC - Cagliari Calcio

Na stadionu Carla Castellaniho se v 15. kole Serie A představí dva celky s nepříliš lichotivou bilancí. Domácí a zároveň poslední Empoli hostí osmnácté Cagliari. Oba týmy mají na svém kontě shodně deset bodů, a tak bude pro ně tento zápas důležitý. Kdo vyhraje, bude mít navrch a možná, že uteče ze sestupové zóny.

Domácí jsou určitě povzbuzeni čtvrteční porážkou Staré Dámy. Empoli porazilo Juventus 2:1 a postoupilo do další fáze Coppa Italia. "Pro týmovou morálku a motivaci to je vynikající vítězství. Přebudovat tým a rychle získávat výsledky je velice obtížné, ale já věřím, že jsme na dobré cestě," řekl kouč domácích Malesani. "Odehráli jsme dobré utkání, a to nám hodně pozvedlo sebevědomí," tvrdí Sebastian Giovinco, který je v Empoli na hostování právě z Juventusu. "Nedělní utkání je pro nás velice důležité. Výsledek hodně napoví, jakým směrem se budeme dále ubírat. Na trávníku nám dost často chybělo štěstí, ale nyní musíme definitivně otočit stránku."

Domácí budou postrádat zraněného Daniela Adaniho, Feliceho Piccola a Levana Mchedlidzeho. I hosté budou chtít vyhrát a nejspíše jim budou moci v zápase pomoci i Robert Acquafresca, Davide Biondini a Diego Lopez, kteří ještě nedávno bojovali se zraněními. Naopak bude stoprocentně chybět brankářská jednička Marco Fortin, kterého nahradí Vincenzo Marruocco. Určitě také nenastoupí zranění Rijat Shala s Antoniem D'Agostinem a suspendovaný Paolo Bianco.

Empoli FC - pravděpodobná sestava:

Bassi; Raggi, Pratali, Marzoratti, Tosto; Vannucchi, Moro, Marianini, Giovinco; Saudati, Pozzi

Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:

Marruocco; Ferri, Lopez, Bianco, Agostini; Parola, Conti, Biondini; Foggia; Matri, Acquafresca

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.90 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 0

FC Janov - AC Siena

Janov za sebou nemá zrovna vydařené období a v tabulce stále klesá. Siena se ale nemůže dostat na vítěznou vlnu a je stále na sestupových místech. Oba týmy potřebují výhru jako sůl, lze tak předpokládat vyrovnaný duel.

Janov hraje pod koučem Gasperinim odvážný systém se třemi útočníky a týmu to moc ovoce nepřináší. Především v řadách fanoušků se začali objevovat ohlasy, že by přeci jenom měl hrát trochu více do defenzivy. Pro tento zápas v útoku nastoupí určitě Borrelio, nad tím, kdo ho doplní, stále visí otazník. Valerio Danilo a Francesco Bega nebudou moci nastoupit, to znamená, že Abdoulay Konko se stáhne do obrany a Lima Rodrigues Fabiano nebo Omar Milanetto nastoupí do zálohy.

Trápící se Siena stále nemůže najít optimální pohodu. Maria Berettu čeká teprve druhý zápas na lavičce poté, co vystřídal Andrea Mandorliniho. Beretta bude moci poslat na trávník nejoptimálnější sestavu, v útoku s Mario Frickem a Massimo Maccaronem. Zdá se, že se mu také podařilo stabilizovat obranu, protože minulý týden Siena uhrála skvělý výsledek proti Laziu, což by jí také mohlo pomoci k odlepení ode dna tabulky.

FC Janov - pravděpodobná sestava:

Rubinho; Konko, Bovo, A Lucarelli; M Rossi, Paro, Juric, Fabiano; Leon, Borriello, Di Vaio

AC Siena - pravděpodobná sestava:

Eleftheropoulos; Bertotto, Loria, Portanova, De Ceglie; Alberto, Vergassola, Codrea, Galloppa; Locatelli; Maccarone

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.15 - 4.70

Tip EuroFotbal.cz: 0

Neapol SSC - FC Parma

Na San Paolo stadium hostí zítra od 19:30 devátá Neapol čtrnáctou Parmu. Neapol si minulý týden přivezla debakl 1:5 ze hříště Atalanty, zatímco Parma na domácím hřišti přehrála Empoli. Všichni neapolští hráči však hlásí že tento výsledek už upadl v zapomnění a na tento zápas budou plně soustředeni.

Neapol měla skvělý vstup do sezony. Po fantastické výhře nad Juventusem však tým upadl do zatím nekončící krize. Všichni hráči i fanoušci však doufají, že brzy skončí a nejlépe už v tomto utkání. Trenéru Edymu Rejovi bude pro tento zápas chybět jediný hráč a to suspendovaný Maurizio Domizzi, kterého vzadu nahradí Matteo Contini.

Neapol na domácím hřišti v této sezoně prohrála jen jednou, zatímco Parma stále na venkovní výhru čeká. Trenér Domenico Di Carlo pošle tým na hřiště opět v rozestavení 4-4-2, které se mu v minulém utkání velmi osvědčilo. Počítat však stále nemůže se zraněnými Igorem Budanem, Marcem Rossim and Paolem Castellinim a suspendovaným Lucou Cigarinim.

Neapol SSC - pravděpodobná sestava:

Iezzo; Cupi, Cannavaro, Contini; Garics, Hamsik, Gargano, Blasi, Savini; Zalayeta, Lavezzi

FC Parma - pravděpodobná sestava:

Bucci; Coly, Falcone, Paci, Zenoni; Gasbarroni, Parravicini, Morrone, Pisanu; Corradi, Reginaldo

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.20 - 5.00

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama