Hlavní obsah

Bern hraje o první místo

Dvojící dohrávek pokračuje v neděli švýcarská hokejová liga. V jednom z duelů zavítá Bern na stadion Les Vernets, aby zde změřil v souboji již jistých účastníků play-off své síly se Servette Ženeva. Hosté se mohou v případě lepšího výsledku, než dosáhne v druhém duelu Kloten, vyšvihnout do čela National League.

Foto: www.scbern.ch

Fanoušci Bernu.

Článek

HC Servette Ženeva dosud marně čeká na premiérový švýcarský vavřín. Blízko k této metě stál klub loni. Na druhou pozici z dlouhodobého dějství navázal dvojí postup v play-off, finálový protivník SC Curych už pokořen nezůstal. Nynější šesté místo nemusí znamenat ústup ze slávy, přestože k vedoucímu duu vzhlíží Servette se sedmnáctibodovým odstupem. Výborné výsledky dosahuje celek vedený koučem Chrisem McSorleyem především na domácím ledě, v posledním období přišlo i zlepšení na cizích kolbištích. Ve včerejším klání v Davosu ale tahala Ženeva za kratší konec už od počátku, a zůstala bez bodů.

Domácím se pro play-off zřejmě vrátí dlouhodobě absentující gólmanská jednička Gianluca Mona. Teprve sedmnáctiletý Benjamin Conz však nedal mužstvu pocítit jakékoli strádání, chytá skvěle, a tak má rázem první brankář pořádného konkurenta. Tahounem Servette je Juraj Kolník. Tento slovenský hokejista zaznamenal už šestašedesát bodů. Kolník spoluvévodí také klubovým statistikám střelců, když stejně jako on vstřelil dvaadvacet branek jednatřicetiletý Byron Ritchie.

SC Bern získal ve své bohaté osmasedmdesátileté historii jedenáct mistrovských titulů, naposledy ovládl ledové plochy v zemi helvétského kříže v roce 2004. Minulý ročník skončil pro Medvědy fiaskem, a to přestože zcela jednoznačně vyhráli základní část. Čtvrtfinále vyřazovacího dějství poté ale lépe zvládl Fribourg. Letos nehodlají podobný výbuch v jednom z měst hokeji v Evropě nejvíce zaslíbených opakovat.

Aktuálně patří Bernu pouze vinou horšího skóre druhá příčka, již po dnešku však může být lídr z Klotenu z trůnu sesazen. Po reprezentační přestávce zvítězili svěřenci trenéra Johna Van Boxmeera ve všech třech střetnutích. Nejpilněji bodujícími hráči jsou Christian Dubé a Simon Gamache. Oba se podíleli na dvaapadesáti brankách svého týmu. Mezi šesticí hráčů, kteří budou hostům dnes scházet, najdeme i důležitý článek mužstva, nemocného útočníka Martina Plüsse.

V prvních dvou zápasech probíhající sezóny uspěl Bern, před měsícem naopak dominovalo Servette, když soupeřovo království vyloupila jednoznačným způsobem. Naváží domácí na lednovou výhru, či se podaří druhému celku tabulky revanš? Bwin pro dnešní klání nevidí favorita, a tak vypsal na vítězství domácích kurs 2.35, stejně jako na triumf hostů, nerozhodný výsledek je oceněn kursem 4.35.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.