Hlavní obsah

Bundesliga nabízí přímé duely o udržení, ale i souboj o poháry

Sobotní jízdní řád německé bundesligy je zaplněn samými lákavými zastávkami. V popředí tabulky svedou důležitý souboj Schalke a Hamburg. Na opačném konci tabulky čeká důležitá bitva českou legii z Norimberka, jenž hostí stejně ohrožený Bielefeld. I jinde se hraje o záchranu...

Článek

1. FC Norimberk - Arminia Bielefeld  (sobota 15:30)

Sestupem ohrožený Norimberk hostí ve 30. kole Bundesligy Arminii Bielefeld, taktéž strachující se o bytí a nebytí v nejvyšší soutěži. Poslední zápasy naznačují, že se norimberským konečně vrací dobrá forma z předchozího ročníku a boj o přežití je dnes pro ně mnohem reálnější.

Mezi oběma celky je nyní rozdíl dvou bodů, přičemž Bielefeld figuruje na patnáctém, tedy posledním nesestupovém místě, a Norimberk je předposlední, čili sedmnáctý. Chlebodárce tří českých reprezentantů si ve hře o udržení připsal v minulém kole za výhru nad favorizovaným Wolfsburgem důležité tři body, které mu svým gólem zajistil český obr Jan Koller. Do konce ligy zbývá sehrát pouze pět utkání a oba týmy si plně uvědomují vážnost nynější situace. Výrok domácího kouče von Hessena hovoří za vše: "Musíme zvítězit, nezáleží kolik, nezáleží jak, prostě zvítězit."

Norimberský kouč se netají starými vazbami k týmu soupeře. "V Bielefeldu jsem strávil úžasných dvanáct let, ale nyní stojím na opačné straně barikády. Arminii nosím stále v srdci, ovšem v sobotu chci zvítězit a učinit tak důležitý krok kupředu," prohlásil dále von Hessen, který také dodal, že je přesvědčen o tom, že se oba týmy i nadále udrží v první divizi. Von Hessenův protějšek dodal následovné: "Toto klání je pro nás i pro Norimberk velmi důležité, chceme vyhrát my, stejně jako oni, s případnou remízou bych byl také spokojen, ale určitě je primární zvítězit. Tato sezóna ještě není uzavřená, zbývajících pět kol se dá k mnohému využít. Každopádně pevně věřím, že na konci tohoto ročníku staneme jako vítězové."

Norimberku bude v souboji chybět Glauber s namoženými třísly,s poraněným stehnem laborující Dominik Reinhard a znovu také nedoléčený český gólman Jaromír Blažek. Michael Frontzeck, kouč soupeře, se bude muset obejít bez Tobiase Raua s Matthiasem Langkampem, kteří ještě nejsou schopni zvládnout naplno zápasovou zátěž, chybět bude rovněž Ioannis Masmanidis, jenž má potíže s kotníkem. Naopak spoléhat se znovu může na nejlepšího střelce Artura Wichniareka.

1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:

Klewer- Wolf, Abardonado, Horacio Pinola, Jacobsen- Galásek- Mintál, Engelhardt- Vittek, Charisteas, Koller.

Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:

Fernandez- Gabriel, Schüler, Kučera, Mijatovič- Kirch, Marx, Kauf, Böhme- Wichniarek Christian Eigler.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.35 - 4.35

Tip EuroFotbal.cz: 1

Energie Cottbus - Hansa Rostock

Velmi vypjaté utkání se očekává na chotěbuzském Stadionu přátelství a to nejen kvůli tomu, že jde o východoněmecké derby. Jak domácí Energie, tak hlavně Rostock, totiž hrají o holé přežití v nejvyšší soutěži.

S Energií to v poslední době vypadá o poznání lépe, než tomu tak bylo na podzim či zpočátku jara. V minulém kole sice lužický klub dostal vypráskáno na Schalke 0:5, před tím si ale připsal na konto tři výhry za sebou a nyní má na první sestupovou příčku, kterou okupuje právě nejbližší soupeř, náskok dvou bodů. Chotěbuz se může spolehnout hlavně na domácí hřiště, kde na jaře porazila například Bayern nebo Herthu.

"Příští utkání je vždy to nejdůležitější. Soustředíme se jen na Hansu a neřešíme, jak to bude vypadat po dalším kole," řekl trenér Bojan Prašnikar, kterému chybí kvůli páté žluté kartě Sörensen a vinou zranění chodidla Bassila. Po dlouhé pauze se naopak vrací kanonýr Rangelov, zůstane však zřejmě jen na lavičce.

Zhruba v polovině února to s Hansou vypadalo, že záchrana nebude pro tým příliš velkým problémem, v následujících devíti utkáních ale tým od Baltu vyhrál pouze jednou a to před dvěma koly v Karlsruhe, na své konto si navíc připsal hned pět porážek. Pro Rostock ale není nic ztraceno, jelikož na záchranu v této chvíli ztrácí pouhý bod.

"V Chotěbuzi to bude explozivní utkání. Musíme prostě chtít víc než soupeř," snaží se své spoluhráče nabudit brankář Stefan Wächter. Trenéru Pagelsdorfovi budou chybět zranění Beinlich (meniskus), Lukimya a Dorn (oba chodidlo), stoprocentně není jistý ani start klíčového útočníka Enrica Kerna. "Lýtko trochu bolí, ale doufám, že nastoupím," prohlásil nejlepší střelec týmu.

Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:Tremmel - da Silva, I. Mitreski, Cvitanovič, Ziebig - S. Angelov, T. Rost - Rivič, Skela, Papadopulos - B. Jelič Hansa Rostock - pravděpodobná sestava:Wächter - Sebastian, Orestes, Gledson, M. Stein - Bülow, Rathgeb - Bartels, Kern, Rahn - Hähnge Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.25 Tip EuroFotbal.cz: 1 více informací

VfL Bochum - MSV Duisburg

V sobotu odpoledne přivítá na domácí půdě VfL Bochum v malém derby aktuálně poslední MSV Dusiburg. Pro domácí je důležité upevnit si pozici ve středu tabulky. Z pěti zbývajících zápasů by chtěli získat minimálně osm bodů.

Výhra nad sestupem ohroženým Duisburgem by byla velkým krokem dopředu. Ovšem vzhledem k venku silnému soupeři to nebudou mít domácí jednoduché. Přinejmenším by si chtěla Bochum zopakovat úspěch z úvodního vzájemného zápasu (2:0). Dán Tommy Bechmann bude bohužel opět chybět kvůli zranění, které si přivodil během tréninku. Titulu "smolař sezóny" se již asi nezbaví. Kandidátem na tuto přezdívku byl kvůli svému zranění v obličeji také Christoph Dabrovwski. Ovšem díky uzdravení a pilné práci na trénincích si vysloužil sobotní možné nasazení. Seznam marodů je ale jen o chlup kratší. Stále na něm figuruje Jan Laštůvka a Mimoun Azaouagh. K pozitivním zprávám patří připravenost Thomase Zdebela a Joela Epalleho, kteří nabízejí alternativu v záloze.

I hosté se budou muset obejít bez důležitých opor, především o Ivicu Gliče. Kapitán "zeber" si natrhl svalovou šlachu a do konce sezóny si již nezahraje. Právě jeho přímé kopy budily u soupeřů respekt. Dále nebude moct trenér Bommer počítat předběžně s Filipescem (svalové problémy), Schroterem (otok kosti) a Veigneauem (natržený vnitřní vaz v koleni). Ovšem radost mu dělá návrat útočníka Manaseha Ishiaka, který se naposledy trefil při výhře nad Brémami a v domácím zápase proti Chotěbuzi si natrhl vaz. V tom zápase ztratil Duisburg kromě Ishiaka i cenné body (0:1). Podobně se vede "zebrám" celou sezónu. Z venku si přivezou body, ale doma se jim nedaří. Osud v 1. Bundeslize mají ve svých rukách. K záchrannému břehu zbývají jen tři body.

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:

Renno - Pfertzel, Maltritz, Yahia, P. Bönig - Imhof - Zdebel, O. Schröder - Ono - Sestak, Auer

MSV Duisburg - pravděpodobná sestava:

Starke - Lamey, Avalos, Schlicke, Willi - Bodzek - Maicon, Tiffert, Tararache - Ishiaku, Niculescu

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.50

Tip EuroFotbal.cz: 10

Hamburger SV - Schalke 04

Šlágr kola uvidí hamburská HSH Nordbank Arena, ve které čtvrté HSV přivítá Schalke 04, toho času na třetí příčce. Domácí se v případě výhry mohou posunout před svého konkurenta právě na pozici, která jako poslední zajišťuje start v Lize mistrů.

Pro Hamburg to ale jistě nebude žádný med, jelikož zažívá zatím nejhorší období v této sezoně. Poslední výhru si připsal před téměř měsícem a půl, od té doby mu přibyly na kontě jen tři body. Problémy má HSV hlavně v ofenzivě – v posledních třech utkání svítila na kontě týmu z přístavního města vždy nula. Na atmosféře v týmu jistě nepřidal ani lídr Rafael van der Vaart, který kritizoval kouče Stevense a vysloužil si od vedení pokutu.

"Jsme stále v boji o evropské poháry. Je dobré, že proti přímému konkurentovi hrajeme doma," poznamenal jistou výhodu Huub Stevens, který právě v Schalke zažil své největší úspěchy, mezi které patří i zisk Poháru UEFA. Pro tento zápas nebude holandský trenér moci využít služeb smolaře Sorína, který jen co se vylízal z jednoho zranění, okamžitě přišlo další. V minulém utkání v Berlíně (0:0) si natrhl stehenní sval. Dále nejsou k dispozici Castelen (po operaci kolena) a hříšník David Jarolím.

Schalke muselo před dvěma týdny strávit porážku 1:5 v Brémách, po níž se pakoval trenér Slomka, o tři dny později si ale spravilo chuť doma proti Chotěbuzi, kterou rozneslo hlavně díky čtyřem brankám Kuranyiho 5:0. V tomto týdnu byl určen nový trenér pro příští sezonu, jímž se stal Fred Rutten, doposud trenér holandského Twente Enschede. "Jak pro nás, tak i pro něj je utkání v Hamburgu velice důležité," glosoval Youri Mulder, jeden z dvojice dočasných trenérů týmu z Gelsenkirchenu.

"Je to duel o šest bodů. Důležitější než zápasy proti Portu nebo Barceloně," prohlásila opora zadních řad Heiko Westermann. Trenérské dvojici Büskens, Mulder chybějí kvůli zranění obránce Pander (přitahovač) a trio záložníků Bajramovič (chodidlo), Zé Roberto (svalové problémy), Varela (štítná žláza).

Hamburger SV - pravděpodobná sestava:F. Rost - Demel, B. Reinhardt, Mathijsen, Atouba - de Jong, Kompany - Trochowski, van der Vaart, Olič - Guerrero Schalke 04 - pravděpodobná sestava:Neuer - Rafinha, Bordon, Krstajič, Westermann - F. Ernst, Jones - A. Streit, Halil Altintop, Sanchez - Kuranyi Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.70 Tip EuroFotbal.cz: 0 více informací

Karlsruher SC - Werder Brémy

Boje špičkových německých týmů o Ligu mistrů gradují, každý bod je užitečný. Do konce zbývá ještě pět kol. Někteří bojují o poháry, jiní se brodí v sestupovém bahně, další si libují v poklidném středu tabulky. Jedním z takových klubů je i Karsruher, jehož hráči nastoupí doma proti Brémám.

A právě Werder patří do oné inkriminované skupiny týmů, které bojují o příčky nejvyšší, tedy i o milionářskou Ligu mistrů. Brémy si udržují na druhé příčce dvoubodový náskok na třetí Schalke 04. Do konečného účtování pak ještě mohou promluvit Hamburk, Leverkusen a Stuttgart, kteří mají na svém kontě o pět, respektive o šest bodů méně než zelenobílí z Brém. Po nevydařených výsledcích a vyřazení z Poháru UEFA chytají Brémy druhý dech a dokonce ještě mohou myslet i na titul. Vzdálenost vedoucího Bayernu je sice propastná, činí deset bodů, ale jedno moudré přísloví praví "nikdy neříkej nikdy."

Domácí Karlsruhe po famózním začátku, kdy jako přistěhovalec z druhé ligy bojovalo dokonce o účast v pohárové Evropě, trochu strádá. I přesto je i desáté místo velkým úspěchem, zvláště s přihlédnutím k předsezónnímu cíli, kterým byla záchrana. K tahounům skromného klubu v letošní sezóně patří především šikovný středopolař Tamas Hajnal, jenž už ke škodě Karlsruhe podepsal v Dortmundu smlouvu na několik příštích let. Další tahoun Mario Eggimann, řízný obránce, je rovněž na odchodu; v létě pravděpodobně zamíří do Hannoveru.

Kouč domácích se bude v těžkém utkání muset obejít bez hrota Joshuy Kennedyho, jenž marodí s poraněným kotníkem. Australský kanonýr se na úspěchu Karlsruhe podílel pěti vstřelenými brankami. Nahradit v základní sestavě by jej měl Edmond Kapllani. Zraněn je také Jihoafričan Bradley Carnell. Radost tak kouči Edmundu Beckerovi může způsobit alespoň návrat Michaela Mutzela a Maika Franze.

Beckerův protějšek Thomas Schaaf může počítat s návratem dvou marodů. Jedná se o dánského záložníka Daniela Jensena a Petera Niemeyera. Chybět naopak budou dvě tradiční opory: Sebastian Boenisch a Frank Baumann, někdejší německý reprezentant. Schaafova hra roste i padá společně s výkony brazilského míčového génia Diega, na nějž se bude moci spoléhat i proti Karlsruhe.

Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:

Miller- Görlitz, Eggimann, Franz, Eichner- Mutzel, Aduobe, Staffeldt- Hajnal- Freis, Kapllani.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:

Wiese- Fritz, Mertesacker, Naldo, Pasanen- Frings- Jensen, Borowsk- Diego- Rosenberg, Sanogo.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.35 - 3.35 - 1.75

Tip EuroFotbal.cz: 2

Hannover 96 - Hertha BSC

Berlínská Hertha zavítá na půdu Hannoveru, kde se bude chtít revanžovat na loňské utkání, které v AWD-Areně prohrála vysoko 0:5.

Hannover se po nepříliš povedeném startu do jara opět naladil na vítěznou vlnu, když vyhrál poslední dvě utkání. Nejprve si doma poradil 2:1 s Frankfurtem, minulou středu zase vyplenil Dortmund, kde porazil Borussii 3:1 a dostal se před Karlsruhe na deváté místo. Dolnosaský tým se může opřít o domácí zápasy. Před svými fanoušky nepohrál v posledních čtyřech připadech, z toho dvakrát vyhrál a dvakrát remizoval.

"Chceme našim fanouškům opět ukázat dobrý fotbal," prohlásil trenér Dieter Hecking, který stále váhá nad rozestavením. "Varianta se dvěma hroty se mi v Dortmundu líbila, ale i se třemi se Štajnerem a Husztim na stranách je možná," dodal. Chybět mu budou zranění Brdarič (koleno), Tarnat (stehenní sval), Yankov (koleno) a kvůli disciplinárnímu trestu Sergio Pinto.

Hertha je aktuálně týmem, který nejdéle čeká na vítězství, a to už sedm zápasů. Naposledy se celek z hlavního města radoval koncem února, kdy doma porazil Duisburg. V posledních dvou kolech si BSC připsalo po dvou bodech - nejprve za remízu 1:1 v Bochumi, poté za bezgólový výsledek doma proti Hamburgu. Na zlomení nedobré série má Hertha nyní dobré podmínky, do hry se jí totiž vrací stoper Von Bergen a útočníci Raffael s Panteličem. U posledně jmenovaného ještě není návrat stoprocetní, srbského kanonýra by v případě potřeby nahradil André Lima.

"Minulost mě absolutně nezajímá," nedává příliš velkou váhu loňskému debaklu 0:5 trenér Lucien Favre. "Musíme být od začátku agresivní a být čilí celých devadesát minut, pak můžeme pomýšlet na výhru." Švýcarský kouč musí ve svých plánech vynechat pouze dlouhodobě zraněné Schmidta a Lúcia, kteří s největší pravděpodobností už do této sezony nezasáhnou.

Hannover 96 - pravděpodobná sestava:Enke - Cherundolo, Ismael, Vinicius, C. Schulz - Lala - Balitsch, Huszti - Bruggink - Štajner, Hanke Hertha BSC - pravděpodobná sestava:Drobný - A. Friedrich, Simunič, von Bergen - Chahed, Kačar, Mineiro, Skácel - Raffael, Ebert - Pantelič Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.25 Tip EuroFotbal.cz: 1 více informací

Reklama