Hlavní obsah

Měla jsem být agresivnější, mrzelo Kvitovou. Šarapovovou vítězství nadchlo

MELBOURNE

Byla blízko finále grandslamového Australian Open a dost možná i pozici světové jedničky, jenže závěr semifinále proti zkušenější Marii Šarapovové nezvládla a na turnaji konči. Po utkání česká reprezentantka litovala nevyužitých šancí ze třetí sady a zbytečných chyb, kterých se na rozdíl od vzájemného zápasu ve finále loňského Wimbledonu nevyvarovala.

Foto: ČTK/AP

Petra Kvitová gratuluje Marii Šarapovové k vítězství v semifinále Australian Open.

Článek

„Jasně, že jsem teď zklamaná. Možná s odstupem týdne to budu brát jako hodně povedený turnaj. Vždyť to bylo moje první semifinále na Australian Open,“ smutnila po utkání druhá nasazená hráčka.

„Ale víte, teď jsem hrozně bojovala a nic z toho nemám. Musím uznat, že prostě Maria hrála dneska výborný tenis. Teď jsem smutná, ale za pár dnů bude zase fajn,“ pokračovala česká hráčka.

Po prohraném prvním setu se tenistka z Fulneku herně i psychicky zvedla, srovnala na 1:1 a v rozhodující sadě měla herně navrch. Zdálo se, že míří za postupem, jenže závěr duelu nezvládla.

Petra Kvitová na tiskové konferenci po semifinále Australian Open.foto: ČTK/AP

„Chtěla jsem pokračovat ve svojí hře z druhé sady. Měla jsem i hodně šancí ji brejknout, ale nepovedlo se mi to. Bylo pak těžké se koncentrovat na svůj servis. Přitom vím, že jsem ve třetí sadě podávala dobře, pak ale přišel game, kdy jsem nemohla trefit první servis, ona naopak skvěle returnovala. Bylo to pro mě trochu nešťastné,“ vrátila nejlepší česká sportovkyně loňského roku ke klíčovým okamžikům.

K nim dost možná patřila i situace za stavu 4:4 v rozhodujícím dějství, kdy mohla vést 40:0, jenže Šarapovová si vyžádala jestřábí oko, které jí dalo za pravdu a situace se změnila. „Jestli tohle byl rozhodující moment? Ne, to si nemyslím. Vlastně si na to jestřábí oko vůbec nepamatuju,“ smála se Kvitová.

Podle ní bylo rozhodující, jak obě hráčky naložily s brejkbolovými šancemi. „Maria zahrála některé brejkboly výborně. Já jsem měla být asi agresivnější a víc si aktivně chodit pro vítězné míče. A ne jenom čekat, co udělá soupeřka,“ myslí si česká hráčka.

Ve Wimbledonu hrála lépe

Ta nyní na rozdíl od wimbledonského finále na ruskou soupeřku nestačila. Na trávě jí vzájemný duel vycházel mnohem lépe.

„Tehdy se hrálo na trávě, teď zase na tvrdém povrchu. Je to pokaždé něco jiného. Ve wimbledonském finále jsem ale hrála o něco agresivněji a nedělala jsem tolik chyb jako dnes. Ale už je to pryč. Doufám, že to byl alespoň pro lidi hezký duel. Už se těším na příští zápasy,“ řekla česká reprezentantka s výhledem na blížící se fedcupovou bitvu s Německem.

Petra Kvitová v semifinále Australian Openfoto: Reuters/Vivek Prakash

Ruska Šarapovová si vítězné odvety za wimbledonskou porážku mimořádně cenila: „Tohle pro mě hodně znamená. Vyhrála jsem nad soupeřkou, která mě dřív porážela. Dnes jsem opravdu toužila to dokázat. Bojovala jsem do posledního míčku. Petra měla ve třetím setu hodně šancí, ale já jsem se udržela a došla si pro vítězství.“

Pro tentokrát tak jedenadvacetiletá Češka přišla o šanci stát se tenisovou jedničkou, ale věří, že se na tenisový trůn nakonec dostane. „V budoucnu se mi to může povést. O tu pozici nás ale bojuje víc,“ uvědomuje si.

Kvitová může nyní v Melbourne Parku fandit svému příteli Adamu Pavláskovi, jenž se probojoval do semifinále juniorky. „Ano, zítra se na něj možná půjdu podívat,“ svěřila se.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.