Hlavní obsah

Nizozemci se chystají dobýt srbskou tvrz

Jednu z nejlepších evropských obran prověří v úvodu mistrovství světa fotbalisté Nizozemí. Svěřenci trenéra van Bastena se ve svém prvním zápase utkají s výběrem Srbska.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Útočník Ruud Van Nistelrooy (uprostřed) se spoluhráči

Článek

Před Oranjes leží těžký úkol - poradit si s defenzivou, za kterou obdržel brankář Jevrič v deseti kvalifikačních zápasech jediný gól. Srbský kouč Petkovič však musel před prvním soubojem osvědčenou obrannou řadu obměnit; Nemanja Vidič z Manchesteru United totiž nesmí nastoupit kvůli červené kartě, kterou dostal v utkání s Bosnou. Jeho spoluhráč Krstajič je ale přesvědčen, že to srbským týmem nijak neotřese. "Je to první zápas a nikdo nebude chtít prohrát. Očekávám vyrovnanou bitvu a málo gólů," prohlásil obránce Schalke.

O jeho slovech se nedá pochybovat. Prohrát ve skupině C, která je možná nejtěžší ze všech, by totiž znamenalo výrazně snížit svoje šance na postup. Trenér van Basten proto proti Srbům vyšle trojici útočníků, kteří se pokusí těsnou obranou soupeře překonat; spolu s Van Nistelrooijem bude srbské obránce ohrožovat Arjen Robben a Van Persie. Van Basten měl před mistrovstvím problémy s marodkou; mezi hráči, kteří laborovali se zraněním, byli Sneijder, Cocu, Van der Vaart a Van Bronckhorst. Všichni by ale měli být před úvodním zápasem v pořádku. "V neděli nebudeme mít žádný problém," prohlásil kouč, který do Německa přivezl tým, ze kterého zbylo jen osm pamětníků Eura 2004.

Oba týmy se naposledy utkaly na mistrovství Evropy v roce 2000; Oranjes tehdy deklasovali Srby 6:1. Dnes se sice nedá očekávat podobný výsledek, přesto je podle bookmakerů znovu favoritem Nizozemí, na které vypsali kurs 1.85. Myslíte si, že srbská obrana odolá palebné síle svého soupeře? Potom si vsaďte na jejich neprohru s kursem 1.85. A jestli jste se pořád nerozhodli, počkejte si na výkop a teprve potom začněte sázet live.

Reklama