Hlavní obsah

Real hostí Sevillu a může zvýšit náskok na Barcelonu

Barcelona zaváhala a nabídla tak příležitost Realu Madrid, který doma hostí Sevillu. O pohárové příčky si to rozdají Espanyol a Santander, jinak se v neděli bude hrát především o záchranu...

Článek

Valencia CF - Real Mallorca  (neděle 17:00)

Na stadionu Mestalla se utkají dva sousedé v tabulce, jedenáctá Valencie hostí dvanáctou Mallorku, která na svého soupeře ztrácí před nedělním utkáním dva body. Los Ches mají za sebou skvělý týden, nejprve minulý čtvrtek porazili 3:2 Barcelonu a postoupili do finále Copa del Rey, a poté v neděli Valencia po pěti duelech konečně vyhrála v lize, nutno říci velice překvapivě, když si odvezla všechny tři body ze zápasu s Realem Madrid. Díky tomuto cennému vítězství se netopýři posunuli v tabulce na jedenáctou pozici a vzdálili se sestupovým mužstvům na sedm bodů.

Valencia sice v utkání bude favoritem, její výsledky na domácím hřišti v letošní sezoně jsou však velice špatné. Ze čtrnácti utkání na Mestalle vyhráli svěřenci Ronalda Koemana jen čtyřikrát. Nizozemský kouč před utkáním řekl: "V domácích zápasech jsme ztratili příliš mnoho bodů. Musíme tuto bilanci zlepšit, tři body z tohoto zápasu budou velice důležité. Navzdory dvěma vítězstvím nad velkými kluby se potřebujeme plně soustředit na duel s Mallorkou. Je důležité jít stejnou cestou, jakou jsme šli nedávno."

Remízovým králem letošní sezony je zatím suverenně Mallorca, která má na kontě už třináct zápasu, z nichž si odnesla vždy bod. K těmto třinácti remízám přidali svěřenci kouče Manzana osm výher a stejný počet porážek a v tabulce jim to stačí na dvanácté místo s náskokem pěti bodů na sestupové příčky. V minulém kole dokázali ostrované porazit nejtěsnějšým možným rozdílem Deportivo La Coruňa, když jedinou branku utkání zaznemenal Arango.

Dobrou zprávou pro Valencii je dlouhodobá bilance na domácím stadionu s Mallorkou, Los Ches ve dvaceti zápasech s ostrovany na Mestalle ani jednou neprohráli a vyhráli hned patnáct zápasů. Obránce Mallorky Jose Carlos Nunes je odhodlaný tuto statistiku prolomit: "Statistiky nejsou příznivé, ale jsou to jen čísla. Tuto statistiku se pokusíme zlomit. Budeme se snažit získat tři body, ale nebude to snadné, kvůli momentální formě Valencie."

Marodka Mallorky je prázdná, chybět bude jen Sergio Ballesteros kvůli kartám. Zatímco Valencie nastoupí do utkání bez Vicenteho, Marcheny a Žigiče.

Valencia CF - pravděpodobná sestava:

Hildebrand – Miguel, Albiol, Helguera, Caneira – Maduro, Baraja – Joaquín, Silva, Mata – Villa

Real Mallorca - pravděpodobná sestava:

Moyá – Héctor, Ramis, Nunes, Fernando Navarro – Varela, Basinas, Ibagaza, Jonás – Güiza, Arango

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.10 - 4.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

UD Almería - Levante UD

Almeria hostí na stadionu Mediterráneo Levante. Valencijský tým v posledních třech duelech ani jednou nebodoval a záchrana v ligové soutěži se znovu stala jen velkým snem.

Po výhře před necelým měsícem nad Zaragozou se zdálo, že Levante to ještě myslí ze záchranou vážně, od této výhry však přišly další tři porážky a klub z východního pobřeží Španělska by zachránil už jen zázrak. To ví i útočník Alex Giejo, který říká: "Tým si je vědom, že cesta nahoru tabulkou je velmi obtížná, ale matematicky to ještě není nemožné, a proto pokračujeme v boji o záchranu. Předtím to bylo reálnější, po třech porážkách se to však více zkomplikovalo, ale můžeme to ještě dokázat. Nemůžeme se vzdát, protože hrát Primera Division je sen a privilegium, musíme využít každého zápasu k záchraně."

Almeria prožívá o mnohem lepší sezonu, než Levante. Nováček soutěže se pohybuje v klidném středu tabulky a z letošních noviců si zatím vede suverénně nejlépe. V posledních pěti duelech však svěřenci Unaie Emeryho ani jednou nevyhráli a na své konto si připsali tři body za tři remízy. Po těchto výsledcích Almeria klesla na desáté místo, i tak má sedmibodový náskok na sestupové pozice. Útočník Alvaro Negredo před duelem řekl: "Chystáme se porazit Levante a vůbec nemyslet na sestupové pozice." Trenér Unai Emery se bude muset v utkání obejít bez záložníka Corony, jinak je mužstvo kompletní.

UD Almería - pravděpodobná sestava:

Alves - Rekarte, García, Pulido, Mané - Melo, Juanito, Soriano - Ortiz, Negredo, Crusat

Levante UD - pravděpodobná sestava:

Kujovic - Gáspar, Álvaro, Serrano, Castedo - Juanma, Ángel, Berson, León - Geijo, Riga

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

Real Valladolid - Real Zaragoza

Opravdový šlágr sestupových bojů se chystá na stadiónu José Zorilla ve Valladolidu. Domácí Pucela zde totiž hostí Zaragozu a remíza je porážkou pro oba. Tři body nerozhodnou, ale značně napoví...

Valladolid přitom na vlastním hřišti nevyhrál už dva měsíce, chtělo by se říci, že je nejvyšší čas to změnit. Kouč Mendilibar k tomu má ideální příležitost, vždyť může počítat s kompletním kádrem, což je v dnešním fotbale opravdová vzácnost. Uzdravený je Manchev, García Calvo i Joseba Llorente, kteří měli v uplynulých dnes zdravotní problémy.

To Zaragoza je na tom přesně opačně. Villanova má celkem šest absencí – vykartovaný je Gabi, zranění jsou Cuartero, Sergio Fernández, Generelo, Pablo Aimar a Matuzalem. V nominaci se tedy objevují tři mladíci z béčka – Oscar Valero, Alberto Montejo a Víctor Fernández budou netrpělivě čekat na lavičce na svoji životní šanci. Třeba to bude právě jeden z nich, kdo zařídí první vítězství Los Maňos venku po pěti měsících...

Real Valladolid - pravděpodobná sestava:

Asenjo - López, Baraja, Calvo, Marcos - Dorado, Rubio - Camacho, Víctor, Sisi - Llorente

Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:

César - Diogo, Ayala, Paredes, Juanfran - García, Zapater, Luccin, Óscar - Oliveira, Milito

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.05 - 2.85

Tip EuroFotbal.cz: 0

Getafe CF - Osasuna Pamplona

Getafe UD hostí Osasunu Pamplona, malý madridský celek aspiruje na evropské poháry, čtrnáctá Pamplona bojuje o záchranu. Domácí hrají ještě na třech frontách, kouč Michael Laudrup ale nyní upřednostňuje spíše úspěch v ligových duelech než v Poháru UEFA s Bayernem Mnichov. Finále Copa del Rey je ještě daleko. Na šestou příčku ale celek v lize ztrácí jen přijatelných šest bodů. Tým jen poněkud přibrzdila prohra v Bilbau v posledním kole, byla to první prohra po třinácti zápasech ve všech třech soutěžích. Zpátky v kádru je záložník Esteban Granero, ale nejistí jsou pro zranění Mario Alvarez a Pablo Belenguer. Zcela jistě jsou pro zdravotní problémy mimo hru Daniel Díaz a Pablo Hernandez.

Více potřebuje body Osasuna Pamplona, na osmnáctou Huelvu má náskok jen dvou bodů. Z posledních dvou zápasů tým uhrál jen jediný bod. Příznivá je ale bilance v posledních dvou utkání venku, z obou si celek odvezl remízu, ale v sedmi zápasech skóroval jen dvakrát. Obránce Miguel Flaňo si jede do Madridu pro tři body a žádá od svého týmu více konzistence ve výkonech. Neskutečnou smůlu má opět levý záložník Ludovic Delporte, který už je zase zraněný, stejně tak Xavier Margairaz a Javad Nekounam. Nejistý je start u Carlose Vely a Césara Cruchagy. V trestu jsou obránce Josetxo a záložník Javi García.

Getafe CF - pravděpodobná sestava:

Abbondanzieri - Cortés, Mario, Tena, Licht - Granero, De la Red, Casquero, Gavilán - Uche, Albín

Osasuna Pamplona - pravděpodobná sestava:

Ricardo - Azpilicueta, M. Flaňo, Cruchaga, Monreal - Juanfran, Astudillo, Puňal, Plašil, Vela - Sola

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.15 - 3.15

Tip EuroFotbal.cz: 1

Recreativo Huelva - Athletic Bilbao

Recreativo Huelva potřebuje zvítězit, ale nebude to mít lehké, vždyť na stadión El Nuevo Colombino přijede rozjetý Athletic Bilbao, který vyhrál ve všech třech posledních kolech.

Domácí jsou v současnosti na osmnácté, tedy sestupové pozici, navíc vzhledem k zápasu Zaragozy proti Valladolidu je jasné, že jeden z jejich konkurentů určitě bude bodovat. Kouč Manolo Zambrano nebude moci počítat se službami vykartovaných Martína Cácerese a Aitora, v základu se tedy objeví Quique Álvarez a jeden z dvojice Marquitos – Varela. V základu by se měl objevit tatkéž Marcos Rubén.

Atheltic do Huelvy cestuje s 39 body na kontě, na půli cesty mezi sestupem a evropskými poháry. Pokud by proti Recreativu uspěli, s velkou pravděpodobností by si zajistili setrvání v Primera División, i když letos je možné vše. Základ sestavy Basků by měl být stejný jako minulá kola, nicméně v bráně se asi objeví Armando, vykartovaného Javi Martíneze nahradí Yeste, jehož obvyklé místo na levé straně obsadí Gabilondo.

Recreativo Huelva - pravděpodobná sestava:

Sorrentino - Bouzón, Beto, Álvarez, Poli - Martins, Vázquez - Camuňas, Rubén, Marquitos - Pongolle

Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:

Armando - Iraola, Ustaritz, Amorebieta, Del Horno - Susaeta, Orbaiz, Yeste, Gabilondo - Llorente, Etxeberria

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.10 - 2.90

Tip EuroFotbal.cz: 2

Espanyol Barcelona - Racing Santander

V kole plném atraktivních zápasů se chce blýsknout i Montjuic. Sedmý Espanyol přivítá pátý Racing, který má o dva body víc, a bude se snažit o návrat na pohárové pozice. Pro domácí to nebude nic jednoduchého, protože se budou měřit s nejlepším Racingem všech dob, který dokonce začíná snít o postu zaručujícím Ligu mistrů. Tedy o místě, které svěřenci kouče Valverdeho okusili v této sezoně hned několikrát. A které se dosud nechtějí vzdát.

Druhá půle sezóny byla zatím pro Espanyol tvrdá. Modrobílí, kteří byli dokonce po tři kola třetí, výrazně postrádali kapitána Raúla Tamuda. Nicméně ani jeho návrat nedokázal Espanyol vytáhnout ze spirály špatných výsledků - na Santiago Bernábeu viděl útočník červenou kartu, přišel tak o vítězný zápas na Mallorce a vrátil se, aby zažil hořkou porážku s Murcií. Ale Espanyol se nespoléhá jen na Tamuda. Iván de la Peňa je už dlouho mimo hru a záloha Espanyolu bez něj ztrácí plynulost a myšlenku. Když připočteme jeho absenci k té Tamudově, pokles formy Espanyolu přestává být záhadou.

To Racing je na tom úplně opačně - na začátku sezóny měl problémy, ale vzpamatoval se, v patnáctém kole dosáhl na post zaručující Pohár UEFA a teď má před sebou o pouhé tři body Ligu mistrů. Poté, co dosáhl v Copa del Rey semifinále, tato sezóna začíná být pro Racing co se úspěšnosti týče historická. Trenér Marcelino má problémy se středem obrany - kvůli zranění nemůže nastoupit Ezequiel Garay a kvůli karetnímu trestu ani César Navas. Navíc nebude hrát ani Sergio Sánchez, který je v Racingu na hostování právě z Espanyolu. O dvě místa se tak poperou Moratón, Oriol a Marcano. Další neznámou je brankář, protože není jasné, jestli mezi tyčemi bude dále Coltorti, anebo dostane šanci zpět Toňo.

Za Espanyol v brance uvidíme Kameniho a může to být jeden z jeho posledních zápasů za modrobílý tým. Trenér Valverde zápas označil za klíčový pro boj o pohárové příčky. Ve hře jsou tři veledůležité body, které mohou potvrdit pohárové ambice obou týmů.

Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:

Kameni - Zabaleta, Jarque, Torrejón, David García - Valdo, Angel, Moisés, Riera - Luis García, Tamudo

Racing Santander - pravděpodobná sestava:

Toňo, Pinillos, Moratón, Oriol, Ayoze - Jorge L'pez, Duscher, Colas, Serrano - Munitis, Tchité

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.05 - 3.50

Tip EuroFotbal.cz: 0

Deportivo La Coruňa - Real Murcia

Deportivo La Coruňa odehraje typicky záchranářský duel s Realem Murcia. La Coruňa je se 34 body patnáctá, Murcia zatím předposlední, se ztrátou šesti bodů na pozice znamenající záchranu. Depor má na sestupové pozice k dobru jen dva body a má velkou šanci Murcii ještě více přikovat na předposlední příčku. Zvláště když forma týmu je dobrá, získal 10 bodů z posledních 12. Domácí kouč Miguel Angel Lotina může opět počítat s Julianem De Guzmánem, v trestu je naopak Riki, zraněný Angel Lafita.

Murcia minulý víkend deklasovala Espanyol a dokázala, že ještě bude o setrvání v soutěži tvrdě bojovat. Javier Clemente přinesl zřejmě do Murcie svěží vítr. V této sezoně ale Murcia vyhrála venku jej jednou, navíc ji v dalších týdnech čekají Valencia, Real Madrid, Sevilla a Santander. Po zápase s Espanyolem je ale Clemente optimistou a z La Coruňi bere jen vítězství. Požaduje zlepšení ve hře venku a také charakter. Jako cílovou bodovou hranici vidí 40 bodů. Posledních šest zápasů na Riazoru v La Coruňi ale Murcia prohrála. Po disciplinárním trestu se do kádru vracejí defenzivní hráči Pablo García a César Arzo, po zranění pak Antonio Notario a Stephane Pignol. Blízko je po zranění i pravý bek Curro Torres.

Deportivo La Coruňa - pravděpodobná sestava:

Aouate - Manuel Pablo, Pablo Amo, Coloccini, Felipe Luis - Wilhelmson, Sergio, De Guzmán, Taborda - Xisco

Real Murcia - pravděpodobná sestava:

Carini - Pignol, Cuardado, Mejía, Peňa - De Lucas, Movilla, Abel, Kabus, Dani - Ivan Alonso

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 4.75

Tip EuroFotbal.cz: 0

Real Madrid - Sevilla FC

Atraktivní duel připravil poslední zápas 30. kola španělské La Ligy. Na stadion Santiago Bernabéu přijede FC Sevilla, aby se utkala s domácím Realem Madrid, prozatimním lídrem celé soutěže. Tým z andaluské metropole bojuje o účast v Lize mistrů a bude se snažit využít krizi, kterou prochází momentálně Bílý balet.

Real má svému sokovi co oplácet, jelikož v posledních třech zápasech s ním prohrál. Nejprve v obou utkáních španělského Superpoháru a poté i v prvním ligovém klání na horké sevillské půdě. V každém případě si téměř vždy přišli na své diváci, neboť v utkáních obou rivalů padá pravidelně hodně gólů.

Domácí mají co napravovat, protože se v posledním období dostali do zápasové a výsledkové krize, která vyvrcholila v přechozím kole prohrou na vlastním hřišti s Valencií. Přesto si Bílý balet udržuje náskok před Barcelonou a tento rozdíl by v případě výhry mohl i navýšit, protože druhý tým tabulky Barcelona podlehl v úvodním zápase 30. kola překvapivě Betisu.

Sevilla naopak po vlažném začátku sezóny opět útočí na místo v evropských pohárech, prozatím jí patří šesté místo, ale ztráta na soupeře před sebou není nepřekonatelná, navíc se může soustředit už pouze na La Ligu a bude chtít proto v Madridu bodovat. Zdůraznil to i trenér Andalusanů Manolo Jiménez svým prohlášením, že Sevilla nikdy nemá ze zápasu proti Realu obavy. Německý kormidelník domácích Schuster pro změnu zkusil ubrat tlak na svůj tým, když prohlásil, že Sevilla je mužstvo, kde vše dokonale šlape.

Vrásky na čele Bernda Schustera přidělal však na poslední chvíli stoper Pepe, který se vrátil z reprezentačního srazu portugalské reprezentace s bolestmi v pravé holeni a nemůže proto nastoupit. Připojil se tak na marodku k Van Nistelrooyovi a Metzelderovi. Na soupisku se nevešli ani Codina, Salgado, Balboa a Soldado. Před Casillasem se proto srovná obranná čtveřice ve složení Ramos – Cannavaro – Heinze – Torres. Proti tradičně silné sevillské záloze nastoupí patrně Diarra, který bude krýt záda Sneijderovi a Gutimu. O útok se postará trojice Robinho, Higuaín a Raúl.

Ani sevillský trenér Jiménez nemůže počítat se všemi hráči. Citelná je zejména ztráta stoperů Escudého a Dragutinoviče a také záložníka Marescy, který dostal čtyřzápasový trest po vyloučení v zápase s Atléticem. Chybět budou i kapitán Javi Navarro a Uruguayec Chevantón. Na soupisce se tak poprvé objeví odchovanec David Prieto, který se objeví na stoperu před brankářem Palopem společně s Kolumbijcem Mosquerou. Na krajích nastoupí momentální kapitán Dani Alves a na levé straně patrně Brazilec Adriano. Silný záložní dvojblok pak vytvoří Poulsen a Keita, na křídlech se budou vpřed hnát Diego Capel a Jesús Navas. Do útoku se pak postaví Luis Fabiano a Kanouté.

Zápas, ve kterém oběma celkům půjde o hodně, začne ve 21.00 CET pod taktovkou rozhodčího Teixeiry Vitienese.

Real Madrid - pravděpodobná sestava:

Casillas - Ramos, Cannavaro, Heinze, Torres - Sneijder, Diarra, Guti, Robinho - Higuaín, Raúl

Sevilla FC - pravděpodobná sestava:

Palop - D.Alves, D.Prieto, Mosquera, Adriano - Navas, Poulsen, Keita, Capel - Kanouté, L.Fabiano

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.30

Tip EuroFotbal.cz: 02

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.